Οι Πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες στη Μόσχα στις 22 Απριλίου. Το Κρεμλίνο σημείωσε ότι οι ηγέτες θα μπορούσαν να εγείρουν ζητήματα που σχετίζονται με την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών προγραμματίζεται «να συζητηθεί ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων και συμμαχίας Ρωσίας-Λευκορωσίας, καθώς και προοπτικές συνεργασίας στο πλαίσιο του κράτους της Ένωσης».
Από την πλευρά της, η υπηρεσία Τύπου του προέδρου της Λευκορωσίας σημείωσε ότι η κοινή ανταπόκριση στις τρέχουσες προκλήσεις και απειλές, η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με διεθνή προβλήματα, η κατάσταση στην περιοχή ήταν μεταξύ των ζητημάτων που πρόκειται να συζητηθούν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Αναμένεται επίσης να συζητηθεί η συνεργασία για την καταπολέμηση του COVID-19 και περαιτέρω βήματα για την αποκατάσταση της πλήρους επικοινωνίας μεταφορών.
"Οι ηγέτες των δύο χωρών θα συζητήσουν την τρέχουσα ατζέντα των σχέσεων Λευκορωσίας-Ρωσίας, εστιάζοντας σε επίκαιρα ζητήματα του εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας, μεταξύ άλλων ως συνέχεια των προηγούμενων συναντήσεων και τηλεφωνικών συνομιλιών", ανέφερε.
Γιατί η Λευκορωσία χρειάζεται τη Ρωσία και το αντίθετο;
Η Ρωσία χρειάζεται την Λευκορωσία, γιατί αυτή "σπρώχνει " το ΝΑΤΟ δυτικότερα και λειτουργεί θα λέγαμε ως ο φρουρός στην αυλή της Ρωσίας σε σχέση με τη Δύση. Επιπλέον και αυτό πρέπει να το επισημάνουμε, η Λευκορωσία έχει τεράστια στρατηγική θέση για τη Ρωσία, αφού προκαλεί πονοκέφαλο στο ΝΑΤΟ και εξηγώ.
Ως γνωστόν Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, με τις δύο πρώτες να συνορεύουν προς νότο με τη Λευκορωσία και Λετονία και Εσθονία με τη Ρωσία, ενώ και οι τρείς βρέχονται από τη Βαλτική θάλασσα. Μεταξύ δε Λιθουανίας και Πολωνίας και παρά την Βαλτική θάλασσα βρίσκεται η Ρωσική περιοχή του Καλλίνιγκραντ.
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η μόνη οδός παροχής υποστήριξης του ΝΑΤΟ προς τις χώρες μέλη του της Βαλτικής θάλασσας, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, είναι μέσω Πολωνίας, η στενή περιοχή μεταξύ Καλίνιγκραντ-Λευκορωσίας, περίπου 160 χιλιομέτρων
Στρατιωτικά αντιλαμβανόμαστε ότι ο κίνδυνος περικύκλωσης των Βαλτικών χωρών από τις Ρωσικές Στρατιές σε περίπτωση πολέμου είναι αμεσότατος και εύκολα σχετικά υλοποιήσιμο ως σχέδιο. Αυτό αποτελεί το μαλακό υπογάστριο του ΝΑΤΟ προς βορρά.
Η Λευκορωσία όμως συνορεύει προς νότο και με την Ουκρανία, η οποία ανατολικά συνορεύει απευθείας με τη Ρωσία. Εκτός όμως από τα παραπάνω στην Ουκρανία υπάρχουν 3 θύλακες. Ο ένας στα ανατολικά της στην περιοχή του Ντομπάς, ο άλλος νότια η χερσόνησος της Κριμαίας και ο τελευταίος δυτικά, στην πλάτη της Ουκρανίας, η Υπερδνειστερία.
Συνεπώς μία φιλορωσική ή μάλλον καλύτερα η δημιουργία μιας Ένωσης Ρωσίας-Λευκορωσίας θα εξασφάλιζε τα παραπάνω στρατηγικότατα πλεονεκτήματα για τη Ρωσία.
Αντίστοιχα αυτό ευνοεί και τη Λευκορωσία, η οποία βλέποντας την Ουκρανία σήμερα, το τι περνάει, αντιλαμβάνεται τι θα την περιμένει αύριο αν προσχωρήσει στη Δύση και φύγει από την ρωσική αγκαλιά.