Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιδεινωθούν, μετά από τις πολυαναμενόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών που σημειώνουν λιγότερη πρόοδο από ό, τι αναμενόταν.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Μόσχα είχε άρει τις κυρώσεις κατά της Νούλαντ, γεγονός που επέτρεψε στην υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να εισέλθει στη χώρα για μια σύνοδο κορυφής με τους Ρώσους ομολόγους της.
Η Ρωσία δήλωσε ότι απέτυχε να σημειώσει πρόοδο, όσον αφορά τη διαφορά σχετικά με τις πρεσβείες στις συνομιλίες υψηλού επιπέδου με τις ΗΠΑ την Τρίτη. Η Βικτώρια Νούλαντ, υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων, συναντήθηκε με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ στη Μόσχα.
Από το τέλος της κυβέρνησης Ομπάμα, οι ΗΠΑ έδιωξαν Ρώσους διπλωμάτες και έθεσαν περιορισμούς στις διπλωματικές εγκαταστάσεις της Ρωσίας στις ΗΠΑ, ως τιμωρία εναντίον της Μόσχας. Η Ρωσία απάντησε σε είδος και η διπλωματική διαμάχη οδήγησε στο κλείσιμο των προξενείων.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε σχετικά με τις συνομιλίες ότι ο Ριάμπκοφ, προσέφερε και στις δύο πλευρές να άρουν τους διπλωματικούς περιορισμούς. «Οποιαδήποτε εχθρική αντιρωσική ενέργεια δεν θα μείνει αναπάντητη, αλλά η Μόσχα δεν θέλει περαιτέρω κλιμάκωση. Προσφέρουμε την άρση όλων των περιορισμών που επέβαλαν και τα δύο μέρη τα τελευταία χρόνια», ανέφερε το υπουργείο.
Αλλά ο Ριάμπκοφ είπε μετά τις συνομιλίες με την Νούλαντ, ότι δεν πιστεύει ότι έχει προχωρήσει πολύ. «Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω όξυνσης των εντάσεων», είπε.
Η Νούλαντ και ο Ριάμπκοφ συζήτησαν μια σειρά άλλων θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των όπλων και του Αφγανιστάν. Ο Ριάμπκοφ επανέλαβε τη στάση της Ρωσίας, ότι δεν θέλει οι ΗΠΑ να έχουν στρατιωτική παρουσία στην Κεντρική Ασία, κάτι που η Ουάσινγκτον ελπίζει να καθιερώσει μετά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν. «Επιβεβαιώσαμε έντονα το απαράδεκτο από τη Ρωσία, οποιασδήποτε μορφής στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στις χώρες της Κεντρικής Ασίας», δήλωσε ο Ριάμπκοφ.
Σήμερα, η Νούλαντ αναμένεται να συναντηθεί με τον αναπληρωτή αρχηγό του προσωπικού του Κρεμλίνου Ντμίτρι Κοζάκ, ο οποίος φέρεται να είναι ο επικεφαλής του προέδρου Πούτιν για την Ουκρανία. Η Νούλαντ είναι «διαβόητη» στη Ρωσία, ως βασική ενορχηστρωτής του πραξικοπήματος που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ στο Κίεβο το 2014. Για να μπει στη Ρωσία, η Μόσχα έπρεπε να συμφωνήσει στην άρση των κυρώσεων κατά της Νούλαντ.
Παρά το γεγονός, ότι η Νούλαντ δήλωσε ότι « είναι ευτυχής που επέστρεψε στη Ρωσία για να αντιμετωπίσει τις διμερείς σχέσεις», ο Ριαμπκόφ είπε, ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η κατάσταση να επιδεινωθεί ως αποτέλεσμα.
«Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο. Τα θέματα των θεωρήσεων, οι συνθήκες λειτουργίας των διπλωματικών αποστολών, η εναλλαγή του διπλωματικού προσωπικού, η συνολική εξομάλυνση των δραστηριοτήτων των ρωσικών ξένων αποστολών στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Ρωσία διατηρούν ένα σημαντικό δυναμικό κρίσης και δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι είναι πιθανές κάποιες περαιτέρω παροξύνσεις σε αυτούς τους τομείς » , είπε.
Οι διαπραγματεύσεις έρχονται λίγες ημέρες αφότου τέσσερις Αμερικανοί γερουσιαστές, προέτρεψαν τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, να αποβάλει 300 Ρώσους διπλωμάτες και να λάβει «άμεσα μέτρα για την αύξηση του προσωπικού στην αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα», λόγω της ανισότητας μεταξύ του αριθμού του προσωπικού στις ρωσικές και αμερικανικές πρεσβείες.
«Η Ρωσία πρέπει να εκδώσει αρκετές βίζες για να προσεγγίσει την ισοτιμία, μεταξύ του αριθμού των Αμερικανών διπλωματών που υπηρετούν στη Ρωσία και του αριθμού των Ρώσων διπλωματών που υπηρετούν στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσαν οι γερουσιαστές. «Εάν δεν ληφθούν τέτοιες ενέργειες, σας παροτρύνουμε να ξεκινήσετε την απέλαση Ρώσων διπλωματών, για να ισοφαρίσετε τη διπλωματική παρουσία των ΗΠΑ». ανέφεραν
Την ίδια εβδομάδα, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να μειώσει το μισό της αντιπροσωπείας της Μόσχας στα κεντρικά του στρατιωτικού μπλοκ, αναγκάζοντας τη Ρωσία, να φέρει οκτώ απεσταλμένους από τη μόνιμη αποστολή της στα κεντρικά της συμμαχίας στις Βρυξέλλες. «Αυτές οι ενέργειες, φυσικά, δεν μας επιτρέπουν να προσποιούμαστε ότι υπάρχει πιθανότητα εξομάλυνσης των σχέσεων και επανέναρξης του διαλόγου με το ΝΑΤΟ. Αντίθετα, αυτές οι προοπτικές υπονομεύονται σχεδόν πλήρως », δήλωσε τότε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.