Ρωσία

Κρεμλίνο προς ΝΑΤΟ: Η αμυντική ικανότητα της Σερβίας εξαρτάται από την αντίδραση της Ρωσίας

Ο πρόεδρος της Σερβίας επαίνεσε τη Δευτέρα, άλλη μια αποστολή όπλων από τη Ρωσία, παρά τους φόβους στα Βαλκάνια ότι η πρόσφατη στρατιωτική συσσώρευση της χώρας θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες εντάσεις στην πληγείσα από τον πόλεμο ευρωπαϊκή περιοχή.

Λίγες ημέρες πριν, η Σερβία ανακοίνωσε ότι στις 24 Δεκεμβρίου παρέλαβε τα πρώτα αντιαρματικά συστήματα Kornet από τη Ρωσία. Το Kornet-E (εξαγωγική έκδοση),  επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 5,5 χιλιόμετρα, ενώ με τη χρήση θερμικής διόπτρας το μέγιστο βεληνεκές περιορίζεται στα 3-3,5 χιλιόμετρα.

«Είμαι χαρούμενος που οι στρατιώτες μας είναι χαρούμενοι, για την αγορά Kornets από τη Ρωσία. Είναι ίσως, ένα από τα καλύτερα αντιαρματικά όπλα στον κόσμο.Το Kornet είναι ένα σημαντικό αμυντικό εργαλείο για να αποτρέψει οποιονδήποτε, από πιθανή επίθεση εναντίον της χώρας μας», είπε ο Βούτσιτς. 

Μόλις εχθές το Πενταπόσταγμα έγραφε, ότι  κανείς δεν θέλει μια κούρσα εξοπλισμών στα Βαλκάνια, ακόμα κι αν είναι «μίνι». Τον περασμένο Μάιο, όταν η Κροατία αγόρασε 12 μαχητικά αεροσκάφη Rafale, έναντι 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το Associated Press το περιέγραψε ως μέρος μιας «μίνι κούρσας εξοπλισμών» με τη Σερβία.

Ενώ η Σερβία και η Κροατία πράγματι γεμίζουν ταχύτατα τα αντίστοιχα οπλοστάσια τους, η περιγραφή της όλης διαδικασίας ως απλής κούρσας εξοπλισμών παρεξηγεί τη δυναμική που υπάρχει.

Η προοπτική ενός πολέμου δεν είναι ρεαλιστική, αλλά η χρήση της προμήθειας όπλων ως ευκαιρία για προβολή ισχύος, μπορεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

Η Σερβία έχει κατηγορηθεί συχνά, ότι χτύπησε και συνεργάστηκε με τη  σύμμαχο Ρωσία για να αποσταθεροποιήσει τη γειτονική Βοσνία, το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο, μια πρώην σερβική επαρχία που κήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008.

Η χώρα τον τελευταίο καιρό εξοπλίστηκε κυρίως με ρωσικά και κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη, drones και αντιαεροπορικά συστήματα. Τους τελευταίους μήνες, η Ρωσία παρέδωσε στη Σερβία 30 άρματα μάχης και 30 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Η Σερβία αγόρασε επίσης πρόσφατα, εξελιγμένα ρωσικά συστήματα αεράμυνας Pantsir , καθώς και επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα και κινεζικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Αν και επισήμως επιδιώκει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σερβία αρνήθηκε να ευθυγραμμίσει την εξωτερική της πολιτική με το μπλοκ των 27 εθνών και αντ' αυτού, ενίσχυσε τη συμμαχία της με τη Ρωσία και την Κίνα.

Ο Βούτσιτς, είπε τη Δευτέρα ότι η Σερβία «παραμένει στον ευρωπαϊκό δρόμο», αλλά πρόσθεσε επίσης ότι θα συνεχίσει να «θρέφει» τους φιλικούς της δεσμούς με τη Ρωσία και την Κίνα.

Για να ενταχθεί στην ΕΕ, η Σερβία χρειάζεται την υποστήριξη όλων των κρατών μελών της ΕΕ, αλλά η κυβέρνηση έχει διατηρήσει παγερές σχέσεις με τη βαλκανική χώρα της Κροατίας, το τελευταίο νέο μέλος που έγινε δεκτό στο μπλοκ.

Ο Αμερικανός ναύαρχος του ΝΑΤΟ Ρόμπερτ Μπερκ, σε συνέντευξή του στο σερβικό περιοδικό Kurir κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι, ανέφερε πως η Συμμαχία υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιεί η Σερβία προκειμένου να ενισχυθεί η αμυντική ικανότητα της χώρας.

Μήνυμα από Ζαχάροβα 

Αλλά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας τα λόγια του ναυάρχου του ΝΑΤΟ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, Ρόμπερτ Μπερκ, του υπενθύμισε πως η αμυντική ικανότητα της Σερβίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, από το πόσο σύντομα θα αντιδράσει η Ρωσία στις εξωτερικές απειλές σε αυτή τη νοτιοσλαβική χώρα.

«Θα ήθελα να υπενθυμίσω στον Burke και σε όλους τους συναδέλφους του στο ΝΑΤΟ, 2 σημαντικά γεγονότα. Η αμυντική ικανότητα της Σερβίας τα τελευταία χρόνια, πιθανώς τα τελευταία διακόσια, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο σύντομα θα αντιδράσει η Ρωσία σε εξωτερικές απειλές σε αυτή τη νοτιοσλαβική χώρα», δήλωσε η Ζαχάροβα στο κανάλι Telegram.

Επιπλέον, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ρίχνοντας τα βέλη της στο ΝΑΤΟ  επεσήμανε το γεγονός των εξωτερικών απειλών για τη Σερβία. «Κατά παράξενη σύμπτωση, όλοι όσοι επιτέθηκαν στη Σερβία είναι πλέον μέρος του ΝΑΤΟ», διευκρίνισε η Ζαχάροβα.

«Εάν ο Μπερκ γνωρίζει ιστορία, τότε με τη δήλωσή του καλωσορίζει την προμήθεια όπλων από τη Ρωσία στη Σερβία (για παράδειγμα, τα αντιαρματικά συστήματα Kornet)», κατέληξε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Η επιστροφή στις ένοπλες εχθροπραξίες της δεκαετίας του 1990 είναι απίθανη, αλλά η τρέχουσα κούρσα εξοπλισμού εξακολουθεί να είναι ανησυχητική και επικίνδυνη, γιατί δηλητηριάζει περαιτέρω τις ήδη δύσπιστες σχέσεις μεταξύ των περιφερειακών κρατών.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...