Ρωσία

Αμερικανική "μπαμπεσιά"; Πιο χρήσιμη η Άγκυρα από την Αθήνα στην περικύκλωση των Ρώσων

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Murat Yetkin, δίνει το πραγματικό στίγμα των προθέσεων της Ουάσιγκτον, μετά το αμερικανικό βέτο στον αγωγό East Med, και την ακύρωση των ερευνών στην Κρήτη, αφού η Τουρκία φέρεται να είναι για μία ακόμη φορά, πιο “χρήσιμη” από την Ελλάδα στην μάχη κατά της Ρωσίας.

“Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συγκρατήσουν τη Ρωσία σχετικά με την Ουκρανία με την παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.

Η υποστήριξη της Τουρκίας είναι ζωτικής σημασίας από αυτή την άποψη. Η υποστήριξη της Τουρκίας στη γειτονική της Ουκρανία στη Μαύρη Θάλασσα, όμως ενοχλεί σφόδρα τη Ρωσία.

Ένα άλλο θέμα που ενοχλεί τη Ρωσία είναι η αποβίβαση δυνάμεων του ΝΑΤΟ από το ελληνικό έδαφος ενάντια στη ρωσική παρουσία στα Βαλκάνια.

Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, οι ΗΠΑ απέσυραν την υποστήριξή τους στα έργα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο στα οποία βασίστηκαν η ελληνική και η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση. Έχουμε σαφή αλλαγή του παιχνιδιού και η Ελλάδα στενοχωρήθηκε πολύ από αυτό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προσφερθεί να δώσει στις ΗΠΑ νέες στρατιωτικές βάσεις αλλά έλαβε την απάντηση από τους Αμερικανούς, ότι θα ήταν αρκετά να ενισχυθούν οι ήδη υπάρχουσες.

https://www.youtube.com/watch?v=DusZQALG-PA

Η Αθήνα δεν μπορούσε να καταλάβει ότι το κύριο μέλημα των ΗΠΑ δεν ήταν η Τουρκία, αλλά το να σταματήσει πάση θυσία η ισχυροποίηση της Ρωσίας στη Μεσόγειο, ακόμη περισσότερο και από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, λόγω της Συρίας, ενώ οι Αμερικανοί προετοιμάζονται για μια πραγματική κρίση με την Κίνα.

Η ισορροπία Μαύρης Θάλασσας-Μεσόγειου ήταν απαραίτητη τόσο για αυτόν τον λόγο όσο και για την ασφάλεια και του Ισραήλ.

Η ενθάρρυνση ( από τις ΗΠΑ) προς την Τουρκίας να συμφιλιωθεί με  Αίγυπτο, Ισραήλ και άλλους παράγοντες στη Μέση Ανατολή θα ήταν μια πολύ πιο λογική και φθηνή μέθοδος.

Για παράδειγμα, η από κοινού δράση στη Λιβύη θα ήταν ένα καλό παράδειγμα ενθάρρυνσης”, αναφέρει ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Νέα ένταση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκία με αφορμή τα Bayraktar

Ακριβώς την ίδια περίοδο η πώληση τουρκικής κατασκευής εξοπλισμένων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων στην Ουκρανία, και η μεταβαλλόμενη ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, έχει προκαλέσει ένταση ανάμεσα σε Μόσχα και Άγκυρα, που δεν “σβήνει”, σύμφωνα με την Washington Post.

Η ένταση στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας βρίσκεται στην παγκόσμια ατζέντα εδώ και πολύ καιρό.

Η ίδια εφημερίδα εστίασε στις μεταβαλλόμενες ισορροπίες στην περιοχή μετά την πώληση των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων τύπου Bayraktar, από την Τουρκία στην Ουκρανία.

Τα τουρκικά UAV έχουν αλλάξει την ισορροπία στρατιωτικής ισχύος στην Ουκρανία, ενώ χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στις 26 Οκτωβρίου 2021, κτυπώντας ρωσικούς στόχους.

«Αυτό ήταν άλλο ένα σημάδι για τη Ρωσία ότι η Ουκρανία αναβαθμίζει το οπλοστάσιό της για να αλλάξει ενδεχομένως τη στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή», έγραψε η Washington Post.

Οι Ρώσοι είναι εξοργισμένοι ακόμα πιο πολύ, «αφού  Τουρκία και Ουκρανία συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια μονάδα παραγωγής UAV στην Ουκρανία».

«Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να αναβαθμίζουν τις τακτικές και τις μεθόδους τους στις οποίες εμπλέκονται τα Bayraktar για να αποτρέψουν τη ρωσική επιθετικότητα και να προστατεύσουν τα συμφέροντα της Ουκρανίας», είχε ανακοινώσει το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

"Αυτά είναι σίγουρα δυσάρεστα νέα για τους Ρώσους. Η Ουκρανία αγοράζει ένα UAV, το οποίο θεωρείται ότι αλλάζει εντελώς το παιχνίδι στην περιοχή", δήλωσε ο αναλυτής Oleksiy Arestovych από το Κίεβο.

Εδώ το μόνο ερώτημα είναι για πόσο διάστημα οι Ρώσοι θα ανέχονται τα “διπλά” παιχνίδια των Τούρκων, με Ουκρανία, ΗΠΑ κά, ενώ απειλούνται πλέον  άμεσα ρωσικές στρατιωτικές μονάδες; 

https://www.youtube.com/watch?v=1s7mPEawvwQ

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ