Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Ρωσικό ''άκυρο'' σε Τουρκία: ''Δεν θα αναγνωρίσουμε τα Κατεχόμενα''

Ξεκάθαρη στήριξη (επιτέλους) έχουμε από την Μόσχα στο θέμα της Κύπρου. Πριν λίγο το Κρεμλίνο, μέσω του Ντμίτρι Πεσκόφ, ''ξέκοψε'' κάθε σκέψη της Άγκυρα για να αναγνώριση των Κατεχομένων από την Ρωσία. 

https://www.youtube.com/watch?v=TJeRsyQH9QE

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναλυτικά τι είπε:

''Οι περιφέρειες της Ρωσίας δεν θα αποτελέσουν ποτέ αντικείμενο συναλλαγών με άλλες χώρες'', δήλωσε πριν λίγο ο Ντμίτρι Πεσκόφ.


"Φυσικά, οι ρωσικές περιοχές δεν μπορούν ποτέ να είναι και δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο συμφωνιών κάτω από το τραπέζι, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. 
 
Έτσι, σχολίασε τις δηλώσεις του Τούρκου καθηγητή, ''ότι η Μόσχα και η Άγκυρα θα μπορούσαν να συμφωνήσουν για το καθεστώς της Κριμαίας, εάν η Ρωσική Ομοσπονδία αναγνωρίσει τα Κατεχόμενα ως ανεξάρτητο κράτος.'' 

https://www.youtube.com/watch?v=UFeuFyY146k

 

Αναλυτικά τι είχε δηλώσει ο Τούρκος καθηγητής:  

 

Ο καθηγητής του Τουρκικού Πανεπιστημίου Maltepe Hasan Unal είπε ότι ''η Τουρκία και η Ρωσία μπορούν να συνάψουν συμφωνία για την Κριμαία και η Άγκυρα θα αναγνωρίσει τη ρωσική χερσόνησο σε αντάλλαγμα με αναγνώριση της Μόσχας των Κατεχομένων ως ανεξάρτητο κράτος.''

Σε συνέντευξή του στο Lente.ru, ο καθηγητής είπε ότι ''η Ρωσική Ομοσπονδία θα μπορούσε να ηγηθεί του κινήματος για την αναγνώριση των Κατεχομένων''. Πρόσθεσε επίσης ότι μια ενωμένη Κύπρος θα μπορούσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και αυτό είναι αντίθετο με τα συμφέροντα της Ρωσίας.'

https://www.youtube.com/watch?v=0TSjeOBi2Ks&t=8s

 

Τι είχε δηλώσει πριν λίγες ημέρες ο Λαβρόφ   

 

Την προσήλωση της Ρωσίας στην υλοποίηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, η οποία έγινε με κυπριακή πρωτοβουλία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

''Από ρωσικής πλευράς υπογραμμίστηκε η προσήλωση στην αυστηρή τήρηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία προβλέπουν τη δημιουργία στην Κύπρο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας μέσω απευθείας συνομιλιών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας. Επισημάνθηκε η ανάγκη αποφυγής οποιωνδήποτε βημάτων, που εγκυμονούν αποσταθεροποίηση της κατάστασης και δημιουργούν πρόσθετα εμπόδια στην οδό αναζήτησης λύσης του Κυπριακού προβλήματος στο γνωστό πλαίσιο του διεθνούς δικαίου'', αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

''Ο επικεφαλής του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε ανησυχία λόγω της απότομης επιδείνωσης της κατάστασης γύρω από την κλειστή περιοχή των Βαρωσίων της πόλης της Αμμοχώστου και των συνεπειών της για τις προοπτικές της διευθέτησης του Κυπριακού'', σημειώνει επίσης στο ανακοινωθέν του το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Όπως υπενθυμίζει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας ΤΑΣΣ ''σύμφωνα με το ψήφισμα υπ' αριθμ. 550 του ΣΑ του ΟΗΕ του 1984 τα Βαρώσια, που βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη του νησιού, πρέπει να παραμείνουν άθικτα έως την επιστροφή εκεί των απογόνων των Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών, οι οποίοι εκδιώχθηκαν το 1974», ενώ επιστροφή της περιοχής αυτής υπό τον έλεγχο των κυανόκρανων του ΟΗΕ απαιτεί το ψήφισμα υπ' αριθμ. 789 του 1992, καθώς «βρίσκεται de facto υπό τον έλεγχο των στρατευμάτων της Τουρκία''».

''Παρά την ύπαρξη αυτών των δύο ψηφισμάτων, στις 8 Οκτωβρίου του 2020, οι Αρχές της αυτοανακηρυχθείσας Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου άνοιξαν την πρόσβαση στους τουρίστες στο παράκτιο τμήμα των βόρειων συνοικιών των Βαρωσίων'', καταλήγει στο σχετικό τηλεγράφημά του το ΤΑΣΣ.

https://www.youtube.com/watch?v=Y5-Qd5rGUG0&t=9s

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ