Παγκοσμιοποίηση
Ενημερώθηκε στις:

Δραματική έκκληση Γκουτέρες: "Εποχή χαοτικής μετάβασης" με πολέμους, κλίμα, φτώχεια και... πολυπολικότητα- Τι είναι το "Σύμφωνο για το Μέλλον"

Στην ετήσια συνάντηση των παγκόσμιων ηγετών πέρυσι, ο επικεφαλής του ΟΗΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση της ανθρωπότητας και του πλανήτη. Φέτος, ο συναγερμός χτύπησε πιο δυνατά και πιο δυσοίωνα και το μήνυμα ήταν ακόμη πιο πιεστικό: Ξυπνήστε και αναλάβετε δράση - τώρα αμέσως.

Η εκτίμηση του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, που εκφωνήθηκε με το ξεκάθαρο ύφος του, είχε στόχο να σοκάρει. Γινόμαστε "ανισόρροποι", είπε. Πλησιάζουμε σε "ένα μεγάλο ρήγμα". Οι συγκρούσεις, τα πραξικοπήματα και το χάος πληθαίνουν. Η κλιματική κρίση μεγαλώνει. Οι διαχωρισμοί βαθαίνουν μεταξύ στρατιωτικών και οικονομικών δυνάμεων, του πλουσιότερου Βορρά και του φτωχότερου Νότου, της Ανατολής και της Δύσης. "Ένας νέος Ρουβίκωνας" έχει περάσει στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Γκουτέρες έχει μιλήσει συχνά για όλα αυτά τα ζητήματα. Αλλά φέτος, που χαρακτήρισε "εποχή χαοτικής μετάβασης", η ομιλία του προς τους ηγέτες ήταν πιο σκληρή και ακόμη πιο επείγουσα. Και κοιτάζοντας τις προηγούμενες ομιλίες του για την κατάσταση του κόσμου, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και αρκετό καιρό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην πρώτη του ομιλία προς τους παγκόσμιους ηγέτες το 2017 αφότου ανέλαβε το τιμόνι των 193 μελών των Ηνωμένων Εθνών, ο Γκουτέρες ανέφερε τον "πυρηνικό κίνδυνο" ως την κορυφαία παγκόσμια απειλή. Δύο χρόνια αργότερα, προειδοποιούσε για τη διάσπαση του κόσμου στα δύο, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα να δημιουργούν αντίπαλα ίντερνετ, νόμισμα, εμπόριο, χρηματοοικονομικούς κανόνες "και τις δικές τους γεωπολιτικές και στρατιωτικές στρατηγικές μηδενικού αθροίσματος". Προέτρεπε σε δυναμική δράση "για να αποτραπεί το μεγάλο ρήγμα".

Στη συνέχεια ήρθε η πανδημία COVID-19 στις αρχές του 2020. Η παγκόσμια αντίδραση που ζήτησε ο Γκουτέρες δεν έγινε ποτέ- οι πλουσιότερες χώρες πήραν εμβόλια και οι φτωχότερες έμειναν σε αναμονή. Στην περσινή συνάντηση των ηγετών, το μήνυμά του ήταν σχεδόν το ίδιο τρομακτικό με αυτό αυτής της εβδομάδας: "Ο κόσμος μας βρίσκεται σε κίνδυνο και έχει παραλύσει", είπε ο Γκουτέρες. "Είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια κολοσσιαία παγκόσμια δυσλειτουργία".

Φέτος, το μήνυμά του προς τους προέδρους και τους πρωθυπουργούς, τους μονάρχες και τους υπουργούς που συγκεντρώθηκαν στην τεράστια αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης ήταν ξεκάθαρο και σκληρό, αναφέρει το Associated Press.

"Φαίνεται ότι είμαστε ανίκανοι", είπε ο Γκουτέρες, "να συγκεντρωθούμε για να ανταποκριθούμε".

To μέλλον του κόσμου και το μέλλον του ΟΗΕ

Στο επίκεντρο των πολλών ομιλιών του Γκουτέρες αυτή την εβδομάδα βρίσκεται το ίδιο το μέλλον των Ηνωμένων Εθνών, ενός θεσμού που δημιουργήθηκε αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για να φέρει τα έθνη κοντά και να σώσει τις μελλοντικές γενιές από τον πόλεμο. Αλλά σε έναν κόσμο του 21ου αιώνα που είναι πολύ πιο διασυνδεδεμένος αλλά και πιο πικρά διχασμένος, μπορεί να παραμείνει επίκαιρος;

Για τον Γκουτέρες, η απάντηση είναι σαφής: πρέπει.

Ο Ψυχρός Πόλεμος είχε δύο υπερδυνάμεις - τις καπιταλιστικές Ηνωμένες Πολιτείες και την κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση. Όταν τελείωσε, υπήρξε μια σύντομη περίοδος μονοπολικότητας υπό την κυριαρχία των ΗΠΑ μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και τη διάλυσή της σε μια κυρίαρχη Ρωσία και μικρότερες πρώην δημοκρατίες. Τώρα κινείται προς έναν πιο χαοτικό "πολυπολικό κόσμο" - και δημιουργεί, λέει ο Γκουτέρες, νέες ευκαιρίες για διαφορετικές χώρες να ηγηθούν.

Αλλά το βασικό επιχείρημα του Γκουτέρες έχει τις ρίζες του στην ιστορία. Λέει ότι αυτή διδάσκει ότι ένας κόσμος με πολλά κέντρα εξουσίας και μικρές ομάδες εθνών δεν μπορεί να λύσει τις προκλήσεις που επηρεάζουν όλες τις χώρες. Γι' αυτό χρειάζονται ισχυροί παγκόσμιοι θεσμοί, είπε στους ηγέτες την Πέμπτη, και "τα Ηνωμένα Έθνη είναι το μόνο φόρουμ όπου αυτό μπορεί να συμβεί".

Το μεγάλο ερώτημα, στο οποίο ο Γκουτέρες εστιάζει τώρα, είναι κατά πόσον ένας θεσμός που γεννήθηκε το 1945 -μια εποχή κατά την οποία τα εργαλεία για την αντιμετώπιση του χάους και του κατακερματισμού ήταν πιο υποτυπώδη- μπορεί να αναδιαμορφωθεί και να επικαιροποιηθεί για να αντιμετωπίσει τις σημερινές προκλήσεις. "Δεν τρέφω αυταπάτες", δήλωσε. "Οι μεταρρυθμίσεις είναι ζήτημα εξουσίας. Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλά ανταγωνιστικά συμφέροντα και ατζέντες. Αλλά η εναλλακτική λύση στη μεταρρύθμιση δεν είναι το status quo. Η εναλλακτική λύση στη μεταρρύθμιση είναι ο περαιτέρω κατακερματισμός. Είναι μεταρρύθμιση ή ρήξη".

Αυτό είναι το αίνιγμα που κάθεται στην αγκαλιά του επικεφαλής του ΟΗΕ: Μπορούν 193 έθνη με ανταγωνιστικές ατζέντες να αναλάβουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις;

Για να ανταποκριθεί στην πρόκληση, ο Γκουτέρες κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να συμμετάσχουν σε μια "Σύνοδο Κορυφής του Μέλλοντος" στην παγκόσμια συνάντηση του ΟΗΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, και το επόμενο, έτος να διαπραγματευτούν ένα "Σύμφωνο για το Μέλλον". Σε μια συνάντηση την Πέμπτη για την προετοιμασία, είπε στους υπουργούς ότι το σύμφωνο "αντιπροσωπεύει την υπόσχεσή σας να χρησιμοποιήσετε όλα τα εργαλεία που έχετε στη διάθεσή σας σε παγκόσμιο επίπεδο για να λύσετε τα προβλήματα - πριν αυτά τα προβλήματα μας κατακλύσουν".

Ο γενικός γραμματέας δήλωσε ότι γνωρίζει ότι η επίτευξη συμφωνίας θα είναι δύσκολη. "Αλλά", είπε, "είναι εφικτό".

Ο χρόνος τελειώνει...

Ο χρόνος, λέει ο Γκουτέρες, είναι εναντίον των Ηνωμένων Εθνών και των χωρών που υποστηρίζουν την επιστροφή της ενιαίας παγκόσμιας δράσης. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που τα λόγια του γίνονται κάθε χρόνο και πιο δυσοίωνα.

Επισημαίνει νέες συγκρούσεις όπως η Ουκρανία, εντονότερες γεωπολιτικές εντάσεις, σημάδια "κλιματικής κατάρρευσης", μια κρίση κόστους ζωής και τη δυσπραγία και τη χρεοκοπία που ταλαιπωρεί περισσότερες χώρες από ποτέ. "Δεν μπορούμε να πλησιάσουμε με το ζόρι προς τη συμφωνία, ενώ ο κόσμος τρέχει προς τον γκρεμό", δήλωσε ο Γκουτέρες. "Πρέπει να δώσουμε μια νέα επείγουσα ώθηση στις προσπάθειές μας και μια αίσθηση κοινού σκοπού".

Αυτό είναι ευκολότερο να το λες παρά να το κάνεις, όπως καθιστούν σαφές οι συναντήσεις υψηλού επιπέδου αυτής της εβδομάδας - και οι προτεραιότητες και τα προβλήματα που εγείρουν.

Ο Richard Gowan, διευθυντής του ΟΗΕ για την International Crisis Group, δήλωσε ότι η ομιλία του Γκουτέρες για την κατάσταση του κόσμου επικοινώνησε "την αλήθεια στην εξουσία" και ήταν μια ιδιαίτερα ωμή και ζοφερή εκτίμηση.

"Φαίνεται πραγματικά να πιστεύει ότι το πολυμερές σύστημα είναι θεμελιωδώς κατεστραμμένο", δήλωσε ο Gowan. Ο γενικός γραμματέας φαίνεται απογοητευμένος μετά από χρόνια δύσκολων συναλλαγών με το διχασμένο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είπε ο Gowan, αναφερόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δυτικούς συμμάχους τους που συγκρούονται όλο και περισσότερο με τη Ρωσία και την Κίνα.

Για τον Γκουτέρες, λοιπόν, η Σύνοδος Κορυφής του Μέλλοντος αποτελεί μια ευκαιρία αλλά και ένα πιθανό σημείο οριοθέτησης - μεταξύ ενός φωτεινότερου μέλλοντος και ενός πιο έρημου, μεταξύ μιας ευκαιρίας για πρόοδο και της προοπτικής μιας κλειστής πόρτας. Για τον Gowan, θα είναι "μια τελευταία ευκαιρία για τα μέλη του ΟΗΕ να συμμαζευτούν και να επανεξετάσουν πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει το πολυμερές σύστημα".

Και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια δυνητικά ανυπέρβλητη κορυφή για τον πιο υψηλόβαθμο διπλωμάτη του κόσμου. Ο Mark Malloch-Brown, πρόεδρος του Open Society Foundations και πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, χαρακτήρισε την κεντρική ομιλία του Γκουτέρες προς τους παγκόσμιους ηγέτες "μια γενναία και ειλικρινή παραδοχή ότι ο ΟΗΕ είναι διαλυμένος - δεν είναι πλέον κατάλληλος για το σκοπό του".

"Το πρόβλημα είναι ότι ακριβώς εξαιτίας αυτού, κανείς δεν μπορεί να τον ακούσει", δήλωσε η Malloch-Brown. "Μπορεί να μιλάει σε ένα άδειο δωμάτιο".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ