"Μαύρα σύννεφα" αρχίζουν να διαφαίνονται στις σχέσεις Ζελένσκι-Τράμπ, πριν καν ο δεύτερος αναλάβει τα ηνία των ΗΠΑ, γεγονός που διαφαίνεται από την αναβολή της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του Κιθ Κέλογκ στο Κίεβο.
Αναβλήθηκε η επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του Τράμπ στην Ουκρανία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Σιουμπίχα επιβεβαίωσε την αναβολή της επίσκεψης του Αμερικανού απεσταλμένου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου του στις 7 Ιανουαρίου, λέγοντας:
«Είμαι βέβαιος ότι αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε άλλο χρόνο και είμαστε σε επαφή για να καθορίσουμε γρήγορα το χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή αυτής της συνάντησης με βάση τα εθνικά μας συμφέροντα».
Ο Κέλογκ είχε αρχικά προγραμματιστεί να επισκεφθεί το Κίεβο στις αρχές Ιανουαρίου για να συναντηθεί με Ουκρανούς ηγέτες και η ομάδα του σχεδίαζε επίσης συναντήσεις με αξιωματούχους σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης και του Παρισιού.
Οι λόγοι της αναβολής δεν είναι ξεκάθαροι.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά τη νίκη των προεδρικών εκλογών.
Ισχυρίζεται ότι γνωρίζει πολύ καλά τόσο τον Ρώσο δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οπότε θα μπορέσει «να λύσει αυτό το πρόβλημα πολύ γρήγορα».
Υποστήριξε επίσης ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο «σε 24 ώρες».
Οι προϋποθέσεις που βάζει ο Ζελένσκι για ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Πούτιν
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης για τον Lex Fridman, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι τόνισε ότι οι συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν θα είναι δυνατές, μόνο αφού εξασφαλιστούν ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας μέσω συζητήσεων με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Χωρίς τέτοιες εγγυήσεις, ο Πούτιν θα συνέχιζε με τα συνηθισμένα του τελεσίγραφα παρά με ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
«Νομίζω ότι στις 25 Ιανουαρίου ή μια άλλη μέρα, θα καθίσουμε να μιλήσουμε πρώτα με τον Τραμπ. Συζητάμε μαζί του πώς μπορούμε να σταματήσουμε τον πόλεμο και τον Πούτιν», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στον Αμερικανό podcaster Lex Friedman.
Τόνισε ότι οποιοσδήποτε μετέπειτα διάλογος με Ρώσους αξιωματούχους θα εξαρτηθεί από τη λήψη ισχυρών εγγυήσεων ασφαλείας από την αμερικανική πλευρά.
Ο Ουκρανός ηγέτης τόνισε ότι η ευρωπαϊκή εμπλοκή θα είναι κρίσιμη σε αυτή τη διαδικασία, σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη θα παρακολουθεί εμάς και τον Τραμπ».
Όχι σε βιαστική συμφωνία λένε οι Ουκρανοί
Ο Ζελένσκι προειδοποίησε για τους κινδύνους βιαστικών συμφωνιών, υποδεικνύοντας ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πολιτικές επιπλοκές παρόμοιες με αυτές που συνάντησε το 2019, εάν επιδιωχθεί εκεχειρία χωρίς επαρκείς εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.
«Μην περιμένετε την προθυμία του Πούτιν. Αναγκάστε τον να κάνει ότι είναι απαραίτητο για να τελειώσει ο πόλεμος .Αυτό είναι το σημαντικό», δήλωσε.
Οι απαιτήσεις Πούτιν για τερματισμό του πολέμου
Η έμφαση στις εγγυήσεις ασφαλείας έρχεται στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ρωσικών απαιτήσεων για αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανάλυση από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), το Κρεμλίνο διατηρεί τη θέση του που απαιτεί την πλήρη συνθηκολόγηση της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων για μείωση του στρατού της Ουκρανίας – συνθήκες που ο Ζελένσκι έχει ρητά απορρίψει.
Η ρητορική του Κρεμλίνου υποδηλώνει ότι η Ρωσία δεν θα δεχτεί κανένα σενάριο συμβιβασμού έως ότου έχει την ικανότητα να συνεχίσει να πολεμά.
Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) αναφέρει ότι το Κρεμλίνο συνεχίζει να επιμένει σε απαιτήσεις που ισοδυναμούν με την πλήρη συνθηκολόγηση της Ουκρανίας, διατηρώντας αμετάβλητη τη σκληροπυρηνική θέση του από το 2021.
Οι όροι του Πούτιν περιλαμβάνουν την απομάκρυνση της νόμιμης κυβέρνησης της Ουκρανίας και την πλήρη αποστρατικοποίηση της χώρας, γεγονός που καταδεικνύει την απροθυμία του Κρεμλίνου να διαπραγματευτεί υπό τις παρούσες συνθήκες, όταν η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει τις μάχες στο εγγύς μέλλον.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι περιέγραψε πρόσφατα τις προϋποθέσεις για την επίτευξη μιας «δίκαιης ειρήνης», τονίζοντας ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να αποδεχθεί την απαίτηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να διατηρήσει μόνο μια ελάχιστη στρατιωτική δύναμη 40.000-50.000 ατόμων – όρος που προτάθηκε για πρώτη φορά κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη την άνοιξη του 2022.
Ο Ζελένσκι τόνισε ότι ένας ισχυρός ουκρανικός στρατός, οι δυτικές εγγυήσεις ασφαλείας και μια σαφής προοπτική για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι απαραίτητα προϋποθέσεις για ουσιαστικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Που θα οδηγηθεί η κατάσταση με τον Τράμπ
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η Ρωσία διατηρεί μέχρι στιγμής τις απαράδεκτες απαιτήσεις της για πλήρη ουκρανική συνθηκολόγηση, γεγονός που καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.
Αυτό θα επιχειρήσει να αλλάξει ο Τράμπ μετά την εγκατάστασή του στο Λευκό Οίκο προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει ότι επιθυμεί.
Ωστόσο εκτίμησή μας είναι ότι αν ο Πούτιν δεν αλλάξει στάση μετά την προσέγγιση Τράμπ, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο Αμερικανός Πρόεδρος που δεν σηκώνει πολλά -πολλά , να αλλάξει ρότα, υπερεξοπλίζοντας την Ουκρανία, μηδέ εξαιρουμένης της πιθανότητας αναγγελίας ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ στο μέλλον, οδηγώντας τις εξελίξεις σε αχαρτογράφητα νερά και ανεβάζοντας την ένταση στο κόκκινο με την Ρωσία.
Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το προσέξει πάρα πολύ ο Πούτιν, ο οποίος μπορεί να καταγράφει νίκες στην Ανατολική Ουκρανία, ωστόσο δεν είναι τόσο ισχυρός όσο κομπάζει, αφού είχε την ανάγκη τόσο των Ιρανικών drones όσο και των βλημάτων πυροβολικού αλλά και του στρατού της Βόρειας Κορέας, στον πόλεμο στην Ουκρανία.