Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Χοντρό παρασκήνιο! Ο Πούτιν ελπίζει σε βοήθεια Ελλάδος, Γαλλίας για μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Η χθεσινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη με τον Ρώσο πρόεδρο είχε τελικά πολλές προεκτάσεις, ειδικά όσο αφορά την προσπάθεια μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, και εκεί η Μόσχα θέλει την βοήθεια της Αθήνας, και άλλων πρωτευουσών, με ανταλλάγματα φυσικά.

Κάτι τέτοιο πιθανότατα να τέθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό από τον Ρώσο πρόεδρο, που τον “καίει” στην κυριολεξία ως ζήτημα, αφού αφορά θέμα ασφαλείας της χώρας.   

“Η ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα ευαίσθητο θέμα για την ασφάλεια της Ρωσίας”, δήλωσε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 8 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Ρώσο ηγέτη, αυτή είναι μια από τις βασικές πτυχές της διασφάλισης της ασφάλειας της χώρας για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές και ακόμη και τη στρατηγική προοπτική.

Σύμφωνα με το ITAR-TASS, “παρά την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η χώρα αυτή έχει με την Ρωσία, έναν μάλλον περίπλοκο διάλογο τον τελευταίο καιρό, ενώ Μόσχα και Αθήνα παραδοσιακά συνδέονται με μάλλον φιλικές σχέσεις.

Οι ισχυροί ιστορικοί δεσμοί μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων καθώς και η σταθερή θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας και στις δύο χώρες δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για συνομιλίες”.

Ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Edward Lozansky συμφωνεί, λέγοντας ότι η Μόσχα μπορεί μάλλον να βασιστεί σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, με την Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Γερμανία ανάμεσά τους, να εμποδίζουν την ένταξη της Ουκρανίας, καθώς και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ.

"Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών προβλημάτων που είναι σημαντικά για τη Ρωσία", είχε δηλώσει ο Andrei Kortunov, γενικός διευθυντής του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων, πριν μερικούς μήνες.

Ο ίδιος Ρώσος ειδικός είχε υπενθυμίσει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, την σύγκρουση μεταξύ της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τις ευκαιρίες συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, μεταξύ άλλων μέσω των δυνατοτήτων του Turk Stream.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα της Μόσχας, "υπάρχει ελπίδα ότι η Ελλάδα θα ασκήσει πίεση σε κάποιο βαθμό υπέρ των συμφερόντων της Ρωσίας εντός της ΕΕ", ως παραδοσιακός εταίρος της Μόσχας, κοντά σε αυτήν "θρησκευτικά και ιστορικά".

Οι Ρώσοι έχουν τα δικά τους προβλήματα με ΝΑΤΟ και ΕΕ, και θέλουν πολλούς θετικούς “ψήφους” από χώρες που είναι εντός, όπως η Ελλάδα, η Γαλλία, κά, για να περάσουν τις θέσεις τους, δίνοντας ανταλλάγματα φυσικά.

Η Μόσχα επίσης, προσβλέπει  σε ελληνική βοήθεια τόσο σε ΝΑΤΟ όσο και την ΕΕ, σε πολλά ζητήματα που αφορούν και την χώρα μας όπως το μεταξύ μας εμπόριο, που έχει κτυπηθεί ανεπανόρθωτα από το 2014 και τις κυρώσεις της ΕΕ.

Ναι, τελικά, η Ελλάδα μπορεί να φανεί χρήσιμη σε μια μεγάλη χώρα όπως η Ρωσία, όπως και στις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να υψώσει την φωνή της λογικής για διάλογο για την Α.Ουκρανία ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, που “ακονίζουν τα μαχαίρια τους”, για κάτι σίγουρα που ούτε οι ίδιες δεν έχουν σκεφθεί σοβαρά.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ