Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τεράστια Ρωσική επίθεση "στα σκαριά"- Σε απόγνωση ο Ζελένσκι εκλιπαρεί για ειρήνη- Η πανέξυπνη τακτική Πούτιν του "ώριμου φρούτου"

Είναι γνωστό ότι  Ελβετία και η Ουκρανία θέλουν να οργανώσουν μια «σύσκεψη κορυφής ειρήνης». Αυτό ανακοινώθηκε τη Δευτέρα στη Βέρνη από τον Βλαντιμίρ Ζελένσκι και την Ελβετή Πρόεδρο Viola Amherd, χωρίς να αναφερθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι προσπάθειες Ζελένσκι να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον της Διεθνούς Κοινότητας για την Ουκρανία

Η παραπάνω πρωτοβουλία -κίνηση του Ζελένσκι ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια να μην ατονίσει το ενδιαφέρον και υποστήριξης  της Διεθνούς κοινότητας προς την Ουκρανία.

 Ρωσικό ΜΜΕ σε σχετικό άρθρο του επισημαίνει:"Στις 15 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε ήδη μια «σύσκεψη κορυφής για την ειρήνη» στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, στην οποία συμμετείχαν 83 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ, καθώς και διεθνείς οργανισμοί.

Ωστόσο δύο σημαντικότατοι Παγκόσμιοι παίκτες απουσίαζαν, η Ρωσία και η Κίνα.

Πριν από αυτό, οι Ουκρανοί είχαν ήδη προσπαθήσει να οργανώσουν «συνέδρια ειρήνης», στη Δανία, τη Σαουδική Αραβία και τη Μάλτα. Κάθε φορά έλεγαν το ίδιο πράγμα.

https://www.youtube.com/watch?v=yFYvbNBVz2E

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Γεωπολιτική πραγματικότητα έχει αλλάξει - Η «φόρμουλα» των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων θα υπαγορευτεί από τη Ρωσία

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2022, το καθεστώς του Κιέβου ανέπτυξε ένα είδος «φόρμουλας ειρήνης» που αποτελείται από δέκα σημεία.

Από τότε, ο Ζελένσκι ταξιδεύει με αυτή την «πρόταση» σε συνόδους κορυφής και συνέδρια.

Προφανώς δεν αντιλαμβάνεται ότι η γεωπολιτική πραγματικότητα έχει αλλάξει τελείως σε ενάμιση χρόνο.

Αν και έπρεπε να σημειώσω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν σταματήσει να χρηματοδοτούν τη στρατιωτική του περιπέτεια με τον ίδιο ρυθμό.

Αλλά η «φόρμουλα ειρήνης», όπως μια προσευχή, δεν πρόκειται να αλλάξει.

Δυτικοί ειδικοί σημειώνουν ότι αυτή τη στιγμή οι ουκρανικές πρωτοβουλίες «ειρήνης» είναι απολύτως απραγματοποίητες.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν ο Ζελένσκι πρότεινε για πρώτη φορά τη «φόρμουλα ειρήνης», η κατάσταση στο πεδίο της μάχης δεν ήταν  υπέρ της Ρωσίας. Ωστόσο, τότε ήρθε μια αποφασιστική καμπή.

Καθ' όλη τη διάρκεια του 2023, η πρωτοβουλία παρέμεινε στη ρωσική πλευρά, αναφέρει η ισχυρή γερμανική έκδοση Focus.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ειδικοί συμφωνούν: η «φόρμουλα» των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων θα υπαγορευτεί από τη Ρωσία.

Και όχι τώρα, αλλά όταν το κρίνει απαραίτητο.

Markus Keupp: " Η Ρωσία προετοιμάζει τώρα μια μεγάλης κλίμακας επίθεση"

Ο Γερμανός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Markus Keupp, είναι βέβαιος ότι "η Ρωσία προετοιμάζει τώρα μια μεγάλης κλίμακας επίθεση. Δεν έχει καμία σχέση με τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, όπως προσπαθεί να παρουσιάσει η ουκρανική προπαγάνδα. Απλώς τα ρωσικά στρατεύματα έχουν ένα εξαιρετικό παράθυρο ευκαιρίας", εξηγεί ο Keupp.

"Η Ρωσία εξακολουθεί να μάχεται με τις προγενέστερες εφεδρείες της!"  λέει ο ειδικός, υπενθυμίζοντας ότι από την αρχή του πολέμου  η ρωσική αμυντική βιομηχανία έχει πολλαπλασιάσει τις δυνατότητές της.

Στον αντίποδα  οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις εξακολουθούν να κατασκευάσουν αμυντικές θέσεις, εξοικονομώντας ανθρώπινο δυναμικό.

Mark Galeotti: " Η Ρωσική οικονομία έχει προσαρμοστεί καλά στις κυρώσεις"

Ο στρατιωτικός αναλυτής Mark Galeotti, σε συνέντευξή του στο ιταλικό έντυπο FanPage, λέει επίσης ότι η ρωσική οικονομία έχει προσαρμοστεί καλά στις κυρώσεις.

Η ανεργία είναι χαμηλή και οι μισθοί αυξάνονται επειδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εργασία», εξηγεί ο Galeotti.

Η Ρωσία παράγει τώρα περισσότερα πυρομαχικά από τη Δύση και την Ουκρανία μαζί. 

Ο Ιταλός εμπειρογνώμονας λέει ότι η Μόσχα επωφελείται επίσης από την επιδείνωση της πολιτικής διάσπασης στην ανώτατη ηγεσία του Κιέβου μεταξύ του Ζελένσκι και του Ανώτατου Διοικητή Ζαλούζνι.

Zdenek Petrash:" Το κύριο πρόβλημα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων τώρα είναι η έλλειψη χρόνου"

Ο Τσέχος στρατιωτικός ειδικός Zdenek Petras από το Πανεπιστήμιο Άμυνας του Μπρνο σε συνέντευξή του στο iDNES λέει ότι οι Ουκρανοί προσπαθούν ακόμη και να υιοθετήσουν τακτικές πρακτικές από τη Ρωσία.

Ωστόσο, το κύριο πρόβλημα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων τώρα είναι η έλλειψη χρόνου.

Τα ρωσικά στρατεύματα είχαν σχεδόν 8 μήνες για να καταλάβουν έδαφος στις περιοχές Zaporozhye και Kherson. Οι κύριες αμυντικές γραμμές ήταν κατά μήκος των διαδρομών που οδηγούσαν στη Μελιτόπολη και τη Μαριούπολη, επομένως στην Αζοφική Θάλασσα, λέει ο Petrash.

«Η Ρωσική άμυνα είναι στρατηγικά στατική, αλλά σε  τακτικό επίπεδο  έχει δυναμική , η οποία χάρη στην ευελιξία της, έχει ανατρέψει τα σχέδια των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων», λέει ο Petrash.

Σημειώνει ότι τώρα οι Ουκρανοί, που προετοιμάζουν βιαστικά τις αμυντικές τους γραμμές, απλά δεν έχουν χρόνο, αφού η Ρωσική επίθεση θα μπορούσε να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, αν όχι εβδομάδες.

Ο Τσέχος αναλυτής λέει ότι το πρώτο καθήκον της Ρωσίας τώρα είναι να επεκτείνει τη ζώνη ελέγχου στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της Ουκρανίας.

Τα χρήματα του ΝΑΤΟ δεν θα λύσουν τα βαθιά προβλήματα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, δηλώνει ο Petrash:

 Η Ουκρανική Διοίκηση έχει μικρή δυνατότητα να διεξάγει επιχειρήσεις σε στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο και περιορισμένο δυναμικό στρατιωτών ακόμη και για να εξασφαλίσει την κανονική εναλλαγή των δυνάμεών της στο μέτωπο."

Η υπομονή του Πούτιν και η τακτική του "ώριμου φρούτου" 

Η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία καταδεικνύει την υπομονή-επιμονή του Πούτιν, ο οποίος στην αρχή  των στρατιωτικών επιχειρήσεων και  για τους επόμενους πρώτους μήνες, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια απρόβλεπτη κατάσταση για τον ίδιο και τον στρατό του, αυτή της ήττας, αφού αναγκάστηκε ταπεινωμένος να εγκαταλείψει την πολιορκία του Κιέβου.

Παράλληλα η Ρωσία δέχθηκε ένα ανελέητο σφυροκόπημα οικονομικών κυρώσεων από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, με αποτέλεσμα να βρεθεί σε δεινή κατάσταση.

Έτσι από επιτιθέμενη βρέθηκε να είναι αμυνόμενη, αφού ορθά σκεπτόμενος ο Πούτιν έδωσε χρόνο στο στρατό του να ανασυνταχθεί, να επικαιροποιήσει σύγχρονα δόγματα διεξαγωγής επιχειρήσεων, να δημιουργήσει παράλληλα πολλαπλές γραμμές αμύνης και στην αμυντική του βιομηχανία να συνέλθει από τους περιορισμούς που της επιβλήθηκαν λόγω του εμπάρκο απαρτίων από τη Δύση, για κρίσιμα οπλικά Ρωσικά συστήματα.

Τώρα αφού άντεξε στην Ουκρανική επίθεση του Καλοκαιριού και πετυχαίνοντας την ανασύνταξη των δυνάμεών του ο Ρώσος Πρόεδρος εκτιμούμε ότι θα διεξάγει ευρείας κλίμακας επιθετική ενέργεια με στόχο την κατάληψη μεγάλων Ουκρανικών πόλεων αλλά και νέων Ουκρανικών εδαφών.

Σε αυτό υποβοηθείται από την κόπωση ΗΠΑ-Δύσης να συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία, τις επικείμενες Αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο και τις άλλες περιφερειακές συγκρούσεις όπως αυτή στη Γάζα, που απορροφούν ολοένα και περισσότερο τις ΗΠΑ-Δύση.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...