Η Τουρκία του Ερντογάν παίζει σε διπλό (ΗΠΑ-Ρωσία) ή μάλλον σε τριπλό ταμπλό (Κίνα), επιθυμώντας ηγεμονία και εξουσία πέρα από κάθε όριο κινούμενη η ίδια ανάμεσα σε υπερδυνάμεις.
Τώρα η Άγκυρα έχει επικεντρωθεί στην δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στο Αζερμπαϊτζάν ενώ εδώ και ημέρες μεταφέρει στην χώρα αυτή Τζιχαντιστές για να τους διοχετεύσει στο Ναγκόρνο/Καραμπάχ προκαλώντας οργή στην Αρμενία.
“Η δραστηριότητα της Τουρκίας στον Καύκασο πιθανότατα έχει σχεδιαστεί για να δημιουργήσει μια πρόσθετη πλατφόρμα για διαπραγματεύσεις που αφορούν την εξωτερική πολιτική με τη Ρωσία, αλλά και στενότερη συνεργασία με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας”, έγραψε ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής Αντρέι Αρέσεφ σε άρθρο στο Valdai Discussion Club, ένα think tank με έδρα τη Μόσχα.
Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία παραμένουν σε διαμάχη για την περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ από το 1991.
Ο Αρέσεφ, αρχισυντάκτης του ιστότοπου της εταιρείας μελετών του Καυκάσου, δήλωσε ότι πρόσφατα γεγονότα και τάσεις στην διαμάχη Αζέρων και Αρμενίων δείχνουν ότι η περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα γίνει ο επόμενος στόχος της Άγκυρας.
«Το γεγονός ότι αυτή η περιοχή έχει κοινά σύνορα με την Τουρκία απλοποιεί σε μεγάλο βαθμό τη διμερή συνεργασία (μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν), η οποία έγινε σαφώς εμφανής κατά τη διάρκεια μιας σειράς πρόσφατων κοινών ασκήσεων που αφορούσαν σημαντική ποσότητα ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, βαριά θωρακισμένων οχημάτων, πυραυλικών συστημάτων, πυροβολικού, drone και μαχητικών αεροσκαφών πρώτης γραμμής », είπε ο ίδιος.
Η Άγκυρα είναι ένας στενός πολιτικός σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν, με τον οποίο μοιράζεται ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς ενώ οι Τούρκοι τους παρέχουν νέα όπλα.
Ο Αρέσεφ τόνισε την αυξημένη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας, καθώς και την ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών, μεταξύ Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν και της γειτονικής Γεωργίας.
«Μαζί με τη διμερή συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν και με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, ενισχύεται και η πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική συνεργασία στο πλαίσιο του αποκαλούμενου « συμβουλίου των Τουρκόφωνων χωρών», τόνισε ο Ρώσος ειδικός.
«Έτσι, η Τουρκία επιδεικνύεται ως περιφερειακή δύναμη σε Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, εν μέρει στα Βαλκάνια και στον Καύκασο, ενώ επιδιώκει πρωτίστως τα δικά της συμφέροντα, ιδίως οικονομικά», κατέληξε ο ίδιος.
Σύμφωνα με μερίδα Ρώσων εθνικιστών που εδρεύει στο Κρεμλίνο, και η οποία δεν επιθυμεί “συμμαχίες” με τον Ερντογάν για πολιτικο-θρησκευτικολύς λόγους, η Τουρκία υλοποιεί στον Καύκασο ένα τρομερό σχέδιο του ΝΑΤΟ που αφορά την προώθηση ισλαμιστών ανταρτών και την δημιουργία βάσεων κατά της Ρωσίας.
Το σχέδιο αυτό, μετά και την ήδη ισχυρή παρουσία νατοϊκών πολεμικών πλοίων στην Μ.Θάλασσα αφορά στην περικύκλωση της Κριμαίας και το έλεγχο των Στενών, για να “κλείσει ” για την Ρωσία η έξοδο στο Αιγαίο.
Η Τουρκία όπως όλα δείχνουν έχει αναλάβει εργολαβικό το σχέδιο αυτό για τα δικά της πρωτίστως συμφέροντα στις τουρκόφωνες χώρες της περιοχής, υλοποιώντας το με μεγάλη ευχαρίστηση.