Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν απηύθυνε ομιλία στην ελίτ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός την Τρίτη, ζήτησε τον γενικό έλεγχο της παγκοσμιοποίησης στη ροή όλων των πληροφοριών στην ψηφιακή εποχή.
«Το κύριο μέλημα για τα επόμενα δύο χρόνια δεν είναι η σύγκρουση ή το κλίμα, είναι η παραπληροφόρηση », δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.
Η ίδια χρησιμοποίησε τον όρο misinformation, που αφορά σε πληροφορίες που είναι παραπλανητικές, ανακριβείς ή εντελώς ψευδείς και κοινοποιούνται χωρίς τη ρητή πρόθεση εξαπάτησης. Ωστόσο, προορίζεται να εκληφθούν ως σοβαρή, τεκμηριωμένη πληροφορία από το κοινό.
Και τον όρο disinformation, που αφορά σε πληροφορίες που είναι σκόπιμα ψευδείς και κοινοποιούνται με σκοπό την εξαπάτηση και την πρόκληση βλάβης.
Η πρόεδρος του ΕΚ συνέχισε λέγοντας ότι «το όριο μεταξύ διαδικτύου και εκτός σύνδεσης γίνεται όλο και πιο λεπτό, και αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης».
Απευθυνόμενος στην ελίτ ως «Εξοχότητες» και ονομάζοντας προσωπικά τον «αγαπητό» Κλάους Σβάμπ στην εισαγωγή της, η Φον ντε Λάιεν ζήτησε περαιτέρω την ανάπτυξη ενός «νέου παγκόσμιου πλαισίου για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης» και μια υπόσχεση αυτό να «οδηγήσει την παγκόσμια συνεργασία», για να αποτρέψει η εξάπλωση παραπλανητικών πληροφοριών (misinformation).
Συνεχίζοντας η ίδια τόνισε : «Πολλές από τις λύσεις βρίσκονται όχι μόνο σε χώρες που συνεργάζονται αλλά, σε επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και δημοκρατίες που συνεργάζονται», προσθέτοντας ότι «Ενώ οι κυβερνήσεις έχουν πολλούς τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας , οι επιχειρήσεις διαθέτουν την καινοτομία, την τεχνολογία, και τα ταλέντα για να προσφέρουν τις λύσεις που χρειαζόμαστε για την καταπολέμηση απειλών όπως η κλιματική αλλαγή ή η παραπληροφόρηση βιομηχανικής κλίμακας", ή η την "παραπληροφόρηση" (πληροφορίες που δεν θέλουν να γνωρίζετε).
Επιπλέον, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι το 2024 είναι «η μεγαλύτερη εκλογική χρονιά στην ιστορία» και εξέφρασε την ανησυχία ότι «η ελευθερία συνοδεύεται από κινδύνους». «Θα υπάρχουν πάντα εκείνοι που θα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το άνοιγμα μας, τόσο από μέσα όσο και από έξω. Πάντα θα γίνονται προσπάθειες να μας βγάλουν εκτός τροχιάς», πρόσθεσε.
Υποστήριξε επίσης τον Νόμο της ΕΕ για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, ο οποίος υπό το πρόσχημα της πρόληψης της «ρητορικής μίσους», καθιερώνει ελέγχους σε όλες τις πληροφορίες στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Το ερώτημα είναι ένα και αφορά το μέλλον στην ΕΕ και στον πλανήτη με όλα αυτά που ακούμε και βλέπουμε.