Ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, επαναλαμβάνοντας τον θρίαμβο του Τόκιο το 2021. Ο... ιπτάμενος άλτης από τα Γρεβενά μετρά πλέον δύο διαδοχικά χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, τρία διαδοχικά μετάλλια στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού και κλειστού στίβου και άλλα δύο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου.
Με άλμα στα 8,48μ. στη δεύτερη προσπάθειά του, ο Έλληνας Ολυμπιονίκης άφησε πίσω του τους Πίνοκ και Φουρλάνι, που δεν τον απείλησαν, χάρισε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην Ελλάδα και 7ο της ελληνικής αποστολής στο Παρίσι και έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής του στίβου που πετυχαίνει κάτι τέτοιο, αλλά και ο τρίτος συνολικά, μαζί με τους Πύρρο Δήμα και Κάχι Καχιασβίλι, που έχουν τρία και δύο αντίστοιχα με την ελληνική σημαία.
Όσον αφορά το άλμα εις μήκος, ο Τεντόγλου είναι ο δεύτερος που κατακτά δύο συναπτά χρυσά μετάλλια. Ο πρώτος ήταν ο θρυλικός Καρλ Λιούις, που είχε τέσσερα συνεχόμενα χρυσά από το 1984 έως το 1996.
Τον αγώνα του Τεντούγλου παρακολούθησε από τις εξέδρες του «Stade De France» τόσο ο φίλος του και χάλκινος Ολυμπιονίκης στο άλμα επι κοντώ Εμμανουήλ Καραλής, όσο και ο «άρχοντας των κρίκων» και χάλκινος Ολυμπιονίκης στο Παρίσι Λευτέρης Πετρούνιας, με τον οποίο ο Μίλτος είχε και μια θερμή αγκαλιά.
Ο Μίλτος όμως παρότι έγραψε Ιστορία η πρωτη αντίδραση που έβγαλε προς τον προπονητή του είχε ένα μικρό παράπονο: «Δεν ήμουν καλός, δεν ήμουν καλός», είπε στον Γιώργο Πομάσκι και το επιβεβαίωσε στις δηλώσεις του στη μικτή ζώνη μετά τέλος του αγώνα "Ο Πομάσκι μου είπε ότι το πήραμε δεύτερη φορά. Του έλεγα δεν ήμουν καλός".
«Χαίρομαι πάρα πολύ για αυτό που κατάφερα αλλά ήθελα κάτι παραπάνω, κάτι μου έλειπε σήμερα. Το πάλεψα. Στο τέλος άρχισα να ξυπνάω, το πέμπτο άλμα ήταν πάρα πολύ καλό, θα πήγαινε για μεγάλο άλμα. Πήγαμε να το ρισκάρουμε στο έκτο αλλά δεν έκατσε. Ο αέρας άλλαζε συνέχεια, είναι δύσκολος αγώνας. Είμαι πολύ χαρούμενος. Σαν επίδοση ήθελα κάτι παραπάνω, για μένα, να το ευχαριστηθώ πιο πολύ».
Προφανώς ο Μίλτος είχε αυτό το μικρό παράπονο γιατί περίμενε περισσότερα από τον εαυτό του, ίσως ένα άλμα κοντά στα 8,70 μ. ή τουλάχιστον η κατάρριψη του πανελληνίου ρεκόρ (8,66 μ) του Λούη Τσάτουμα.
Ο τυπάρας από τα Γρεβενά παρά την ένταση του αγώνα δεν ξέχασε ούτε αυτούς που αγωνίστηκαν με το εθνόσημο στο Παρίσι, αλλά ούτε και αυτούς που συνεχίζουν την προσπάθειά τους. Όταν ρωτήθηκε αν θα δει άλλους αγώνες είπε: "Θα είμαι αύριο εδώ, για να πάρω το μετάλλιο. Θα δω την Κατερίνα, το αγαπημένο μου άθλημα το τριπλούν. Έχουμε και πόλο".
«Βλέπω πολλά σχόλια, βιντεάκια, φωτογραφίες, μηνύματα, μ' αρέσουν αυτά. Χαίρομαι που κατάφερα να ευχαριστήσω τους Έλληνες και να τους κάνω περήφανους όπως και τα υπόλοιπα παιδία που αγωνίστηκαν είτε πήραν μετάλλιο είτε όχι», δήλωσε λίγο αργότερα μέσα από το πούλμαν της ελληνικής αποστολής.
Όταν ο χρυσός Ολυμπιονίκης στο άλμα εις μήκος έφτασε στο Ολυμπιακό Χωριό πνίγηκε στις αγκαλιές των ανθρώπων της ελληνικής αποστολής, με κάποιους να τον τρολάρουν επειδή στις δηλώσεις του είπε ότι «δεν πήγα καλά». Ανάμεσα σε όσους τον υποδέχθηκαν ήταν και ο Εμμανουήλ Καραλής με τον Μίλτο να του ζητάει να δει το μετάλλιο που κατέκτησε μια ημέρα νωρίτερα. Όλοι τους έδωσαν ραντεβού για ακόμα έναν γύρο αποθέωσης σήμερα που ο Μίλτος θα φορέσει και το χρυστό στο στήθος.
Στο πλευρό του Μίλτου στάθηκαν εξ αποστάσεως και όλα τα Γρεβενά. H πλατεία πλημμύρισε από κόσμο, συμπατριώτες του Τεντόγλου, που σχημάτισαν τη δική τους «κερκίδα» για να παρακολουθήσουν μέσα από τη γιγαντοοθόνη που είχε στηθεί, λεπτό προς λεπτό, τη μάχη για την παραμονή του στο «θρόνο» του μήκους, κάτι που κατάφερε.
Φυσικά το πρώτο χρυσό της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το τρομερό παιδί του άλματος εις μήκος έγινε και το πρώτο trend στο ελληνικό X. Τόσο η Διεθνής Ένωση Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού, η Ευρωπαϊκή Ένωση Αθλητισμού, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η πολιτική ηγεσία, όσο και αρκετοί χρήστες δεν σταμάτησαν να αποθεώνουν τον... Tentoglou Airlines.