Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Για τα μάτια του κόσμου! Επίπληξη του Πούτιν στον Ερντογάν: Οι ενέργειές σου είναι αποσταθεροποιητικές

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος Ταγίπ Ερντογάν  είχαν τηλεφωνική συνομιλία , κατά την οποία τα μέρη συζήτησαν εγγυήσεις ασφαλείας για τη Μόσχα. Αυτό ανέφερε η υπηρεσία τύπου του Κρεμλίνου.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι ηγέτες των δύο χωρών συζήτησαν τη διμερή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Τα μέρη έθιξαν επίσης τις «εγγυήσεις ασφαλείας» της Ρωσίας, την κατάσταση στον Υπερκαύκασο, καθώς και ζητήματα της διευθέτησης της Συρίας και της Λιβύης.

«Τέθηκαν επίσης διεθνή θέματα, συμπεριλαμβανομένων των γνωστών προτάσεων για την ανάπτυξη νομικά επισημοποιημένων συμφωνιών που εγγυώνται την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την κατάσταση στον Υπερκαύκασο, ζητήματα της συριακής και λιβυκής διευθέτησης», αναφέρει το μήνυμα.

Το Κρεμλίνο διευκρίνισε επίσης ότι οι ηγέτες των χωρών συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν τις προσωπικές επαφές.

Η χώρα με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ και που τα τελευταία χρόνια είχε μια τεταμένη σχέση αγάπης και μίσους με τη Ρωσία (αλλά και τις ΗΠΑ), ιδιαίτερα για τη Συρία, κουνάει τώρα το δάχτυλό της στη Μόσχα, λέγοντάς της να αφήσει τις απαιτήσεις που την έχουν φέρει σε σοβαρές εντάσεις με τη Δύση για την Ουκρανία. 

Ο Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν, την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, έθεσε ευθέως το θέμα, χαρακτηρίζοντάς το «αποσταθεροποιητικό», επισημαίνοντας ότι χρησιμοποιούνται μη επανδρωμένα αεροσκάφη τουρκικής κατασκευής εναντίον φιλορώσων αυτονομιστών στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή του Ντονμπάς. 

Η Τουρκία αυτή την εβδομάδα, προέτρεψε τη Ρωσία να εγκαταλείψει τις «μονόπλευρες» απαιτήσεις της στη δέσμευσή της με το ΝΑΤΟ, υποδηλώνοντας έντονα ότι τα τρέχοντα αιτήματά της για μη «εγγυήσεις» μεγαλύτερης επέκτασης του δυτικού στρατιωτικού μπλοκ προς τα ανατολικά είναι πολύ «μαξιμαλιστικά». Αυτό, αφού η Τουρκία «πιάστηκε»  να επεκτείνει τη στρατιωτική της βοήθεια στο Κίεβο, μέσω πωλήσεων drone και στρατιωτικού εξοπλισμού. 

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προέτρεψε δημοσίως τη ρωσική κυβέρνηση να απορρίψει, όπως αποκάλεσε, τις μονομερείς απαιτήσεις της Μόσχας για το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία.

«Εάν τα αιτήματα είναι μαξιμαλιστικά, δεν λέω ότι η Ρωσία είναι μαξιμαλιστική, σε κάθε περίπτωση και οι δύο πλευρές πρέπει να είναι εποικοδομητικές», είπε και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να έρθουν στο τραπέζι με προτάσεις που μπορούν να δεχτούν και οι δύο πλευρές».

Γιατί είναι αυτό σημαντικό

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν, έχει διατηρήσει στενούς δεσμούς με τη Μόσχα και το Κίεβο, χωρίς να χάνει καμία ευκαιρία να παίξει και τις δύο πλευρές του δυτικού ανταγωνισμού με τη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, η υποστήριξη της Άγκυρας για τις αξιώσεις της Ουκρανίας στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε μονομερώς το 2015, και η δημόσια υποστήριξη για τη μελλοντική ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ έχουν αποδειχθεί ότι αποτελούν αγκάθι στο μάτι της Ρωσίας. 

Αλλά υπάρχουν περισσότερα από όσα φαίνονται στην τελευταία έκκληση της Τουρκίας προς τη Ρωσία, να εγκαταλείψει τις απαιτήσεις της. Επίσης, το ζήτημα είναι οι εξαιρετικά αμφιλεγόμενες πωλήσεις drone της Τουρκίας στην Ουκρανία, οι οποίες πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι ήταν πολύ μεγαλύτερες από ότι είχε αποκαλυφθεί προηγουμένως, εξοργίζοντας  το Κρεμλίνο.

«Η Τουρκία πούλησε στην Ουκρανία  σημαντικά περισσότερα από τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προκάλεσαν την επίπληξη από τη Ρωσία από ότι είχε αποκαλυφθεί προηγουμένως , με περαιτέρω συμφωνίες», αναφέρει το Bloomberg.

Είναι γνωστό, ότι ο Ερντογάν έχει τοποθετήσει την κυβέρνησή του ως μεσολαβητή στην κρίση, θεωρώντας τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ως δυνητικά απειλούμενα από οποιαδήποτε επέκταση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αλλά η απάντηση της Μόσχας ήταν ψυχρή, τουλάχιστον δημόσια. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι η μεσολάβηση του Ερντογάν θα ήταν ευπρόσδεκτη εάν πείσει το Κίεβο να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ρωσίας για τις συμφωνίες του Μινσκ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, προσφέρθηκε να ξανανοίξει τις συνομιλίες μεταξύ της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και της Μόσχας για να κατευνάσει τις ανησυχίες της Ρωσίας. Μια συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας έχει προταθεί για τις 12 Ιανουαρίου, αν και το Κρεμλίνο δεν έχει συμφωνήσει δημόσια.

Εν τω μεταξύ, η Ουάσιγκτον απειλεί να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις χωρίς προηγούμενο εάν ο Πούτιν διατάξει επίθεση.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

πλήγματα στο Κίεβο
Ένοπλες Συρράξεις 0

Χάος στην ουκρανική πρωτεύουσα! Η Μόσχα χτύπησε το Κίεβο με βαλλιστικούς πυραύλους KN-23 της Β. Κορέας προκαλώντας τρομερή καταστροφή (Βίντεο)

Τουλάχιστον 5 ισχυρότατες εκρήξεις ακούστηκαν πριν λίγες ώρες στην επικράτεια της πόλης, υποδεικνύοντας ότι η πυραυλική...