Παγκοσμιοποίηση

Η συνεργασία του πολεμικού ναυτικού Ρωσίας-Ιράν- Τι περιλαμβάνει- στόχοι και επιδιώξεις-Οι ανησυχίες των ΗΠΑ

Οι σχέσεις Ιράν-Ρωσίας τους τελευταίους μήνες διανύουν ίσως την καλύτερη περίοδό τους, αφού η Τεχεράνη ενίσχυσε την Μόσχα αποστέλλοντάς της εκατοντάδες drone, με τα οποία ο Πούτιν έπληξε κυρίως τις υποδομές της Ουκρανίας κατστρέφοντας τες σε ποσοστό άνω του 50%.

Ως αντιστάθμισμα η Ρωσία αγόρευσε το Ιράν στρατηγικό εταίρο της και ανέλαβε να το εξοπλίσει με 24 τουλάχιστον  μαχητικά αεροσκάφη SU-35 και συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.

Συνεργασία Ρωσικού και Ιρανικού πολεμικού ναυτικού

Σε σχετικό μάλιστα πρόσφατο άρθρο του, τουρκικό ΜΜΕ, αναφέρει ότι "το ρωσικό και το ιρανικό ναυτικό θα επεκτείνουν τη στρατιωτική συνεργασία τους" επικαλούμενο τα εξής:

"Ο Γενικός Διοικητής του Ρωσικού Ναυτικού, Ναύαρχος Νικολάι Γιεβμένοφ, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αναπτύξει ναυτική συνεργασία με το Ιράν και να συνάψει διμερείς συμφωνίες με το ιρανικό ναυτικό σε διάφορους τομείς.

Μιλώντας σε συνάντηση με τον Διοικητή των Ιρανικών Ναυτικών Δυνάμεων Αντιναύαρχο Σαχράμ Ιρανί στην Τεχεράνη, ο Ρώσος Ναύαρχος τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ του Ιράν και των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων και εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψή του στο Ιράν θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ τις δύο χώρες.

Ο  Γιεβμένοφ πρόσθεσε ότι το ρωσικό ναυτικό είναι έτοιμο να καταλήξει σε συμφωνία για περαιτέρω προώθηση της διμερούς αλληλεπίδρασης με το Ιράν.

Ο Ιρανί είπε ότι η συμμετοχή των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων σε τρεις κοινές ασκήσεις με το Ιράν και την Κίνα μετέφερε ένα «πολύ σημαντικό» μήνυμα στους κοινούς εχθρούς τους.

Τον Μάρτιο, πλοία του πολεμικού ναυτικού  του Ιράν, της Κίνας και της Ρωσίας πραγματοποίησαν κοινές ναυτικές ασκήσεις στην Αραβική Θάλασσα και ενίσχυσαν τις προσπάθειες για την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των ναυτικών των τριών χωρών.

Ο Ιράνι χαιρέτισε τις προσπάθειες των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων να πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις με το Ιράν και την Κίνα και τόνισε τη σημασία του σχηματισμού κοινής επιτροπής για την αύξηση της αλληλεπίδρασης σε διάφορους τομείς, ειδικά στον εκπαιδευτικό και τεχνικό τομέα.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν τη Δευτέρα ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία και το Ιράν επεκτείνουν τη στρατιωτική τους συνεργασία.

Δηλώσεις του Αμερικανικού ΥΠΕΞ

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ είπε στους δημοσιογράφους ότι το Ιράν «παραμένει ο κορυφαίος στρατιωτικός υποστηρικτής της Ρωσίας και το Ιράν έχει ήδη παράσχει στη Ρωσία UAV για χρήση στην Ουκρανία».

Ο Πάτελ είπε ότι από τον Αύγουστο, «Το Ιράν έχει παράσχει στη Ρωσία περισσότερα από 400 UAV, κυρίως  Shahed, και η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει τα περισσότερα από αυτά τα UAV χρησιμοποιώντας τα για να στοχεύσει ουκρανικές υποδομές ζωτικής σημασίας εντός της Ουκρανίας».

«Η εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας αποτελεί απειλή και κίνδυνο όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά συνιστά απειλή και  κίνδυνο για τους γείτονες της Ρωσίας, τους γείτονες του Ιράν και τη διεθνή κοινότητα γενικότερα», είπε ο Πατέλ στους δημοσιογράφους.

Δηλώσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τη Δευτέρα ότι οι δεσμοί Ρωσίας-Ιράν επιτρέπουν στη Ρωσία να σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα επιτρέπει στο Ιράν να αποθηκεύει στρατιωτικό υλικό και να αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τους γείτονές του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν περισσότερες ενδείξεις ότι η Ρωσία και το Ιράν επεκτείνουν μια άνευ προηγουμένου αμυντική συνεργασία που θα βοηθήσει τη Μόσχα να παρατείνει τον πόλεμό της στην Ουκρανία καθώς και να αποτελέσει απειλή για τους γείτονες του Ιράν, δήλωσε τη Δευτέρα ο Λευκός Οίκος.

Οι θαλάσσιες επιδιώξεις του Ιράν

Εκτός από το πρόγραμμα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, το Ιράν εργάζεται εδώ και χρόνια για να δημιουργήσει το ναυτικό του, με στόχο να είναι σε θέση να προβάλλει ισχύ στις γύρωθαλάσσιες περιοχές.

Σύμφωνα με  ισραηλινές αμυντικές πηγές, η Τεχεράνη προσπαθεί να στηριχθεί στους αυξημένους δεσμούς της με τη Ρωσία για να προσθέσει νέα πλοία στον στόλο της.

Σύμφωνα με πολλές ισραηλινές αμυντικές πηγές,εδώ και μήνες αξιωματούχοι από το Ιράν έχουν ταξιδέψει στη Ρωσία για να συζητήσουν τις δυνατότητες ναυτικής συνεργασίας.

Μαζί τους είχαν δύο αιτήματα, πρώτον  να αγοράσουν κάποια υπάρχοντα ρωσικά πολεμικά πλοία και μετά να ζητήσουν από τους Ρώσους να σχεδιάσουν πιο εξατομικευμένες ναυτικές δυνατότητες που να ταιριάζουν με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Ιράν.

Η Ρωσία έχει ήδη ορισμένα σχέδια πλοίων που έχουν κατασκευαστεί για εξαγωγή, συμπεριλαμβανομένου του Grigorovich-class, που έχει ταξινομηθεί ως σκάφος μάχης επιφανείας «γενικής χρήσης».

Είναι πολύ απίθανο το Ιράν να κατασκευάσει αυτά τα πλοία μόνο του, δεδομένων των περιορισμών πόρων.

Αντίθετα, ότι προέλθη από τη συμφωνία θα κατασκευαστεί στη Ρωσία. Αναμένεται ότι τόσο τα νέα σχέδια όσο και τα υπάρχοντα θα είναι εξοπλισμένα με εκδόσεις των εγχώριων πυραύλων κρουζ του Ιράν.

«Οι Ιρανοί ήλπιζαν ότι η Κίνα θα τους βοηθούσε να κατασκευάσουν το ναυτικό τους, αλλά οι Κινέζοι δεν βιάζονταν να μοιραστούν τις θαλάσσιες τεχνολογίες τους», είπε ο Eliezer Marom, πρώην διοικητής του ισραηλινού ναυτικού. 

Υπενθυμίζεται επίσης ότι το Ρωσικό ναυτικό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να βοηθήσει το Ιράν να μεταφέρει πετρέλαιο στη Συρία.

Σύμφωνα με έκθεση του Ναυτικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, τον Οκτώβριο του 2022 το υπό ιρανική σημαία πετρελαιοφόρο Samah εισήλθε στη Μεσόγειο Θάλασσα μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. «Μετά από λίγα μίλια, το πλοίο μήκους 900 ποδιών σταμάτησε να αναφέρει τη θέση και τον προορισμό του. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πλοίο κατέπλευσε στη Συρία, συνοδευόμενο από δύο πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, συμπεριλαμβανομένου ενός αντιτορπιλικού», αναφέρεται στην έκθεση.

Οι θαλάσσιες φιλοδοξίες του Ιράν έγιναν σαφείς πριν από μερικά χρόνια, όταν οι αξιωματούχοι του επεσήμαναν για πρώτη φορά το σχέδιο δημιουργίας ναάυσταθμου στη Συρία, ώστε να μπορεί να υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ σε τακτική βάση χωρίς να χρειάζεται να βασίζεται σε αεροπορικές ή χερσαίες νηοπομπές μέσω Συρίας, Ιράκ , ή Τουρκία.

Το σχέδιο περιελάμβανε το άνοιγμα ενός άλλου ναύσταθμου στην Υεμένη, μέσω του οποίου το Ιράν θα μπορεί να αποτελέσει απειλή στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας και ενδεχομένως να εμποδίσει την κυκλοφορία πλοίων που κατευθύνονται προς τη Διώρυγα του Σουέζ και τον Κόλπο του Εϊλάτ. 

Οψόμεθα

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...