Η Ρωσία θα βοηθήσει στην κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 200MW την Σερβία, ώστε η χώρα να καταστεί ενεργειακή υπερδύναμη στα Βαλκάνια.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα για την Σερβία. Πίσω από αυτές τις κινήσεις όμως, κρύβεται η στήριξη Κίνας-Ρωσίας προς τον πρόεδρο Α. Βούτσιτς, που κάποιοι ξένα δυτικά κέντρα, επιθυμούν να ρίξουν διακαώς.
Η ρωσική Gazprom έχει ξεκινήσει την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου με φυσικό αέριο, δυναμικότητας 200 MW στο Πάντσεβο στην Σερβία.
Η Σερβία ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της κατασκευής του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Kostolac B3 και την έναρξη κατασκευής δύο νέων με το όνομα Nikola Tesla A1 και A2.
Το εργοστάσιο στο Πάντσεβο είναι το επόμενο έργο που ανακοίνωσε η Σερβία στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Όλοι αυτοί οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής χρηματοδοτούνται από τα κρατικά ταμεία της Κίνας με την βοήθεια από την ρωσική εταιρεία Gazprom.
Τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Σερβία έχει στόχο να αναδειχθεί ηγέτιδα χώρα στον χώρο της ενέργειας στην περιοχή των Βαλκανίων, με τον σχεδιασμό εργοστασίων παραγωγής άνω των 2.500 μεγαβάτ με την βοήθεια του άνθρακα αναφέρει η έκθεση της Bankwatch.
Μετά τη Σερβία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη βρίσκεται στη δεύτερη θέση στον κατάλογο των ανακοινωθέντων έργων παραγωγής άνθρακα, με περίπου 2450 μεγαβάτ να προγραμματίζονται από Ρωσία και Κίνα.
Πριν από λίγες μέρες, το κοινοβούλιο στην σερβική οντότητα ενέκρινε με κρατική εγγύηση την κατασκευή ενός νέου, χρηματοδοτούμενου από την Κίνα σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.
Ειδικοί αναλυτές αναφέρουν ότι μέσω αυτών των δραστηριοτήτων η Κίνα με τη στήριξη της Ρωσίας προσπαθούν να επεκτείνουν την πολιτική τους επιρροή στα Βαλκάνια, επενδύοντας σε μεγάλα έργα όπως η κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.
Σε απάντηση στη διεύρυνση της επιρροής, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός επενδυτικού οργανισμού σε αναπτυσσόμενες χώρες με κεφάλαια 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρουν οι Financial Times.
Μέσα από το νομοσχέδιο αυτό, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να επιταχύνουν την επέκταση και τον επανασχεδιασμό της αμερικανικής εταιρείας ιδιωτικών επενδύσεων (OPIC).
Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι με αυτή η πρωτοβουλία θα αποτελέσει μια ισχυρή εναλλακτική λύση για τις πρωτοβουλίες Ρώσων και Κινέζων, οι οποίες άφησαν πολλές αναδυόμενες οικονομίες με πολλά χρέη.
Η Ρωσία με όλα αυτά, βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού λόγω των ταχύτατων εξελίξεων στα Βαλκάνια και την εμπλοκή των ΗΠΑ και της Δύσης στα θέματα των βαλκανικών χωρών. Η στρατιωτική εξέλιξη της Αλβανίας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, η Συμφωνία των Πρεσπών και η κλιμακούμενη κατάσταση στο Κόσοβο αποτελούν ζητήματα που έχουν θορυβήσει το Κρεμλίνο.
Οι δυτικές παρεμβάσεις στα Βαλκάνια πραγματοποιούνται με στόχο τον αποκλεισμό της ρωσικής επιρροής στην ευρύτερη περιοχή και την μετατροπή των Βαλκανίων σε μια απέραντη «βάση» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, για τον πλήρη έλεγχο των ενεργειακών εξελίξεων και των γεωστρατηγικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.
Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις και στα Βαλκάνια λόγω των αγωγών.
Αυτό είναι το κύριο σχέδιο της Ουάσιγκτον και για αυτό θα έχουμε «εδαφικές διορθώσεις» στην περιοχή των Βαλκανίων.
Κύριος σκοπός όπως εκτιμούν Έλληνες αμυντικοί αναλυτές είναι η διαμόρφωση των εδαφικών συνόρων σύμφωνα με τα δυτικά συμφέροντα.
Ότι θα λάβει χώρα όμως, θα γίνει τα επόμενα 5 χρόνια, διαμορφώνοντας μια κατάσταση άκρως ελεγχόμενη, για περάσει στην συνέχεια ο αγωγός EAST MED, αλλά και άλλοι αγωγοί προς την Ευρώπη εξοβελίζοντας τους ρωσικούς.
Ρωσία και ΗΠΑ θα συγκρουστούν πιθανόν στην περιοχή αυτή μιας και η Μόσχα δεν θέλει τον ενεργειακό και γεωστρατηγικό «στραγγαλισμό της» σε μια περιοχή που προνομιακά κινείται εδώ και δεκαετίες.
Οι αγωγοί και τα κοιτάσματα στην Α.Μεσόγειο θα φέρουν τους «άνεμους του πολέμου» παντού, μιας και διακυβεύονται τα τεράστια συμφέροντα υπερδυνάμεων.