Ναυτικό επεισόδιο σημειώθηκε στη Μαύρη Θάλασσα, όταν ρωσικό πολεμικό πλοίο έριξε προειδοποιητικές βολές κατά του βρετανικού αντιτορπιλικού HMS Defender, ενώ ρωσικό βομβαρδιστικό έριξε βόμβες υψηλής θραυσματοποίησης στην πορεία του ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο Interfax.
Tο ρωσικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε την επικίνδυνη προσέγγιση των αμερικανικών και βρετανικών πλοίων στα θαλάσσια σύνορα της Ρωσίας. Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι ρωσικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος Su-24M πραγματοποίησε προειδοποιητικές ρίψεις 4 βομβών OFAB-250 υψηλής εκρηκτικότητας, σε κοντινή απόσταση από το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Defender. Στις 12:23 μ.μ., από τις κοινές δράσεις του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας και της FSB , το Βρετανικό αντιτορπιλικό αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας", καταλήγει η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, στις 12:06 και 12:08, ρωσικό συνοριακό περιπολικό πλοίο έριξε προειδοποιητικές βολές απο πυροβόλο των 20 χιλιοστών . Εννέα λεπτά αργότερα, Su-24m έριξε τέσσερις βόμβες OFAB-250 προς την κατεύθυνση του βρετανικού αντιτορπιλικού, αλλά το πλήρωμα του πλοίου δεν απάντησε.
Αντιθέτως,το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας διαψεύδει τις αναφορές που αρχικά δημοσιεύθηκαν από το πρακτορείο Interfax περί προειδοποιητικών πυρών από ρωσικό σκάφος κατά του αντιτορπιλικού HMS Defender στη Μαύρη Θάλασσα.
Σύμφωνα με τη βρετανική εκδοχή, το ρωσικό πολεμικό ναυτικό πραγματοποιούσε άσκηση με πυρά στην περιοχή για την οποία είχε παράσχει πρότερη ειδοποίηση.
Το βρετανικό αντιτορπιλικό πραγματοποιούσε «αθώο πέρασμα» από χωρικά ύδατα της Ουκρανίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, υποστηρίζει το Λονδίνο.
Διαψεύδει δε ότι το βρετανικό πλοίο δέχθηκε πυρά ή ότι βόμβες από ρωσικό αεροσκάφος έπεσαν στην πορεία του, όπως πρόσθετε το τηλεγράφημα.
Το HSM Defender αποχώρησε από την περιοχή αμέσως μετά το ναυτικό επεισόδιο.
Η Ρωσία κατηγορεί το βρετανικό αντιτορπιλικό για παραβίαση των θαλασσίων συνόρων στην περιοχή.
«To αντιτορπιλικό είχε προειδοποιηθεί ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν όπλα αν παραβιάσει τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Δεν αντέδρασε στην προειδοποίηση» σχολιάζει το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Νωρίτερα, η Μόσχα κάλεσε τις ΗΠΑ και τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα.
«Ευχαριστούμε την Οδησσό για τη φιλοξενία της. Σήμερα αναχωρήσαμε με το HNLMS Evertsen για να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας στη Μαύρη Θάλασσα» ανέφερε το πλήρωμα του HMS Defender την Τρίτη στο λογαριασμό του στο Twitter.
Πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς αναπτύσουν οι ΗΠΑ σε Ευρώπη και Ασία
Τις έντονες ανησυχίες τους, εξέφρασαν, ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και ο Αρχηγός του Ρωσικού στρατού Στρατηγός Valery Gerasimov, για την ανάπτυξη από το ΝΑΤΟ, πυραύλων ενδιάμεσου βεληνεκούς στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, η απειλή που προέρχεται από την πυραυλική άμυνα, μπορεί να αντισταθμιστεί με την αύξηση του όγκου των επιθετικών όπλων, αλλά αυτό θα σημαίνει μια νέα «κούρσα» εξοπλισμών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Συνθήκη INF, κατέρρευσε στις 2 Αυγούστου 2019, όταν και επισήμως οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από αυτή, αφού πρώτα, επικαλέστηκαν ρωσικές παραβιάσεις κάτι το οποίο επανειλημμένως αρνείται η Μόσχα.
Η σύμβαση για την INF, απαγορεύει στα συμβαλλόμενα μέρη να διαθέτουν επίγειους βαλλιστικούς πυραυλικούς πυραύλους και Cruise, με εύρος από 500 έως 5,5 χιλιάδες χιλιόμετρα. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ, φέρνουν περιοδικά αμοιβαίες καταγγελίες σε παραβίαση συμφωνίας, η οποία υπεγράφη το 1987.
''Η ανάπτυξη πυραύλων ενδιάμεσου βεληνεκούς στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, σε συνδυασμό με το σύστημα άμυνας πυραύλων, θα αποτελέσει απειλή για τις ανατολικές περιοχές της Ρωσίας και θα προκαλέσει μια άλλη «κούρσα» στην παραγωγή όπλων, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, στη Διεθνή Διάσκεψη Ασφάλειας της Μόσχας την Τετάρτη.
"Εάν ληφθεί απόφαση για την ανάπτυξη πυραύλων ενδιάμεσου βεληνεκούς, μια τέτοια κατάσταση θα αποτελέσει, απειλή για τις ανατολικές περιοχές της Ρωσίας. Η απειλή που προέρχεται από την πυραυλική άμυνα, μπορεί να αντισταθμιστεί με τη δημιουργία μεγαλύτερου όγκου των επιθετικών όπλων, ενισχύοντας τις παραμέτρους μάχης και βελτιώνοντας τους κανόνες χρήσης τους'',είπε ο Shoigu.
Τόνισε, ότι οποιαδήποτε από αυτές τις αποφάσεις, θα σήμαινε μια νέα εξέλιξη της «κούρσας» όπλων, η οποία θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής, που αποτελεί κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας.
Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Αρχηγός του Ρωσικού στρατού Στρατηγός Valery Gerasimov, ο οποίος ανέφερε, ότι «το πρόβλημα της άμυνας βαλλιστικών πυραύλων, γίνεται όλο και πιο ζωτικής σημασίας για τη διεθνή ασφάλεια, καθώς στοιχεία μιας ασπίδας πυραύλων των ΗΠΑ, έχουν ήδη αναπτυχθεί στην Ευρώπη και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού»
"Σήμερα, τα τμήματα της αμερικανικής πυραυλικής ασπίδας, έχουν ήδη αναπτυχθεί στην Ευρώπη και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Οι προσπάθειες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, δημιουργώντας ένα χερσαίο σύστημα πυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία, όπου το ΝΑΤΟ, εκχώρησε την ικανότητα της άμυνας των βαλλιστικών πυραύλων του και επιπροσθέτως στα ιαπωνικά πολεμικά πλοία", είπε.
Είναι γεγονός, ότι η Ρωσία, έχει επανειλημμένα θέσει το ζήτημα του απαράδεκτου ανάπτυξης δυνατοτήτων παγκόσμιας πυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ κοντά στα ρωσικά σύνορα, καθώς αυτό το σύστημα, είναι ένας ουσιαστικός αποσταθεροποιητικός παράγοντας.
"Η ανάγκη μείωσης της αρνητικής επίδρασης, της αμερικανικής πυραυλικής ασπίδας στη στρατιωτική ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, απαιτεί προσπάθειες για ανάπτυξη ικανοτήτων για την εξουδετέρωση αυτής της απειλής", δήλωσε ο Γκερασίμοφ.
Βαλλιστικά πυραυλικά συστήματα άμυνας στην Ευρώπη
Οι εκτοξευτές πολλαπλών αποστολών MK-41, που αποτελούν μέρος των χερσαίων συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων Aegis Ashore, που αναπτύχθηκαν στη Ρουμανία και τελικά θα σταθμευτούν στην Πολωνία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση ενός θαλάσσιου πυραύλου Tomahawk, με εύρος λειτουργίας έως και 2.400 χλμ.
Και αυτό ακριβώς είναι που ανησυχεί, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας.
Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη, το διαθέσιμο τεχνολογικό δυναμικό που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της Συνθήκης INF, (Ενδιάμεσες αποστάσεις πυρηνικών δυνάμεων), η Ουάσιγκτον άρχισε να δημιουργεί πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, που μπορούν να αναπτυχθούν στην Ευρώπη και την Ασία.
Εάν αναπτυχθούν στην Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποτελέσουν μια μόνιμη απειλή για εγκαταστάσεις στη Ρωσική επικράτεια.