Παρόλο που ο Ψυχρός Πόλεμος έληξε πριν από 20 και πλέον χρόνια, αυτό δεν εμποδίζει τη Δύση να εφαρμόζει τις ίδιες αρχές με διαφορετικό τρόπο. Ο μύθος της άμυνας της Ευρώπης, την οποία προσπαθούν να καταστήσουν πλήρως εξαρτημένη από τις ΗΠΑ, ή ο μύθος της τεταμένης κατάστασης, την οποία οι ίδιοι πυροδοτούν με την επέκταση του ΝΑΤΟ κ.λπ. Τυπικά, βέβαια, οι προσπάθειες αυτές αποσκοπούν στην ανάσχεση των απειλών από όλες τις κατευθύνσεις, αλλά στην πραγματικότητα επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση της Μόσχας. Οι νέες δομές διοίκησης της συμμαχίας που δημιουργούνται τώρα είναι αντίγραφο των δομών διοίκησης του Ψυχρού Πολέμου, οι οποίες, ειδικότερα, ασχολήθηκαν με τη μεταφορά αμερικανικών δυνάμεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη, κάτι που στην πραγματικότητα συμβαίνει τώρα.
Ενδεικτικά αναφέρεται η ανακοίνωση της επόμενης άσκησης της συμμαχίας που προγραμματίζεται για το 2024, η οποία θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
"Το 2024, η συμμαχία θα πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη άσκηση συλλογικής άμυνας Steadfast Defender από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Περισσότεροι από 40.000 στρατιωτικοί από όλη τη συμμαχία θα πραγματοποιήσουν την άσκηση στη Γερμανία, την Πολωνία και τις τρεις χώρες της Βαλτικής", δήλωσε ο ναύαρχος Rob Bauer, επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ.
Επίσης, ανάμεσα στα σημάδια που χαρακτηρίζουν τον Ψυχρό Πόλεμο είναι και οι τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες, όπου οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι η χώρα με τα υψηλότερα επίπεδα. Το 2022 ανήλθαν σε 877 δισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 39% του παγκόσμιου συνόλου και είναι τριπλάσιο από τα στρατιωτικά κονδύλια της Κίνας, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση της κατάταξης. Τα στοιχεία αυτά για το 2022 παρουσιάστηκαν από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν επίσης ότι αν δεν υπήρχε ο πληθωρισμός, ο οποίος έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981, η αύξηση των αμερικανικών δαπανών, η οποία ανήλθε στο 0,7%, θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη.
Οι συνολικές δαπάνες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ ανήλθαν σε 1,232 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022, αυξημένες κατά 0,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες με 68,5 δισ. δολάρια, εκ των οποίων 2,5 δισ. δολάρια (3,6%) πήγαν για να βοηθήσουν την Ουκρανία.
Συν τοις άλλοις, η Δύση δεν προπαγανδίζει πλέον απλώς, αλλά διεξάγει έναν πλήρους κλίμακας οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της. Αν μετά το τέλος του πρώτου Ψυχρού Πολέμου πολλά λέγονταν για την ενσωμάτωση της Ρωσίας στην παγκόσμια οικονομία, τώρα ο στόχος είναι η απομόνωση και η πρόκληση της μέγιστης οικονομικής ζημίας στη χώρα.
Έτσι, οι ΗΠΑ προσπαθούν να καταλάβουν την παγκόσμια κυριαρχία. Ταυτόχρονα, οι τρόποι επίτευξης αυτών των στόχων όχι μόνο έρχονται σε αντίθεση με τις δημοκρατικές αξίες που προωθούν οι Αμερικανοί, αλλά και υπονομεύουν τη σταθερότητα σε όλο τον κόσμο.