Η επίδειξη του πρωτοτύπου του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Checkmate στο Dubai Airshow 2021, σηματοδότησε το ντεμπούτο αυτού του μονοκινητήριου αεροσκάφους στο εξωτερικό. Το νέο ματ, το οποίο έλαβε και το επίσημο, αλφαριθμητικό όνομα του Su-75, παρουσιάστηκε στο βίντεο παρουσίασης του Rostec ως «ιππότης σκακιού».
Σε αυτό το πνεύμα, οι δυνατότητες του Checkmate αποκαλύφθηκαν στους πιθανούς αγοραστές στην αεροπορική έκθεση. Στο διαφημιστικό του βίντεο, υποστηρίχθηκε ότι το νέο μαχητικό ήταν έτοιμο να πολεμήσει στον ουρανό και ο ρόλος του εχθρού, είχε ανατεθεί σε ένα πολύ προηγμένο και τεχνολογικό drone Akinci των Τούρκων.
Αυτή η επιλογή αεροπορικών αντιπάλων για το Su-75 δεν είναι τυχαία. Η Rostec τοποθετεί το πνευματικό της τέκνο για ένα συγκεκριμένο κοινό-στόχο: πρόκειται για χώρες του τρίτου κόσμου που, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, είτε δεν μπήκαν αρχικά στο πρόγραμμα F-35 είτε δεν μπορούν να υπολογίζουν στην πρόσβαση σε αυτό ακόμη και στο μέλλον.
Το πιο σημαντικό, στην Αεροπορική Έκθεση του Ντουμπάι, αναφέρθηκε για πρώτη φορά και η μη επανδρωμένη έκδοση του Su-75, η οποία θα μπορούσε να γίνει μια νέα λέξη στη χρήση βαρέων, σοκαριστικών UAV, καθώς και να ανοίξει έναν εντελώς νέο δρόμο για την ανάπτυξη των επανδρωμένων οχημάτων, καταστώντας σαφές ότι τα τουρκικά UAV είναι εκτεθειμένα και ευάλωτα και να αποκλειστούν από πιθανές αγορές, όπως οι μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, η Ινδία, οι χώρες της Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας, πιθανώς πελάτες της Λατινικής Αμερικής - αυτή είναι μια πολλά υποσχόμενη αγορά- και να αποκλείσουν την Τουρκία.
Να μην ξεχνάμε βέβαια ότι η πώληση των drones από την Άγκυρα στην Ουκρανία, προκάλεσε οργή από τη Ρωσία, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τον περασμένο μήνα να προειδοποιεί την Τουρκία ότι η χρήση του εξοπλισμού, θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τη σύγκρουση στο Ντονμπάς.
Η Ουκρανία έχει αγοράσει εξελιγμένα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να ενισχύσει τον στρατό της και έχει συνάψει συμφωνία με την Άγκυρα, για την παραγωγή των ίδιων drones σε ένα εργοστάσιο κοντά στο Κίεβο, την πρωτεύουσα.
Το ζήτημα των drone, είναι ένα από τα πολλά τεταμένα «δεσμά» μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, παρόλο που οι δύο χώρες έχουν στενούς δεσμούς σε άλλους τομείς.
Τώρα, σύμφωνα με τους Τουρκικούς ισχυρισμούς, οι Ρώσοι στοχεύουν ένα άλλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος τουρκικής κατασκευής, το Bayraktar Akıncı TIHA. Ως αποδεικτικό στοιχείο, προβλήθηκε ένα βίντεο της κρατικής εταιρείας Rostec, που χρονολογικά συμπίπτει με την πρεμιέρα του ελαφρού τακτικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς στο Dubai Airshow 2021.
Στην Τουρκία, αντέδρασαν στα πλάνα για το πώς το πολλά υποσχόμενο ρωσικό Su-75 Checkmate, στοχεύει τα τελευταία προϊόντα της τουρκικής αμυντικής εκμετάλλευσης Baykar, αλλά και πως σε ένα πέρασμά του πάνω από τουρκική βάση καταστρέφει παρατεταγμένα F-16 στο έδαφος.
Τα σχόλια από Τούρκους χρήστες εμφανίζουν ανησυχία: «Μπράβο, μπορείτε να πυροβολήσετε το UAV μας από το πιο προηγμένο αεροσκάφος σας» αναφέρει ο Duran duran. Ο Sedat αναφέρει «Αυτό το βίντεο καθιστά σαφές ότι θα γίνουμε σκόνη, όχι μόνο το Akıncı, αλλά και τα 230 μαχητικά F-16 στο απόθεμά μας. Αυτό σημαίνει ότι το εθνικό μας μαχητικό 5ης γενιάς πρέπει να κατασκευαστεί το συντομότερο δυνατό. Στο μεταξύ, είναι απολύτως απαραίτητη η κατασκευή ή η αγορά αεροπλανοφόρου».
Μέχρι τώρα, η ανάπτυξη UAV και στρατιωτικών επανδρωμένων αεροσκαφών, πήγαινε σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Μέχρι πρόσφατα, οι αυτόνομοι «εγκέφαλοι» των drones δεν μπορούσαν να «βγάλουν» πιλότους σε σύνθετους τρόπους σύγχρονης αεροπορικής μάχης ή με υπερηχητική ταχύτητα και η καθυστέρηση στο σήμα από τον χειριστή, δεν επέτρεπε τη διενέργεια τέτοιου ελέγχου με τη δέουσα εμπιστοσύνη εξ αποστάσεως. Ως εκ τούτου, ακόμη και τα επιθετικά UAV ήταν αργά και αδέξια, και βασίζονταν κυρίως, στο κρυφό και αιφνιδιαστικό χτύπημα σε έναν απροετοίμαστο εχθρό.
Τώρα και τα δύο αυτά καθήκοντα έχουν πρακτικά ολοκληρωθεί. Από τη μία πλευρά, η τεχνητή νοημοσύνη των εναέριων drones έχει ήδη αυξηθεί σε επίπεδο αυτόνομου ελέγχου, ακόμη και για υπερηχητική πτήση ή σε συνθήκες ελιγμών αεροπορικής μάχης. Από την άλλη, νέα μέσα επικοινωνίας επιτρέπουν τη μεταφορά της διοίκησης του drone σε τηλεχειριστή, χωρίς τον κίνδυνο «χάσης της εικόνας» και του προσανατολισμού.
Ο συνήθης τρόπος οποιασδήποτε στρατιωτικής μηχανής είναι, πρώτα απ 'όλα, η υιοθέτησή της σε λειτουργία στη χώρα, τον κατασκευαστή του εξοπλισμού. Κατά κανόνα, οι ξένοι πελάτες δίνουν προσοχή στα νέα μοντέλα, μόνο μετά από αρκετά χρόνια λειτουργίας τους στα στρατεύματα που είναι εγγενή στον εξοπλισμό