Παγκοσμιοποίηση

Μείωση της προβολής τους: Η Google και το YouTube κατηγορούνται ότι λογοκρίνουν τους επικριτές του Ερντογάν

Η ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία επιδεινώθηκε σταθερά από το 2010 και μετά, με απότομη πτώση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Η  κυβέρνηση  Ερντογάν συνέλαβε εκατοντάδες δημοσιογράφους, έκλεισε ή κατέλαβε δεκάδες μέσα ενημέρωσης και εμπόδισε δημοσιογράφους και τις οικογένειές τους να ταξιδέψουν. Σύμφωνα με ορισμένους λογαριασμούς, η Τουρκία αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο όλων των δημοσιογράφων που φυλακίζονται σε όλο τον κόσμο.

Τα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι που εκφράζουν κριτική στον Τούρκο πρόεδρο  Ερντογάν, αντιμετωπίζουν αισθητή μείωση της προβολής τους στο YouTube και στο Google. Επιπλέον, έχει σημειωθεί σημαντική μείωση στην τηλεθέαση του περιεχομένου που παράγεται από επικριτικά μέσα ενημέρωσης.

Αρχικά, αυτή η τάση αποδόθηκε στη μείωση της πολιτικής εμπλοκής μεταξύ των υποστηρικτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μετά την επανεκλογή του Ερντογάν στις 28 Μαΐου. Ωστόσο, έκτοτε προέκυψαν υποψίες ότι χρησιμοποιούνται αλγοριθμικές μέθοδοι για την επιβολή ενός είδους λογοκρισίας.

Ιδιαίτερα στο YouTube, ο παράγοντας με τη μεγαλύτερη επιρροή που επηρεάζει τον αριθμό των θεατών ενός προγράμματος είναι η σύσταση προς τους χρήστες. Αυτό καθορίζεται από έναν αλγόριθμο που βασίζεται στις προηγούμενες συνήθειες, τις συνδρομές και το ιστορικό αναζήτησης των θεατών, ο οποίος στη συνέχεια παρουσιάζει βίντεο στην αρχική σελίδα. Εάν ένα βίντεο δεν συνιστάται στην αρχική σελίδα του YouTube, η πιθανότητα αυτό το βίντεο να λάβει μεγάλο αριθμό προβολών είναι σημαντικά χαμηλή.

Ο ερευνητής δημοσιογράφος Αντέμ Γιαβούζ Αρσλάν, ο οποίος μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω πιέσεων από την κυβέρνηση Ερντογάν, δήλωσε ότι οι αναγνώστες τον ενημέρωσαν ότι το κανάλι του στο YouTube δεν συνιστάται. Το κανάλι του Αρσλάν, έχει απαγορευτεί από την κυβέρνηση στην Τουρκία, αλλά το βίντεο μπορεί να παρακολουθηθεί αν γίνει κλικ στον σύνδεσμο. Ο Αρσλάν μοιράστηκε στο X (παλαιότερα γνωστό ως Twitter), ότι ένας θεατής διηγήθηκε ότι δεν μπόρεσε να έχει πρόσβαση στο βίντεο, παρά τη λήψη μιας ειδοποίησης σχετικά με τη μεταφόρτωση ενός νέου βίντεο.

Ο Μπουλέτ Κορουκού, ένας εξέχων Τούρκος δημοσιογράφος που σήμερα μένει εξόριστος στη Σουηδία, συνδιοργανώνει ένα πρωινό πρόγραμμα κάθε μέρα στο κανάλι TR724 στο YouTube. Εξέφρασε τις ανησυχίες του, δηλώνοντας:

«Φαίνεται ότι έχουμε χάσει την αφοσίωση τριών στους τέσσερις θεατές, μια τάση που υποδηλώνει έντονα κάποια μορφή εξωτερικής παρέμβασης. Το καθεστώς Ερντογάν έχει επιβάλει ένα φάσμα μέτρων λογοκρισίας, αλλά αναμφισβήτητα, αυτή η κατάσταση κατατάσσεται μεταξύ των πιο σοβαρών. Οι εκπομπές μας εκτυλίσσονται σε πραγματικό χρόνο, ενισχύοντας μια διαδραστική σχέση με το κοινό μας. Ακόμη και οι πιο πιστοί θεατές παραπονιούνται για τη δυσκολία πρόσβασης στην εκπομπή».

Όχι μόνο οι εξόριστοι δημοσιογράφοι αλλά και τα μέσα που επικρίνουν την κυβέρνηση στην Τουρκία έχουν παράπονα για το YouTube και την Google. Το τηλεοπτικό κανάλι Halk TV ισχυρίστηκε σε εκπομπή αυτή την εβδομάδα ότι έχει υποβληθεί σε λογοκρισία από την Google.

Σύμφωνα με το κανάλι, οι περιορισμοί στο Halk TV στις εφαρμογές «News» και «Discover» της Google, έχουν ενταθεί ακόμη περισσότερο μετά τις εκλογές. Η προβολή των ειδήσεων του Halk TV στο Google παρουσίασε σημαντική πτώση, φθάνοντας σχεδόν το 50 τοις εκατό.

Επιπλέον, το Halk TV ισχυρίστηκε ότι η Google ευνοεί τα φιλοκυβερνητικά κανάλια. Για παράδειγμα, παρόλο που οι αναζητήσεις για το Halk TV είναι περίπου 300 τοις εκατό περισσότερες από εκείνες για το φιλοκυβερνητικό CNN Türk, η Google εμφανίζει εμφανώς το CNN Türk κατά 52 τοις εκατό περισσότερο από το Halk TV σε αναζητήσεις που σχετίζονται με ειδήσεις.

Δεν είναι μυστικό ότι η κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία ελέγχει σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, είναι δυσαρεστημένη με το κριτικό περιεχόμενο, ειδικά αυτό που δημοσιεύεται στο εξωτερικό, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν νομικό μηχανισμό που λογοκρίνει κρίσιμες αναρτήσεις και βίντεο.

Από το 2019, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει εισαγάγει με επιτυχία πολλά νομοσχέδια στο κοινοβούλιο, που αποτελούσαν σημαντικές απειλές κυρώσεων στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η κυβέρνηση είχε στόχο να ρυθμίσει αυτές τις πλατφόρμες μέσω κυρώσεων και απαγορεύσεων πρόσβασης.

Η Google ήταν η πρώτη παγκόσμια εταιρεία που ανακοίνωσε ότι, θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση. Το Nordic Monitor ανέφερε   ότι, ο Gönenç Gürkaynak, ο οποίος εκπροσωπεί την Google και την υπηρεσία της YouTube καθώς και την X στην Τουρκία, δήλωσε  στο κοινοβούλιο ότι κατάφερε να σπάσει τον δισταγμό που αισθάνονται οι παγκόσμιες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, να συμμορφωθούν με τη νέα τουρκική νομοθεσία, η οποία εγκρίθηκε για να περιοριστεί περαιτέρω η κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν.

«Μπορώ με περηφάνια να πω ότι, η Google ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες που συμμορφώθηκε με το νέο νόμο», είπε ο Gürkaynak στους νομοθέτες.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ