Οι Ρώσοι "χτυπάνε" την Τουρκία εκεί ακριβώς που “πονάει”, με αφορμή την δήλωση Ερντογάν περί μη αναγνώρισης της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους.
Η Natalya Poklonskaya, αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της Δούμας (η οποία είχε μεταβεί στην Άγκυρα πρόσφατα), σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την συνάντηση του με τον Ουκρανό ομόλογό του Βόλοτυρ Ζελένσκι, ουσιαστικά έριξε “ρωσικό πύραυλο Κρουζ” στην Άγκυρα.
H αντιπρόεδρος τόνισε σχετικά “ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι δηλώσεων. Πως θα φαινόταν στην Τουρκία εάν έχανε την Κωνσταντινούπολη; Μην πιάνετε στο στόμα σας την Κριμαία λοιπόν!''
Η δήλωση της Ρωσίδας αξιωματούχου, ήταν ουσιαστικά έμμεση προειδοποίηση για την περιοχή της Κωνσταντινούπολης και την Α.Θράκη, η οποία παραδόθηκε ουσιαστικά στην Τουρκία με το έτσι θέλω από τους συμμάχους μας το 1923, στον Μουσταφά Κεμάλ.
Αυτά είναι γνωστά, αλλά η ουσία είναι ότι αποτελούν αντικείμενο αναλύσεων στην Μόσχα εδώ και πάρα πολλά χρόνια για συγκεκριμένο λόγο, ενώ σαφώς η δήλωση της Ρωσίδας αντιπροέδρου έχει σχέση με την πρόθεση του Τούρκου προέδρου να ακυρώσει την συνθήκη του Μοντρέ.
Νομίζουμε ότι σε αυτό το σενάριο και με μια πιθανή μια γενικότερη διένεξη στην περιοχή, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, η Ρωσία θα επιδίωκε πιθανόν να μην παραμείνει η εν λόγω περιοχή εκατέρωθεν των Στενών στην δικαιοδοσία της Τουρκίας, για ευνόητους λόγους.
Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι τον Ιούλιο του 2020, ο Μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου, Σαούκι Αλάμ (Shawki Allam), ο οποίος είναι ένα πρόσωπο τεραστίου κύρους στον μουσουλμανικό κόσμο, είχε προκαλέσει σοκ στην Άγκυρα, καθώς είχε πει το αυτονόητο ότι: ''Η Κωνσταντινούπολη σήμερα είναι υπό τουρκική κατοχή''.
Ο Ερντογάν αφού δήλωσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει την πολιτική της μη αναγνώρισης της Κριμαίας στη Ρωσία και εξέφρασε την στήριξη του στην "πλατφόρμα της Κριμαίας" για να "επιστρέψει" η χερσόνησος στο Κίεβο, σήμερα άλλαξε τροπάρι και τόνισε την ανάγκη ειρηνικής διευθέτησης της όλης κατάστασης στην Α.Ουκρανία.
Αν η Τουρκία συνεχίσει να θέτει θέμα συνθήκης των Στενών, η Ρωσία θα ανακινήσει θέμα κατοχής της Α.Θράκης με την Κωνσταντινούπολη, κυρίως για τα δικά της αποκλειστικά και μόνο συμφέροντα.
Το τι θα γίνει στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θα το παρακολουθούμε με έντονο ενδιαφέρον, με τις πιθανότητες όμως ειρηνικής διευθέτησης να είναι λίγες, αφού τα συμφέροντα πλέον είναι τεράστια και αδυσώπητα.
Η Natalya Poklonskaya