Παράξενο και συγχρόνως εξοργιστικό το πως καλύπτεται η εξέγερση χιλιάδων πολλών χιλιάδων Γερμανών αγροτών, φορτηγατζήδων, Σιδηροδρομικών και άλλων εργαζομένων στους οποίους δεν πλησιάζει κανένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Σόλτς, ενώ η απεργία των Γερμανών έχει απλωθεί για τα καλά και στην Γαλλία.
Στο Βερολίνο έγινε ως γνωστόν μια μεγάλη διαμαρτυρία των οδηγών φορτηγών πραγματοποιήθηκε ακριβώς στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, αλλά κανένας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους δεν βγήκε να μιλήσει στον κόσμο.
Το σύνθημα των Γερμανών φορτηγατζήδων και οι φωνές έλεγαν «Φύγετε!» και ήταν το πιο ήπιο πράγμα που μπορούν να προσφέρουν οι Γερμανοί στην άρχουσα ελίτ τους.
Ο ίδιος ο καγκελάριος αντιμετωπίζει μια έντονη κριτική για κακή διαχείριση μιας δυσκίνητης τρικομματικής συμμαχίας και κακής επικοινωνίας. Αν και η κυβέρνησή του δεν φαίνεται να κινδυνεύει προς το παρόν και οι επόμενες βουλευτικές εκλογές της Γερμανίας θα γίνουν τον φθινόπωρο του 2025, δεν είναι σαφές πώς μπορεί να ανατρέψει την ραγδαία πτώση του στις δημοσκοπήσεις.
Η γερμανική κυβέρνηση επισημαίνει επιτυχίες, συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής μιας ενεργειακής κρίσης μετά τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Αλλά πολύ συχνά, ο συνδυασμός δύο κεντροαριστερών κομμάτων και η συμπόρευση τους με τις επιχειρήσεις, έχει εξοργίσει τους Γερμανούς πολίτες, που διαφωνούν εκτενώς για έργα που δεν έχουν εξηγηθεί σωστά που μερικές φορές προκαλούν φόβους για νέο κόστος, ιδίως ένα σχέδιο αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης με ορυκτά καύσιμα με πιο οικολογικά εναλλακτικές.
Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη απογοήτευση για τον πληθωρισμό τα τελευταία δύο χρόνια.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ελάχιστη πίστη στον Σολτς και την κυβέρνησή του και ευρεία συμπάθεια στις διαμαρτυρίες των αγροτών ενάντια στις περικοπές στις φορολογικές ελαφρύνσεις στο ντίζελ που χρησιμοποιούν.
Μια δικαστική απόφαση του Νοεμβρίου κατέρριψε έναν σημαντικό πυλώνα της χρηματοδότησης της κυβέρνησης και την άφησε να προσπαθεί να καλύψει μια μεγάλη τρύπα στον φετινό προϋπολογισμό.
Η γερμανική κυβέρνηση προσπάθησε να παρακάμψει τους κανόνες για το χρέος της χώρας επανατοποθετώντας 60 δισεκατομμύρια ευρώ (65,3 δισεκατομμύρια δολάρια) που αρχικά προοριζόταν να αμβλύνει τις επιπτώσεις από την πανδημία COVID-19, σε μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τον εκσυγχρονισμό της χώρας, και αυτό ξεχείλισε το ποτήρι της οργής των πολιτών.
Οι πληροφορίες αναφέρουν για κύμα ξεσηκωμού στην Γερμανία από εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους με αιτήματα καλύτερη κρατική παρουσία, ασφάλεια, ηλικία σύνταξης, και κυρίως ακούγονται φωνές κατά των μεταναστών στην χώρα.
Η ουσία είναι ότι η Γερμανία έχει χωριστεί στα δύο ως χώρα και σύντομα όλο αυτό το σκηνικό μπορεί να γίνει ένας “ Μάης του 68” για την χώρα αυτή, μιας και οι συνθήκες μέχρι τώρα παρόμοιες.
Διαδήλωση 50.000 κατά του εθνικιστικού κόμματος AFD που θέλει να απελαθούν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες
Περισσότεροι από More than 50,000 people demonstrated in the 'Hamburg is rising against far-right extremism and Neo-Nazi networks,' rally https://t.co/bExJ2wlOgQ pic.twitter.com/23G5Q701bs
Η συγκέντρωση, που ονομάζεται «Το Αμβούργο σηκώνεται ενάντια στον ακροδεξιό εξτρεμισμό και τα νεοναζιστικά δίκτυα», έγινε χθες Παρασκευή.
Οι διαδηλωτές, κρατώντας πινακίδες με αντι-ακροδεξιά συνθήματα, εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους για το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και τον αυστριακό ακροδεξιό στέλεχος Μάρτιν Σέλνερ.
Αποκαλύφθηκε ότι πολιτικοί του AfD και ο Σέλνερ συναντήθηκαν κρυφά στη γερμανική πόλη Πότσνταμ για να συζητήσουν ένα σχέδιο που πρότεινε την απέλαση εκατομμυρίων ανθρώπων ξένης καταγωγής από Γερμανία και Αυστρία.
Οι διαδηλωτές, που αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας, εξέφρασαν ανησυχίες για την αύξηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του ακροδεξιού εξτρεμισμού στη Γερμανία.
Πολλοί ζήτησαν το άμεσο κλείσιμο του κόμματος AfD, επικαλούμενοι την αμφιλεγόμενη πολιτική ατζέντα του.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, ωστόσο, ο αριθμός είναι πάνω από 50.000.
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι το AfD, γνωστό για τη στάση του κατά των ξένων και των μουσουλμάνων, αποτελεί απειλή για τον κοινωνικό ιστό της Γερμανίας, προκαλώντας αυξημένες συζητήσεις σχετικά με την πιθανότητα απαγόρευσης του κόμματος.
Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι ακροδεξιά στοιχεία επιτίθενται στη γερμανική δημοκρατία.Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα την Παρασκευή, ο Γερμανός Καγκελάριος αναφέρθηκε στη μυστική συνάντηση για την απέλαση μεταναστών.
Τονίζοντας ότι η ιδεολογία του εθνικοσοσιαλιστικού ρατσισμού δεν έχει θέση στη Γερμανία, ο Σολτς τόνισε ότι η ακροδεξιά αποκάλυψε τις προθέσεις τους να εκδιώξουν ανθρώπους.
"Πρόκειται για επιθέσεις στη δημοκρατία μας και, κατά συνέπεια, σε όλους μας. Επομένως, όλοι πρέπει να λάβουν μια ξεκάθαρη και ξεκάθαρη στάση για την ένταξη, την ανοχή και τη δημοκρατική Γερμανία", είπε ο ίδιος.
Η Γερμανία αυτήν ακριβώς την περίοδο ευρίσκεται στην πιο επικίνδυνη φάση εσωτερικής ασφαλείας λόγω της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής της Μέρκελ, και την αυξανόμενη εγκληματικότητα λόγω των μεταναστών.
Το μίγμα είναι εκρηκτικό και όλα τα σενάρια θα είναι ανοικτά , ειδικά όσο αυξάνονται και πληθύνονται οι διαδηλωτές στις γερμανικές πόλεις.