Eν μέσω πανδημίας ξεκινά σήμερα στη Ρωσία η εκλογική διαδικασία επί των προτεινόμενων συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, περιλαμβανομένης μιας τροποποίησης που θα επέτρεπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν να διεκδικήσει δύο ακόμη εξαετής θητείες ως πρόεδρος όταν λήξει η παρούσα θητεία του το 2024.
Οι αντίπαλοί του Πούτιν υποστηρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να επιτρέψουν στον Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036 και ότι συνιστούν συνταγματικό πραξικόπημα.
Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να ενισχύσουν τον ρόλο του κοινοβουλίου και να βελτιώσουν την κοινωνική πολιτική και τη δημόσια διοίκηση.
«Δεν αποκλείω την πιθανότητα να είμαι υποψήφιος, αν αυτή η επιλογή προκύψει από το Σύνταγμα. Θα δούμε», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση που προβλήθηκε πρώτα στην ρωσική Άπω Ανατολή προτού προβληθεί στη δυτική Ρωσία. «Δεν έχω αποφασίσει ακόμη τίποτα για τον εαυτό μου», πρόσθεσε.
Υπό τους παρόντες συνταγματικούς περιορισμούς ο Πούτιν δεν μπορεί να διεκδικήσει νέα θητεία, ωστόσο οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες θα κληθούν να ψηφίσουν οι Ρώσοι, έχουν ήδη εγκριθεί από την Βουλή και το Συνταγματικό Δικαστήριο, δίνοντας το δικαίωμα στον Ρώσο πρόεδρο να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.
Ο Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία επί δύο δεκαετίες και είναι 67 ετών, υπαινίχτηκε ότι η αναζήτηση ενός υποψηφίου διαδόχου του θα μπορούσε να προκαλέσει αποδιοργάνωση, αν δεν είναι ο ίδιος και πάλι υποψήφιος.
Παράλληλα, η συνταγματική μεταρρύθμιση διασφαλίζει στον πρόεδρο τη δυνατότητα να δρομολογεί την απομάκρυνση δικαστικών από το Συνταγματικό Δικαστήριο ή το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Για να το πράξει απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.