Σήμερα, ο Πούτιν και πάλι δεν επιτέθηκε στην Ουκρανία.
Η 16η Φεβρουαρίου ήταν μια άλλη ημερομηνία κατά την οποία απέτυχαν οι προβλέψεις των αμερικανικών και ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης για ρωσική «εισβολή». Και αυτή τη φορά, απέτυχαν παταγωδώς. Διότι υποστηρίχθηκαν από τους ηγέτες των δυτικών χωρών. Και τα μέσα ενημέρωσης τους όρισαν ακόμη και την ακριβή ώρα - τρεις το πρωί.
Και το τρολάρισμα από ρωσικής πλευράς πάει...σύννεφο.
Το γεγονός ότι η επίθεση θα ξεκινούσε το βράδυ της 16ης αναφέρθηκε έντονα από τα βρετανικά ΜΜΕ. Και νωρίτερα αυτήν την ημερομηνία επικαλούνταν αμερικανικές και γερμανικές εκδόσεις. Στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Και πέντε ώρες πριν από την υποτιθέμενη «εισβολή» ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν μίλησε στο αμερικανικό έθνος για το θέμα της Ουκρανίας. Δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένες ημερομηνίες, αλλά με φόντο όλα τα άλλα, φαινόταν ότι ερχόταν η «κρίσιμη νύχτα» για την Ουκρανία.
Επιπλέον, όλες τις τελευταίες μέρες επικρατούσε ομοιόμορφη υστερία με εκκένωση υπηκόων ξένων χωρών και ολόκληρων πρεσβειών.
Ρώσος αξιωματούχος είπε σήμερα μάλιστα ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την αντιρωσική υστερία για να προσφέρουν στρατιωτική τεχνολογία στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα ο Μιχαήλ Ποπόφ, αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε σε συνέντευξή του στη Rossiyskaya Gazeta:
"Η τρέχουσα αντιρωσική υστερία δεν αποσκοπεί μόνο στην ανάσχεση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας, αλλά αποτελεί όλο και μεγαλύτερη προτεραιότητα για την Ουάσινγκτον να προσδένει οικονομικά τους Ευρωπαίους εταίρους της στις ακριβές στρατιωτικές τεχνολογίες της και να τους επιβάλλει τα προϊόντα της αμυντικής της βιομηχανίας και της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου".
"Από αυτή την άποψη, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι ενώ ο πόλεμος είναι μια απλή συνέχεια της πολιτικής με άλλα, βίαια μέσα, τότε η πολιτική είναι η πιο συμπυκνωμένη έκφραση της οικονομίας", δήλωσε ο αξιωματούχος του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Είπε ότι από το 2014 το Πεντάγωνο εφαρμόζει το αντιρωσικό πρόγραμμα "Αποτροπή της επιθετικότητας στην Ευρώπη", το οποίο αντλεί 4-5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση από τον στρατιωτικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ. Ο Popov είπε ότι το όνομα του προγράμματος αυτού έχει σημαντική προπαγανδιστική σημασία, καθώς υποτίθεται ότι παρουσιάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ειρηνοποιό.
Η δε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζαχάροβα: είπε ότι ο σκοπός της εκστρατείας της Δύσης κατά των ασκήσεων είναι να δημιουργήσει ένα πέπλο πληροφοριών για την άντληση όπλων στο καθεστώς του Κιέβου.
Αλλά κάτι άλλο είναι πιο σημαντικό... Κι αυτό ήταν χθες που η πίεση πληροφοριών από τη Δύση έφτασε στο αποκορύφωμά της, παρά το γεγονός ότι η απειλή εισβολής διαψεύστηκε όχι μόνο από τη Ρωσία, αλλά και από τις ουκρανικές αρχές.
Γιατί όμως η Δύση τρόμαξε για την εισβολή, τι ...δεν έγινε και τι να περιμένουμε τώρα στα εικονικά μέτωπα της «ρωσικής εισβολής»;
Το γεγονός ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προχωρήσει στην επίθεση στις 16 Φεβρουαρίου αναφέρθηκε στη Δύση την περασμένη εβδομάδα. Αυτό ήταν σαφώς μέρος μιας συντονισμένης εκστρατείας. Στην αρχή, τα μέσα ενημέρωσης κάλεσαν "ώρα H" και στη συνέχεια οι αρχές των ΗΠΑ ξεκίνησαν επείγουσα εκκένωση των πολιτών και των διπλωματών τους.
Τότε άρχισε το φαινόμενο του ντόμινο: άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ήταν πολύ μακριά από την Ουκρανία, όπως το Ιράκ, οι Μπαχάμες ή η Ιαπωνία, άρχισαν να μειώνουν βιαστικά την παρουσία τους.
Η λογική του συλλογισμού τους, προφανώς, ήταν η εξής: δεν ξέρουμε ποιος θα επιτεθεί σε ποιον. Αλλά αν οι Αμερικανοί τραπούν σε φυγή, τότε κάτι κακό συμβαίνει. Που, παρεμπιπτόντως, ήταν πιθανότατα ο υπολογισμός των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αυτό προκάλεσε παγκόσμια αναταραχή πανικού γύρω από την Ουκρανία. Οι αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές απειλούνταν. Και σε αυτό το φόντο, τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης πυροδότησαν χθες ακόμη περισσότερο: ανακοίνωσαν ότι η Ρωσία θα επιτεθεί ακριβώς στις τρεις τα ξημερώματα της 16ης Φεβρουαρίου.
Δεδομένου του πλαισίου -της γενικής φυγής ξένων προσκεκλημένων από την Ουκρανία, με επικεφαλής τους Αμερικανούς- οι πληροφορίες για την «επίθεση στις τρεις η ώρα» της νύχτας ελήφθησαν όσο το δυνατόν πιο σοβαρά.
Σήμερα η Ursula von der Leyen, Πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), δήλωσε ότι η ΕΕ προετοιμάζει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ότι είναι αρκετά έτοιμη ενάντια στην απόφαση της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το ενεργειακό πρόβλημα ως όπλο.
Η φον ντερ Λάιεν μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) και είπε: "Η Ουκρανία κάνει τις δικές της επιλογές για το μέλλον της. Αλλά στο Κρεμλίνο δεν αρέσει. Γι' αυτό απειλεί με πόλεμο. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας. Αυτή η κρίση είναι για την Ουκρανία, ναι. Αλλά την ίδια στιγμή σημαίνει πολύ περισσότερα από αυτό. Είναι επίσης για το τι σημαίνει να είσαι κυρίαρχη, ανεξάρτητη και ελεύθερη χώρα στον 21ο αιώνα."
Ο Von der Leyen δήλωσε ότι ετοιμάζουν βαριές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, "Εάν το Κρεμλίνο επιλέξει τη βία κατά της Ουκρανίας, η απάντησή μας θα είναι ισχυρή και ενωμένη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Υπηρεσία Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεργάζονται στενά με όλα τα κράτη μέλη για να προετοιμάσουν μια ισχυρό και ολοκληρωμένο πακέτο πιθανών κυρώσεων", είπε.
Ο Von der Leyen πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν τεχνολογικές κυρώσεις στη Ρωσία και πρόσθεσε: "Το στρατηγικό συμφέρον της Ρωσίας είναι να διαφοροποιήσει τη μονομερή οικονομία της και να κλείσει τα τρέχοντα ελλείμματά της. Ωστόσο, γι' αυτό χρειάζονται τεχνολογίες στις οποίες έχουμε παγκόσμια ηγετική θέση. Τα στοιχεία υψηλής τεχνολογίας της Ρωσίας εξαρτώνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από εμάς. Οι κυρώσεις μας μπορεί να χτυπήσουν σκληρά και το Κρεμλίνο το γνωρίζει αυτό», είπε.
Σχετικά με το ενδεχόμενο ενεργειακό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει η ΕΕ, είπε: "Είμαστε έτοιμοι εάν η ρωσική ηγεσία αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το ενεργειακό πρόβλημα ως όπλο. Ενισχύσαμε το ηλεκτρικό και ηλεκτρικό μας δίκτυο διασύνδεσης. Και σήμερα μπορώ να πω ότι τα μοντέλα μας δείχνουν ότι είμαστε πλέον στην ασφαλή πλευρά για αυτόν τον χειμώνα με όλες τις προφυλάξεις που έχουμε λάβει».
Oι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν αύριο, Πέμπτη, στις 13:30 ώρα Ελλάδος στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την κατάσταση στο ζήτημα Ρωσίας-Ουκρανίας, όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, ο Μπάρεντ Λέιντς στο Twitter.
Γιατί δεν έγινε η «εισβολή»;
Υπάρχουν τρεις βασικές απόψεις εδώ.
Η πρώτη είναι η δυτική. Ήδη λένε ότι οι ημερομηνίες της «επίθεσης» μπορεί να διαφέρουν, αλλά τα ρωσικά στρατεύματα δεν εγκαταλείπουν ακόμη τα σύνορα, πράγμα που σημαίνει ότι μια επίθεση μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Δηλαδή, ο «μυστηριώδης» Πούτιν μπερδεύει εσκεμμένα τη Δύση αναβάλλοντας τις ημερομηνίες της «εισβολής» (όπως το λέει η βρετανική ταμπλόιντ The Sun, σχολιάζοντας την αποτυχία της δικής της πρόβλεψης).
Αυτό σημαίνει ότι η εκστρατεία «επίθεσης στον Πούτιν» θα συνεχιστεί, αλλά τώρα, όπως λένε, με ανοιχτή ημερομηνία. Και μάλιστα για αυτό ακριβώς μιλούν οι δηλώσεις των αξιωματούχων. Προφανώς σκοπεύουν να συνεχίσουν να προκαλούν πανικό γύρω από την Ουκρανία, παρά την αποτυχία των προηγούμενων προβλέψεών τους.
Η δεύτερη είναι η ρωσική. Εδώ και αρκετούς μήνες η Μόσχα λέει ότι δεν ετοιμάζει καμία επιχείρηση κατά της Ουκρανίας. Και μπορούν να επέμβουν μόνο εάν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προχωρήσουν στην επίθεση στο Donbass. Χθες, παρεμπιπτόντως, η Ρωσία άρχισε να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα νοτιοδυτικά της σύνορα. Ήταν μια ξεκάθαρη απόδειξη ότι κανείς δεν επρόκειτο να επιτεθεί. Μετά από αυτό, ξεκίνησε στη Βρετανία καταιγισμός δημοσιεύσεων για την «εισβολή στις τρεις τα ξημερώματα».
Δηλαδή, ο σκοπός αυτών των δημοσιεύσεων ήταν να μπλοκάρουν τυχόν σήματα αποφόρτισης και να επαναφέρουν τον βαθμό έντάσης στο προηγούμενο επίπεδο ή υψηλότερο.
Η τρίτη είναι η ουκρανική. Συμπίπτει εν μέρει με τη ρωσική: στο Κίεβο εδώ και καιρό λένε ότι δεν βλέπουν σημάδια δημιουργίας επιθετικών ομάδων στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αλλά υποστηρίζουν επίσης το αντι-ρωσικό πλαίσιο, χρησιμοποιώντας το θέμα της «εισβολής» ως τρόπο για να γνωστοποιηθούν στη Δύση, να βγάλουν νοκ άουτ κάποιες προτιμήσεις, όπλα και χρήματα.
Είναι αλήθεια ότι μέχρι στιγμής η Ουκρανία χάνει μόνο χρήματα λόγω πανικού. Οι δυτικές χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει τη χορήγηση νέων δανείων, αλλά τα ποσά αυτά δεν θα καλύψουν τις απώλειες από το ξέσπασμα των επενδυτών.
Εάν η ουκρανική και η ρωσική άποψη μοιάζουν και οι δύο σαν «αμυντικές», τότε η δυτική θέση είναι καθαρά επιθετική.
Γιατί η Δύση φουντώνει με την «εισβολή»;
Αφού ο Πούτιν δεν επιτέθηκε σήμερα και δεν συνέβη τίποτα τρομερό, όλη αυτή η ιστορία άρχισε να μοιάζει όλο και περισσότερο με μια καθαρά εικονική.
Είναι σαφές ότι το στρατιωτικό σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς. Φαίνεται όμως ότι τώρα δεν ωφελεί καμία πλευρά.
Η Ρωσία κινδυνεύει να υποστεί σοβαρές κυρώσεις. Η Ουκρανία να χάσει νέα εδάφη και στη συνέχεια να βυθιστεί στο πολιτικό χάος. Η Δύση, για τον ίδιο λόγο, μπορεί να χάσει τον έλεγχο της Ουκρανίας, κάτι που στις Ηνωμένες Πολιτείες θα εκληφθεί ως ήττα για τον Μπάιντεν και θα διαγράψει την πολιτική του καριέρα.
Η Ευρώπη είναι επίσης σθεναρά αντίθετη σε οποιεσδήποτε αναγκαστικές αποφάσεις, η οποία προσπαθεί σθεναρά να επιλύσει τη σύγκρουση μέσω της διπλωματίας των γεφυρών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ο απώτερος στόχος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι να καθορίσει τις νόμιμες εγγυήσεις της Δύσης για τα θέματα των όπλων του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα. Και χωριστά - η άρνηση να ενταχθεί η Ουκρανία στη Συμμαχία.
Επιπλέον, αν κρίνουμε από τα σήματα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να δώσουν τέτοιες υποσχέσεις (να μην αναπτύξουν πυραύλους στην Ουκρανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, να μην πάρουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον). Όμως, δεδομένου ότι το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών είναι κοντά στο μηδέν, η Μόσχα απαιτεί μέγιστες δημόσιες συμφωνίες και διαφανή διατύπωση.
Πάντως δεν είναι λόγοι όσοι πιστεύουν πως ακόμη και αν το Κίεβο θα ήθελε να ακολουθήσει τον δρόμο της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες δύσκολα θα το άφηναν να συμβεί. Φυσικά, αυτή η κατάσταση δεν είναι ευνοϊκή για τη συμφιλίωση στο Ντονμπάς και τη βελτίωση των ρωσο-ουκρανικών σχέσεων. Κι όπως φαίνεται η σημερινή ουκρανική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να λάβει ανεξάρτητες αποφάσεις, ιδίως όταν πρόκειται για την εφαρμογή των υποχρεώσεων της εξωτερικής της πολιτικής.
Η Ρωσία θα επιμείνει ότι το ΝΑΤΟ θα διακηρύξει δημοσίως την απόρριψη της εισδοχής της Ουκρανίας ως μέλους του και το Κίεβο θα διακηρύξει δημοσίως το ουδέτερο και αδέσμευτο καθεστώς του, δηλώνει την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες της Βιέννης για τη στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο των εξοπλισμών Κωνσταντίν Γκαβρίλοφ.
Πόλεμος για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου
Το βασικό σημείο σε αυτή την κατάσταση είναι η υποβολή προσφορών γύρω από την έναρξη του Nord Stream 2 και η αύξηση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων. Η Ρωσία ποντάρει σε αυτά, προσφέροντας στην Ευρώπη τα ακόλουθα επιχειρήματα: οι τιμές του φυσικού αερίου με μακροπρόθεσμα συμβόλαια είναι χαμηλότερες από ό,τι στην αγορά spot. Και θα είναι χαμηλότερα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι Αμερικανοί (όπως και οι Βρετανοί, που συνδέονται με παραγωγούς φυσικού αερίου στη Μέση Ανατολή) ενδιαφέρονται να καλύψουν οι ίδιοι την έλλειψη αερίου, αλλά, για τους λόγους που περιγράφηκαν παραπάνω, με βραχυπρόθεσμα συμβόλαια.
Οι ρωσικές δυνάμεις
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στη δυτική Ρωσία θα επιστρέψουν στις κανονικές θέσεις τους μέσα σε τρεις ως τέσσερις εβδομάδες, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ιρλανδία μιλώντας στο δημόσιο ιρλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.
"Αυτό που μπορώ να πω είναι, μέσα σε ίσως τρεις με τέσσερις εβδομάδες, η διάταξη των δυνάμεων στη δυτική περιφέρεια της Ρωσίας θα επανέλθει στη φυσιολογική της κατάσταση", δήλωσε αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ στο RTE ο πρεσβευτής Γιούρι Φιλάτοφ.
"Διεξάγουμε προγραμματισμένες ασκήσεις με λευκορωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Θα τελειώσουν μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου και αυτά τα στρατεύματα θα αποσυρθούν. Μπορείτε να το ελέγξετε την ερχόμενη εβδομάδα", δήλωσε ακόμη.
Τα σχόλιά του αναμεταδόθηκαν σήμερα από ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Ασκήσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων στρατιωτικού προσωπικού της ρωσικής βάσης ξεκίνησαν στα βουνά της Αμπχαζίας
Τέλος μπορεί κάποιες ασκήσεις να τελειώνουν και τα ρωσικά στρατεύματα να αποσύρονται, ωστόσο άλλες ξεκινούν! Περισσότεροι από 1,5 χιλιάδες στρατιώτες της ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην Αμπχαζία ξεκίνησαν ασκήσεις στην οροσειρά Τσαμπάλ. Αυτό αναφέρθηκε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη στην υπηρεσία Τύπου της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας (SMD).
"Μια διμερής τακτική άσκηση εταιρειών ξεκίνησε με πραγματικές βολές στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 1.500 στρατιωτικοί της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας. "σε μια ορεινή δασώδη περιοχή", αναφέρει η έκθεση.
Στο πλαίσιο της άσκησης, οι στρατιωτικοί θα πραγματοποιήσουν την έρευνα με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών Orlan-10 και την καταστροφή εχθρικών ομάδων σαμποτάζ. Περίπου 300 τεμάχια εξοπλισμού εμπλέκονται στους ελιγμούς, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων αναγνώρισης Dozor, αυτοκινούμενων βάσεων πυροβολικού Akatsia και οχημάτων επικοινωνίας που βασίζονται στο BTR-80.