Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας μόνο την αρχική φάση μιας μεγάλης κλίμακας εισβολής, αναφέρει το Reuters.
Την ίδια στιγμή ο ρωσικός στρατός φέρεται να κατέστρεψε το Κέντρο Ναυτικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο Οτσάκοφ της Ουκρανίας, σε μια κίνηση με σαφή συμβολισμό που αντικατοπτρίζει τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, περί σκληρών αντιποίνων αν παρέμβει η Δύση στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, η αμερικανική βάση στο Οτσάκοφ της Ουκρανίας, την οποία ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών κατασκευάζει από το 2017, φέρεται να έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε συγκεκριμένα για τη ναυτική βάση των ΗΠΑ στο Οτσάκοφ στο διάγγελμά του προς το έθνος στις 21 Φεβρουαρίου.
Στις 24 Φεβρουαρίου, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι είχε αποφασίσει να ξεκινήσει μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς για την αποστρατικοποίηση και αποναζικοποίηση της Ουκρανίας.
"Οι περιστάσεις απαιτούν να λάβουμε αποφασιστική και άμεση δράση. Οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ στράφηκαν στη Ρωσία με αίτημα βοήθειας. Από αυτή την άποψη, σύμφωνα με το άρθρο 51, Μέρος 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, με την έγκριση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου και σύμφωνα με τις συνθήκες φιλίας και αμοιβαίας βοήθειας με το Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ που επικυρώθηκαν από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση, αποφάσισα να διεξαγάγω μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση", είπε ο Πούτιν στην ομιλία του προς τον λαό της Ρωσίας νωρίς το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη ρωσική Pravda, η Μόσχα υπέβαλε νέο τελεσίγραφο στο Κίεβο, σύμφωνα με το οποίο η Ουκρανία πρέπει να υπογράψει το "Μινσκ-3" με την απόρριψη των αξιώσεων στη ρωσική Κριμαία και τις ανεξάρτητες δημοκρατίες του Ντονμπάς, καθώς και ομοσπονδιοποίηση για τα νοτιοανατολικά της χώρας.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει 12 ώρες για να λάβει την απόφαση, μετά τις οποίες θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της στρατιωτικής εκστρατείας με τη συμμετοχή της αεροπορίας και του ναυτικού, όπως αναφέρει το ρωσικό ΜΜΕ.
Την πρώτη φορά που δόθηκε τελεσίγραφο από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 23 Φεβρουαρίου, είπε ότι για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου απαιτούνται:
- αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας,
- άρνηση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ,
- και άμεσες διαπραγματεύσεις με το Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ.
Το δεύτερο τελεσίγραφο ήταν από τον επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, σχετικά με την ειρηνική απελευθέρωση του εδάφους της δημοκρατίας μέχρι τα διοικητικά της σύνορα. Η κυβέρνηση του Κιέβου αρνήθηκε να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις, έτσι την Πέμπτη ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση "για την επιβολή της ειρήνης".
Στα μέσα της 24ης Φεβρουαρίου, τα ρωσικά στρατεύματα έφτασαν στην αριστερή όχθη του Δνείπερου και βρίσκονταν ήδη στα προάστια του Κιέβου. Η Ουκρανία έχει χάσει την αεροπορία, την αεράμυνα και το ναυτικό της, καθώς και μεγάλα πολιτικά αεροδρόμια. Οι αρχές είναι αποθαρρυνμένες, ενώ σημειώνεται ότι μόνο οι ακροδεξιοί ριζοσπάστες στο Ντονμπάς αντιστέκονται, κάτι που ήταν αναμενόμενο.
Όπως είπε ο Σεργκέι Κουγιούν, επικεφαλής της ομάδας συμβούλων A-95, στο Strana, δεν υπάρχουν παραδόσεις ντίζελ στην Ουκρανία ούτε από τη Ρωσία ούτε τη Λευκορωσία από σήμερα και τα αποθέματά του στις αποθήκες των χονδρεμπόρων αντέχουν για περίπου ένα μήνα. Αλλά δεδομένου του πανικού και της βιαστικής ζήτησης, θα μπορούσε να τελειώσει πολύ νωρίτερα. Σύντομα θα υπάρξουν ελλείψεις τροφίμων. Αυτό φέρνει αναπόφευκτα το τέλος του καθεστώτος πιο κοντά.
Η Ρωσία δεν θα πολεμήσει ποτέ ξανά στο δικό της έδαφος - αυτό είναι το κύριο μήνυμα του Βλαντιμίρ Πούτιν στη σημερινή του ομιλία για την έναρξη μιας στρατιωτικής ειδικής επιχείρησης. Εάν η "Μινσκ-3" υπογραφεί με τις σημερινές αρχές, αυτός ο στόχος δεν θα επιτευχθεί.
«Η Ρωσία θα είναι πάντα έτοιμη για έναν διάλογο που θα φέρει τους πάντες πίσω στη δικαιοσύνη και τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνάντηση με τον Πακιστανό ομόλογό του Σαχ Μεχμούντ Κουρέσι.
Δηλαδή, η Ρωσική Ομοσπονδία είναι έτοιμη για μια νέα Γιάλτα και καθόλου για διαπραγματεύσεις με τον Ζελένσκι.
Η Ουάσιγκτον έστειλε μαχητικά F-35 σε Εσθονία και Λιθουανία
Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει τη μεταφορά περισσότερων στρατευμάτων προς την ανατολική Ευρώπη εν μέσω των συγκρούσεων στην Ουκρανία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν σήμερα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Εσθονία και στη Λιθουανία και παρέτειναν την παραμονή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή της Βαλτικής, όπως ανέφερε το λιθουανικό υπουργείο Άμυνας.
Είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσονται μαχητικά F-35 στις χώρες της Βαλτικής.
Περίπου 500 αμερικανοί στρατιώτες με άρματα μάχης Abrams και τεθωρακισμένα οχήματα Bradley έχουν σταλεί από πέρυσι στη Λιθουανία και ήταν προγραμματισμένο να αποχωρήσουν τον Απρίλιο. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι πότε θα παραταθεί η αποστολή τους στην περιοχή.