Βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας ή τανίας του Τζέϊμς Μπόντ θα μπορούσε μέχρι πριν πολύ λίγα χρόνια να ήταν η είδηση, ότι η Βρετανική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙ6 και οι πράκτορές της χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) για να διακόψουν τη ροή όπλων στη Ρωσία.
Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από την Βρετανική υπηρεσία πληροφοριών MI6
Ωστόσο αυτό είναι πραγματικότητα σύμφωνα με τον επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών, όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας:
"Ο επικεφαλής του MI6 πρόσθεσε ότι οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών θα πρέπει όλο και περισσότερο να επικεντρωθούν στην παρακολούθηση της κακής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης από εχθρικά κράτη.
Σε μια σπάνια δημόσια ομιλία στην Πράγα, ο Richard Moore κάλεσε επίσης τους Ρώσους που είναι «σιωπηλά τρομοκρατημένοι» από τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία να γίνουν κατάσκοποι για τη Βρετανία.
Σε μια ομιλία που απεικόνιζε την τεχνητή νοημοσύνη τόσο ως ένα τεράστιο δυνητικό πλεονέκτημα όσο και ως μια μεγάλη απειλή, ο Μουρ είπε ότι το προσωπικό του στην υπηρεσία ξένων πληροφοριών της Βρετανίας «συνδυάζει τις ικανότητές του με τεχνητή νοημοσύνη και μαζικά δεδομένα για να εντοπίσει και να διακόψει τη ροή όπλων στη Ρωσία για χρήση κατά της Ουκρανίας».
Ο Μουρ χαρακτήρισε την Κίνα τον «μοναδικό πιο σημαντικό στρατηγικό εχθρό» για την υπηρεσία του και είπε: «Θα μας ανατίθεται όλο και περισσότερο η αναζήτησγ πληροφοριών σχετικά με το πώς τα εχθρικά κράτη χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη με επιζήμιους, απερίσκεπτους και ανήθικους τρόπους».
Ο επικεφαλής του MI6, ο οποίος προειδοποίησε προηγουμένως ότι η Δύση υστερεί από τους αντιπάλους του στον αγώνα AI, είπε ότι η υπηρεσία του «μαζί με τους συμμάχους μας, σκοπεύει να κερδίσει τον αγώνα για να κυριαρχήσει στην ηθική και ασφαλή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης».
Η τεχνητή νοημοσύνη εξακολουθεί να μην αντικαθιστά την ανάγκη για ανθρώπους κατασκόπους, καθώς «τα μοναδικά χαρακτηριστικά των ανθρώπινων πρακτόρων στα σωστά μέρη θα γίνουν ακόμα πιο σημαντικά» για την ικανότητά τους να «επηρεάζουν αποφάσεις μέσα σε μια κυβέρνηση ή τρομοκρατική ομάδα».
Έτσι, φαίνεται ότι δεν θα έχουμε AI 007 σύντομα, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη θα εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην εθνική ασφάλεια παγκοσμίως.
Η αναφορά του για τον πόλεμο στην Ουκρανία καιτο δίδυμο Πούτιν-Πριγκόζιν
Ο Μουρ σύμφωνα με έτερο Διεθνές ΜΜΕ, είπε μεταξύ άλλων επίσης, ότι η στρατιωτική ισχύς της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε εξαντληθεί και «φαίνεται να υπάρχει μικρή προοπτική οι ρωσικές δυνάμεις να ανακτήσουν τη δυναμική τους».
Είπε ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας συναντάει «σκληρή άμυνα» στις ισχυρές ρωσικές αμυντικές τοποθεσίες , αλλά ήταν αισιόδοξος ότι θα πετύχει τελικά.
Ο Μουρ είπε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν κατακλύζεται από «αδικία, εσωτερικές διαμάχες και σκληρή ανικανότητα» και η ανταρσία του μισθοφόρου αρχηγού της Ομάδας Wagner Yevgeny Prigozhin έχει «αποκαλύψει την αδυσώπητη αποσύνθεση της ασταθούς απολυταρχίας στην οποία προεδρεύει ο Πούτιν».
Είπε ότι ο Πούτιν ήταν «υπό πίεση» μετά τη σύντομη εξέγερση και την «ταπεινωτική» συμφωνία που έκλεισε με τη βοήθεια της Λευκορωσίας για να την τερματίσει.
Το Κρεμλίνο λέει ότι ο Πριγκόζιν συμμετείχε σε στρατιωτική συνάντηση στη Μόσχα με τον Πούτιν μετά την ανταρσία.
«Ο Πριγκόζιν ξεκίνησε ως προδότης στο πρωινό, είχε συγχωρεθεί μέχρι το δείπνο και δύο μέρες αργότερα τον κάλεσαν για τσάι», είπε ο Μουρ. «Έτσι, υπάρχουν κάποια πράγματα που ακόμη και ο επικεφαλής της MI6 βρίσκει λίγο δύσκολο να ερμηνεύσει».
Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τον Βάγκνερ ως εργαλείο του ιμπεριαλισμού στην Αφρική, προσφέροντας στους ηγέτες της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, του Μάλι και άλλων χωρών ένα «Φαουστιανό σύμφωνο» προστασίας με αντάλλαγμα την παράδοση ορυκτού πλούτου στη Ρωσία.
Ο Μουρ είπε επίσης ότι το Ιράν τροφοδοτεί περαιτέρω την σύγκρουση στην Ουκρανία προμηθεύοντας τη Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλα όπλα,μια πολιτική που είπε «έχει προκαλέσει εσωτερικές διαμάχες στο υψηλότερο επίπεδο του καθεστώτος στην Τεχεράνη».
Συμπέρασμα
Το να μιλάς δημόσια για κατασκοπεία εξακολουθεί να είναι κάτι σαν καινοτομία για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας, η κυβέρνηση της οποίας αρνιόταν ακόμη και να επιβεβαιώσει την ύπαρξη της MI6 μέχρι το 1992, ενώ οι δημόσιες ομιλίες των ηγετών της είναι σπάνιες.
Ο Μουρ επέλεξε να δώσει την ομιλία στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, την έδρα του κινήματος ελευθερίας «Άνοιξη της Πράγας» του 1968 που συντρίφτηκε από τα σοβιετικά τανκς.
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται από την Βρετανική ΜΙ6 συνδυαστικά με τον ανθρώπινο παράγοντα και στην υπηρεσία αυτού.