Ρωσία

Η ρωσική φρεγάτα «Ναύαρχος Γκόρσκοφ» θα συνεχίσει τις δοκιμές υπερηχητικών πυραύλων Tsirkon το 2021

Η φρεγάτα «Ναύαρχος Gorshkov», κλάσης Gorshkov, πρόκειται να συνεχίσει τις δοκιμές υπερηχητικών όπλων φέτος, σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Οι δοκιμές του πυραύλου Tsyrkon σχεδιάζονται να ολοκληρωθούν το 2021, ενώ η σειριακή παραγωγή του νέου όπλου προτείνεται να ξεκινήσει το 2022.

Τον Οκτώβριο του 2020, η φρεγάτα «Ναύαρχος Gorshkov» πραγματοποίησε βολή του πύραυλου Tsyrkon στη θάλασσα του Μπάρεντς ενάντια σε στόχο σε απόσταση 450 χιλιομέτρων. Το όπλο κάλυψε αυτήν την απόσταση σε 270 δευτερόλεπτα, φτάνοντας σε ταχύτητα περίπου 8,0 Mach και  έχοντας  μέγιστος ύψος πτήσης 28 χλμ.

Η  φρεγάτα της εν λόγω κλάσης εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Tsirkon  τέσσερις φορές πέρυσι. Αυτές ήταν, τον Δεκέμβριο, στις αρχές Οκτωβρίου και τον Νοέμβριο του 2020. Η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση Tsirkon από ένα πολεμικό πλοίο είχε προγραμματιστεί στα τέλη του 2019, αλλά τελικά έγινε τον Ιανουάριο του 2020.  

Ανοιχτές πηγές ανέφεραν ότι ο υπερηχητικός πύραυλος 3M-22 σχεδιάστηκε από τον NPO-machinostroeniya στο Reutov στην περιοχή της Μόσχας. Είναι μέρος του συγκροτήματος 3K-22 (κωδικός Tsirkon) το οποίο το ΝΑΤΟ αναφέρεται ως SS-N-33.

Ο πύραυλος μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα Mach 9 και να πετάξει σε υψόμετρο 30-40 km όπου η εμβέλεια και η ταχύτητα αυξάνονται καθώς η αντίσταση του αέρα είναι μικρότερη. Οι ειδικοί εκτιμούν το ωφέλιμο φορτίο στα 300-400 κιλά και το μήκος του πυραύλου στα 8-10 μέτρα. Το Tsirkon πρόκειται να εκτοξευτεί από καθολικούς κάθετους εκτοξευτές 3S-14 σε πολεμικά πλοία και υποβρύχια και από κινητούς παράκτιους εκτοξευτές πυραύλων Bastion.

Γιατί η δοκιμή έγινε στη θάλασσα του Μπάρεντς

Η εν λόγω θάλασσα είναι  του ευρύτερου Αρκτικού Ωκεανού που βρίσκεται ανοικτά των βόρειων ακτών της Νορβηγίας και της Ρωσίας και διαιρείται σε νορβηγικά και ρωσικά χωρικά ύδατα. Φιλοξενεί 2 ρωσικά λιμάνια του Μπουρμάνσκ και του Αρχάγγελου

Πρόκειται για μάλλον ρηχή θάλασσα, με μέσο βάθος 230 μέτρων, και αποτελεί σημαντικό τόπο τόσο για την αλιεία όσο και για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων.

Η Θάλασσα του Μπάρεντς συνορεύει προς τα νότια με τη Χερσόνησος Κόλα, την άκρη της υφαλοκρηπίδας προς τη Νορβηγική Θάλασσα προς τα δυτικά και το Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στα βορειοδυτικά, τη Γη του Φραγκίσκου Ιωσήφ προς τα βορειοανατολικά και τη Νόβαγια Ζεμλιά στα ανατολικά. Τα νησιά της Νόβαγια Ζεμλιά, μια επέκταση του βόρειου άκρου των Ουραλίων, χωρίζουν τη Θάλασσα του Μπάρεντς από τη Θάλασσα του Κάρα.

Το σχετικά θερμό Βορειοατλαντικό θαλάσσιο ρεύμα, που αποτελεί συνέχεια του ρεύματος του Κόλπου του Μεξικού (Γκολφ στρημ), συντελεί στo να μην παγώνει το μεγαλύτερο μέρος της θάλασσας αυτής, πράγμα που επιτρέπει σχεδόν καθ' όλο το έτος τη λειτουργία του λιμένος Μουρμάνσκ.

Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-Ρωσίας έχει ήδη μεταφερθεί στον πολύ πλούσιο σε υδρογονάνθρακες Αρκτικό κύκλο. Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη με τους εν λόγω υπερηχητικούς πυραύλους να περιφρουρήσει τα δικαιώματά της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

βομβαρδισμοί στη Συρία
Μέση Ανατολή 0

Φλέγεται όλη η Συρία μετά τον μαζικότερο βομβαρδισμό των τελευταίων ετών-Η ρωσική βάση στο Ταρτούς την γλίτωσε «παρά τρίχα» (Βίντεο)

Ένα από τα πλήγματα που εξαπολύθηκαν εχθές το βράδυ κατά της Συρίας προκάλεσε ανατίναξη πολύ κοντά στην ρωσική ναυτική...