Με αφορμή την βαριά καταδίκη ρωσικού δικαστηρίου στην Κριμαία σε τουρκικής καταγωγής Τάταρους της Κριμαίας με συνολική ποινή 110 ετών φυλάκισης, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε “βαριά” ανακοίνωση κατά της Μόσχας, προκαλώντας διπλωματικό επεισόδιο άγνωστης έκτασης ανάμεσα στις δύο χώρες.
Το τουρκικό υπουργείο μέσω ανακοίνωσης ανέφερε ότι είναι «λυπηρό» που η κοινότητα των Τάταρων της Κριμαίας, που αποτελεί ένα «ουσιαστικό μέρος» της χερσονήσου της Κριμαίας, δέχθηκε ρωσικές πιέσεις με τέτοιες μεθόδους.
"Η Τουρκία, συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας (στην ρωσική ομοσπονδία), δηλώνει ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους Τάταρους της Κριμαίας, οι οποίοι υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους με ειρηνικά μέσα και προσπαθούν να ακουστούν οι φωνές τους με δημοκρατικές μεθόδους.
Οι καταδικαστικές ποινές στους επτά Τάταρους της Κριμαίας που ανακοινώθηκαν στις 16 Σεπτεμβρίου 2020 από ρωσικό δικαστήριο, αποτελούν παράδειγμα της συνεχούς αύξησης της πολιτικής εκφοβισμού εναντίον τους στην Κριμαία", ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ρωσικό στρατιωτικό δικαστήριο στη ρωσική πόλη Ροστόφ Ον Ντον την Τετάρτη έδωσε βαριές ποινές φυλάκισης σε επτά Τάταρους της Κριμαίας με κατηγορίες που αφορούν τρομοκρατική δράση.
Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τη Ρωσία να απελευθερώσει όλους «παράνομα φυλακισμένους» Τάταρους της Κριμαίας.
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει την επιβολή της ρωσικής νομοθεσίας στην Κριμαία και την πόλη της Σεβαστούπολης, καθώς είναι παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου", δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ Πέτερ Στάνο σε δήλωση.
"Η ΕΕ αναμένει από τη Ρωσία να τερματίσει την πίεση στην κοινότητα των Ταταρ της Κριμαίας. Τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι εγγυημένα στη χερσόνησο", πρόσθεσε ο Στάνο.
Οι Τάταροι της Κριμαίας είναι μια τουρκογενής κοινότητα που διαβιεί στην Κριμαία, μέσα στην οποία όμως δρουν αποδεδειγμένα εδώ και μεγάλο διάστημα Τούρκοι πράκτορες της ΜΙΤ, οι οποίοι τους εκπαιδεύουν και τους καθοδηγούν να κηρύξουν αυτονομία από την Ρωσία, ακόμα και με ένοπλη εξέγερση.
Οι ίδιοι αντιτάχθηκαν πρώτοι σθεναρά στην προσχώρηση της Χερσονήσου στην Μόσχα το 2014, ενώ στην συνέχεια, οι ρωσικές αρχές διέλυσαν κάθε οργάνωση τους, απαγορεύοντας τις συναθροίσεις και κλείνοντας το τηλεοπτικό τους κανάλι.
Πρόκειται για ένα ακόμη μέτωπο που έχει ανοίξει ο Ερντογάν μετά το Αιγαίο με τον ίδιο τον "φίλο" Πούτιν αυτήν την φορά στην Χερσόνησο της Κριμαίας.
Τι σόι “φιλία” όμως υπάρχει μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν, όταν ο Τούρκος πρόεδρος αμφισβητεί ρωσικό προσαρτηθέν έδαφος και ετοιμάζει σχέδια αυτονομίας των αδελφών Τάταρων στην βάση του ρωσικού στόλου της Μ.Θάλασσας;
Από το 2017 είναι γνωστό ότι η ΜΙΤ προετοιμάζει την ρωσική αποσταθεροποίηση στην Χερσόνησο της Κριμαίας.
Τουρκικής καταγωγής Τάταροι και μέλη των «Γκρίζων Λύκων» συνελήφθησαν το 2017 από τις ρωσικές αρχές ( FSB) ως εξτρεμιστές σε ειδική επιχείρηση της FSB στη νότια περιοχή Μπακχισαράι Κριμαίας. Το όλο περιστατικό προκάλεσε από τότε «πονοκέφαλο» στο Κρεμλίνο για τα παρακλάδια της.
Το όνομα της εξτρεμιστικής οργάνωσης των Τάταρων δεν αποκαλύφθηκε, αλλά μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας είχε δηλώσει ότι επρόκειτο για την τρομοκρατική ομάδα Hizb ut-Tahrir, που είχε στενές σχέσεις με τους «αδελφούς» Τούρκους.
Η οργάνωση δραστηριοποιείται στην κοινότητα των Τάταρων της Κριμαίας καθώς και άλλα μέρη της Ρωσίας. Όλα αυτά όμως μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι και σε αυτό το μέτωπο που άνοιξε ο Ερντογάν μετά από αυτό του Ναγκόρνο/Καραμπάχ και το Αιγαίο, θα έχουμε εξελίξεις πολύ σύντομα, οι οποίες θα επιφέρουν με την σειρά τους την ρωσική απάντηση κατά της Άγκυρας.