Η Μόσχα, όπως αποκαλύπτεται σιγά-σιγά, ανέμενε από το 2014 την στρατιωτική αντίδραση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, και για τον λόγο αυτόν προετοιμάζονταν πυρετωδώς όλα αυτά τα χρόνια.
Τώρα που η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο, ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές αποκαλύπτουν το τρομερό σχέδιο του Κρεμλίνου, για πόλεμο “ανταρτών” στην Α.Ουκρανία.
“Η Ρωσία θα στείλει χιλιάδες έμπειρους Σύριους φιλοκυβερνητικούς μαχητές στον πόλεμο με την Ουκρανία”, αναφέρει Ρώσος ειδικός.
Τα αντιπολιτευόμενα συριακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Ρωσία πρόκειται να στείλει χιλιάδες Σύριους μπαρουτοκαπνισμένους μαχητές στο εθελοντικό σώμα στο Ντονιέτσκ, για πόλεμο κατά των Ουκρανών στρατιωτών.
Μιλάμε για πολύ έμπειρους μαχητές με πολλές πολεμικές επιχειρήσεις στην πλάτη τους, πολλοί από οποίους πολέμησαν σκληρά στην Συρία και προέρχονται από την επαρχία Daraa.
Ενημερωμένες πηγές επιβεβαίωσαν στο πρακτορείο Daraa 24 ότι η Ρωσία σκοπεύει να στρατολογήσει Σύριους στρατιωτικούς του 4ου και 5ου σώματος, καθώς και μαχητές από το επίλεκτο τμήμα Tiger του στρατηγού Suheil al-Hassan, για επανεκπαίδευση στην αεροπορική βάση T-4 (Tifor, Tiyas) μεταξύ Παλμύρας και Χομς.
Οι πηγές επιβεβαίωσαν επίσης ότι πριν από περίπου δέκα ημέρες μια από τις ομάδες ξεκίνησε εντατική εκπαίδευση και μετά το τέλος της εκπαίδευσης, οι πρώτες ομάδες θα σταλούν μέσω της ρωσικής βάσης Χμεϊμίμ στην πόλη Ροστόφ στον ποταμό Ντον, υπό την την διοίκηση του ρωσικού στρατού.
Διευκρινίζεται ότι η Ρωσία σχεδιάζει να μεταφέρει αυτές τις δυνάμεις στην περιοχή του Ντονιέτσκ για να συμμετάσχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 2.500 μαχητές στο πρώτο στάδιο και μπορεί να φτάσει τους 4.000 μαχητές στο επόμενο στάδιο.
Συριακές πηγές επιβεβαίωσαν την παρουσία πολλών Ασύριων κατοίκων της επαρχίας Dar'a, αλλά δεν διευκρίνισαν τον πραγματικό αριθμό τους.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία στέλνει μαχητές από τη Συρία γενικά και από τη Ντεράα ειδικότερα για να πολεμήσουν στο εξωτερικό, το ίδιο συνέβη και κατά τον πόλεμο της στη Λιβύη.
Αυτό γίνεται με παρόμοιο τρόπο και από την Τουρκία συριακών ομάδων που συνδέονται με αυτήν στη βόρεια Συρία, τη Λιβύη και αργότερα στην περιοχή του Καραμπάχ.
Το “βρώμικο παιχνίδι του Ερντογάν και η τουρκική μειονότητα στην Ουκρανία
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραχώρησε μια αρκετά επιθετική συνέντευξη στο ουκρανικό κανάλι NTV για τις ενέργειες της Τουρκίας σε περίπτωση πιθανής σύγκρουσης Κιέβου - Μόσχας.
«Τώρα θέλουμε να βρούμε μια λύση στην τρέχουσα κρίση μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας. Συνεχίζουμε να προτρέπουμε τόσο τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία να συμπεριφέρονται εποικοδομητικά και με αυτοσυγκράτηση. Αλλά η Τουρκία θα συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της ένταξης στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές τονίζουν ότι "εάν η ηγεσία του ΝΑΤΟ δώσει την εντολή στην Άγκυρα, να υποστηρίξει το καθεστώς του Κιέβου όχι μόνο ηθικά, αλλά και με την μετακίνηση στρατευμάτων, τότε ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός της συμμαχίας στη νότια Ευρώπη θα το εκπληρώσει αναμφισβήτητα”.
Επιπλέον, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Άγκυρα δεν αναγνώρισε από την πρώτη στιγμή την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.
«Έχουμε πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στις ρωσικές κινήσεις για παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ιδιαίτερα της προσάρτησης της Κριμαίας», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Όμως, πριν από μια εβδομάδα, ο ίδιος κάλεσε προσωπικά τον Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Ζελένσκ στην Τουρκία.
“Η υποτιθέμενη ειλικρινής επιθυμία της Άγκυρας να ενεργήσει ως ενδιάμεσος προκαλεί θυμηδία.
Παρά την ήδη εκφρασμένη ανησυχία από τη Μόσχα, η Τουρκία συνεχίζει να προμηθεύει Bayraktar το Κίεβο, να εκπαιδεύει τεχνικό προσωπικό για τον έλεγχο των drones, ενώ έχει ανακοινώσει την κατασκευή πολεμικών πλοίων που η Ουκρανία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει κατά της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα.
Όμως πίσω από τη συγκρότηση στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Κιέβου και Άγκυρας, η νεο-οθωμανική ελίτ έχει το δικό της συμφέρον, που αφορά “ερείσματα” στην επικράτεια των «ανεξάρτητων» περιοχών της Ουκρανίας, τα οποία οι Τούρκοι θεωρούν ως ζώνη συμφερόντων τους.
Για αυτό χρηματοδοτούν «δωρεάν» την ανέγερση οικισμών κοντά στη Χερσώνα και αφορά Τάταρους της Κριμαίας.
Η Άγκυρα είναι πρόθυμη να συμμετάσχει, μαζί με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, Πολωνία, Ρουμανία και Ουγγαρία, στη «γιορτή της ζωής», “δαγκώνοντας” ένα σημαντικό μέρος της ουκρανικής πίτας.
Ίσως ήταν αυτή η «εκπλήρωση της απαίτησης συμμετοχής στη συμμαχία» που είχε στο μυαλό του ο Ερντογάν, που ονειρεύεται το Χανάτο της Κριμαίας που κατακτήθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα υπό την Μεγάλη Αικατερίνη.
Ας μην ξεχνάμε ότι το επεκτατικό σχέδιο του «Μεγάλου Τουράν» που εγκρίθηκε στο Λονδίνο συνεπάγεται την ένταξη στην τροχιά της Τουρκίας, τόσο της Αρμενίας όσο και της Ουκρανίας.
Αναλαμβάνοντας την αποστολή ενός φυλακίου των Αγγλοσάξωνων στην Υπερκαυκασία και την Κεντρική Ασία, η Άγκυρα, ως εκ τούτου, θα έρθει πολύ γρήγορα σε σύγκρουση με τη Ρωσία και, κατά συνέπεια, με την Κίνα.
Η προσέλκυση της τουρκικής αστικής τάξης από τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που έχει πάρει μια πορεία προς την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σημαίνει μια αναπόφευκτη σύγκρουση, πρώτα απ' όλα, με τη Ρωσία αλλά και το Ιράν.
Στο πλαίσιο αυτό, ανησυχία προκαλεί η επικείμενη επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ στην Άγκυρα, από την οποία, σύμφωνα με τον Ερντογάν, «μπορεί να ξεκινήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών», κατέληξε ο Ρώσος ειδικός σύμβουλος που τα λέει όλα στην κυριολεξία.
Τούρκοι που ζουν στην Ουκρανία
Οι Τούρκοι Ahiska που ζουν στην περιοχή του Ντονιέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ελπίζουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεσολαβήσει στην κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας και θα φέρει ειρήνη στην περιοχή της σύγκρουσης.
"Η ελπίδα μας είναι ότι ο Ερντογάν θα φέρει κοντά τους προέδρους των δύο κρατών (Ρωσίας και Ουκρανίας) και δεν θα υπάρξει πόλεμος. Θα τελειώσει με φιλία", είπε ο Σαντρί Αχμέντοφ, επικεφαλής της Ένωσης Τούρκων Αχίσκα της περιοχής του Ντόνετσκ στο πρακτορείο Anadolu σε συνέντευξή του.
Στις 14 Νοεμβρίου 1944, περίπου 100.000 Τούρκοι Αχίσκα, γνωστοί και ως Τούρκοι Μεσκέτι, απελάθηκαν από τον Σοβιετικό ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν από τα προγονικά τους εδάφη στην περιοχή Μεσχέτι της Γεωργίας σε μακρινά μέρη της ΕΣΣΔ, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Τούρκων Αχίσκα.
Μερικοί από τους απελαθέντες Τούρκους Ahiska εγκαταστάθηκαν στην Ουκρανία το 1989. Παρά τις σκληρές συνθήκες, διατήρησαν την ταυτότητά τους κατά τη διάρκεια των δεκαετιών και μετέδωσαν την πολιτιστική τους κληρονομιά στις επόμενες γενιές.
Λόγω της σύγκρουσης που ξέσπασε μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία το 2014, οι περισσότεροι Τούρκοι Αχίσκα που ζούσαν στην περιοχή επετράπη να μετακομίσουν στην Τουρκία και εγκαταστάθηκαν στην ανατολική επαρχία Ερζιντζάν με πρωτοβουλία του Ερντογάν.
Σήμερα, οι Τούρκοι Ahiska είναι διάσπαρτοι σε εννέα χώρες και αριθμούν μέχρι και μισό εκατομμύριο άτομα συνολικά.