Ρωσία

"Σασμός" στον "Ψυχρό Πόλεμο": Συνάντηση κορυφής των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων Ρωσίας και ΗΠΑ

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Valery Gerasimov και ο Αρχηγός των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Mark Milley, συζήτησαν ορισμένα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ιδίως για τον περιορισμό του κινδύνου επεισοδίων κατά τη διάρκεια στρατιωτικών δραστηριοτήτων σε συνάντηση στη Φινλανδία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

"Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι κορυφαίοι  Αρχηγοί ασχολήθηκαν με θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου επεισοδίων κατά τη διάρκεια στρατιωτικών δραστηριοτήτων. Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική", σημείωσε το υπουργείο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στην κατοικία της φινλανδικής κυβέρνησης Koningstedt στη Βάνταα, 40 χιλιόμετρα βόρεια της φινλανδικής πρωτεύουσας.

Πρέπει να αναφερθεί ότι παρά τη σύγκρουση στη Συρία και τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι δύο αρχηγοί ΓΕΕΘΑ είχαν καταφέρει να διατηρήσουν έναν δίαυλο επικοινωνίας που ουδέποτε διακόπηκε.

Οι κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι από Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία, πραγματοποίησαν έξι ώρες συνομιλιών στο Ελσίνκι την Τετάρτη, στην πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση μεταξύ τους από το 2019, καθώς και τα δύο έθνη προσαρμόζονται στην αποχώρηση των ΗΠΑ και την προσεκτική προσέγγιση των Ταλιμπάν στο  Αφγανιστάν.

Ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, Αρχηγός του κοινού αρχηγού επιτελείου και ο Αρχηγός γενικού επιτελείου της Ρωσίας, Βαλέρι Γερασίμοφ, συνήθως δεν αποκαλύπτουν τις λεπτομέρειες των συζητήσεών τους και οι δηλώσεις και από τις δύο πλευρές ήταν ελάχιστες.

Σε ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, η οποία περιελάμβανε λεπτομέρειες για τη διάρκεια της συνάντησης αλλά όχι την ατζέντα, ανέφερε ότι οι συνομιλίες είχαν στόχο "τη μείωση του κινδύνου και τον επιχειρησιακό αποκλεισμό".

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ανέφερε ότι οι συνομιλίες αποσκοπούσαν σε συζητήσεις για τον μετριασμό του κινδύνου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, έχουν συχνά ανταγωνιστικά στρατιωτικά συμφέροντα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων σε χώρες όπως η Συρία, όπου οι αμερικανικές και ρωσικές δυνάμεις έχουν λειτουργήσει σε κοντινή απόσταση. Ο τρόπος με τον οποίο η Ουάσινγκτον και η Μόσχα, προχωρούν στα επόμενα βήματα στο Αφγανιστάν μένει να φανεί.

Ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται υπό πίεση από το Κογκρέσο, να ενισχύσει μια αντιτρομοκρατική στρατηγική για την αντιμετώπιση των κινδύνων από το Αφγανιστάν, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ και την κατάληψη των Ταλιμπάν τον Αύγουστο.

Η διοίκηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι θα βασιστεί σε επιχειρήσεις «πέρα από τον ορίζοντα» που θα μπορούσαν να πλήξουν ( τα συμφέροντα των ΗΠΑ ), από ομάδες όπως η Αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν ή εάν απειλήσουν - τις ίδιες- τις  Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλλά, χωρίς στρατεύματα στο έδαφος, η έκταση της ικανότητας της Ουάσινγκτον να εντοπίσει και να σταματήσει τα σχέδια είναι ασαφής. Μετά από 20 χρόνια πολέμου, Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν επίσης μια αμυδρή άποψη για τους Ταλιμπάν και σημειώνουν τους δεσμούς τους με την Αλ Κάιντα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Μόσχα πρέπει να συνεργαστεί με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν και ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις, πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο «ξεπαγώματος» των περιουσιακών στοιχείων του Αφγανιστάν.

Παρά την συνάντηση των Αρχηγών, το ρωσικό πολεμικό ναυτικό προχωρά κανονικά  στον εκσυγχρονισμό του, καθώς θα αποκτήσει τέσσερα προηγμένα πολεμικά πλοία μέχρι το τέλος του έτους

Υπάρχουν επίσης σχέδια, για την εγκατάσταση μιας φρεγάτας στο ναυπηγείο Severnaya στην Αγία Πετρούπολη στη βορειοδυτική Ρωσία, δύο κορβέτες στο εργοστάσιο ναυπηγικής βιομηχανίας Amur στη ρωσική Άπω Ανατολή, ένα  αντιτορπιλικό  πλοίο στο ναυπηγείο Sredne-Nevsky στην Αγία Πετρούπολη και ένα μεσαίο τάνκερ στο εργοστάσιο ναυπηγικής και επισκευής πλοίων Nevsky, στην περιοχή του Λένινγκραντ στη βορειοδυτική Ρωσία έως το τέλος του 2021

.

Επιπροσθέτως η Ρωσία ναυπηγεί το πρώτο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της, που θα είναι πλήρως εξοπλισμένο με την τεχνολογία stealth που το κάνει, δύσκολα αντιληπτό από τα ραντάρ,  όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

H καρίνα της τελευταίας τεχνολογίας κορβέτας που φέρει την ονομασία «Μερκούρι» (Ερμής), έχει κατασκευαστεί πλήρως ενώ το σκάφος αναμένεται να ενταχθεί στο Πολεμικό Ναυτικό τον επόμενο χρόνο, όπως δήλωσαν δύο ανώνυμες πηγές της ναυπηγοκατασκευαστικής βιομηχανίας στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Το πολεμικό αυτό πλοίο θα εξοπλισθεί με πυραύλους κρούζ, αντιαεροπορικούς πυραύλους και πυροβόλα, ενώ θα είναι σε θέση να εντοπίζει και να καταστρέφει υποβρύχια.

Η Ρωσία έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια στο Πολεμικό Ναυτικό της, σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεών της που είναι μέρος της πολιτικής Πούτιν, για να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες που έχουν προκαλέσει οι κυρώσεις της Δύσης.

Η Ρωσία έχει εφαρμόσει την τεχνολογία stealth σε κάποια από τα πολεμικά της πλοία, αλλά τα πλοία αυτά δεν είναι πλήρως εξοπλισμένα με τεχνολογία stealth. Η κορβέτα «Μερκούρι» θα διαθέτει την τεχνολογία, που θα απορροφά τα ραδιοκύματα και ένα ειδικό σχήμα με ελάχιστες προεξοχές με ανοίγματα στην επιφάνεια της, ενώ θα συνδυάζει διάφορα υλικά και μια ειδική βαφή.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ