Παγκοσμιοποίηση

Ζοφερό "καμπανάκι" από ΔΝΤ! Οι προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης είναι οι πιο αδύναμες εδώ και πάνω από 30 χρόνια

H διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ προειδοποίησε σήμερα το πρωί ότι οι προοπτικές του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα πέντε χρόνια είναι οι πιο αδύναμες των τελευταίων 30 ετών.

Μιλώντας στην Ουάσιγκτον ενόψει των εαρινών συναντήσεων την επόμενη εβδομάδα, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είπε ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό περίπου 3% τα επόμενα πέντε χρόνια (η χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη ανάπτυξης από το 1990 και λιγότερο από τον ετήσιο μέσο όρο 3,8% από τις δύο τελευταίες δεκαετίες).

Περίπου το 90% των προηγμένων οικονομιών θα δει την ανάπτυξη να επιβραδύνεται φέτος, καθώς η αυστηρότερη νομισματική πολιτική επιβαρύνει τη ζήτηση και επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και τη ζώνη του ευρώ, ανέφερε το ΔΝΤ.

«Με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και τον ακόμη υψηλό πληθωρισμό, μια ισχυρή ανάκαμψη παραμένει άπιαστη», είπε η Γκεοργκίεβα στις προγραμματισμένες δηλώσεις της. «Αυτό βλάπτει τις προοπτικές όλων, ειδικά για τους πιο ευάλωτους ανθρώπους και χώρες».

Η Γκεοργκίεβα πρόσθεσε ότι παρά τις ζοφερές προοπτικές ανάπτυξης, ο υψηλός πληθωρισμός σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, όσο οι πιέσεις χρηματοπιστωτικής σταθερότητας παραμένουν περιορισμένες μετά την πρόσφατη αναταραχή του τραπεζικού κλάδου στις ΗΠΑ και την Ελβετία.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του ταμείου είπε ότι τα βασικά εμπόδια στην ανάπτυξη είναι ο αυξανόμενος οικονομικός κατακερματισμός και οι γεωπολιτικές εντάσεις.

«Ο δρόμος της επιστροφής προς την ισχυρή ανάπτυξη είναι τραχύς και ομιχλώδης και τα σχοινιά που μας κρατούν ενωμένους μπορεί να είναι πιο αδύναμα τώρα από ό,τι πριν από λίγα χρόνια», πρόσθεσε η Γκεοργκίεβα.

Τέλος, δηλώνοντας το κάπως προφανές, η Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι εάν επανέλθει η αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα, οι κεντρικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν «δύσκολες αντισταθμίσεις μεταξύ των στόχων τους για τον πληθωρισμό και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη χρήση των αντίστοιχων εργαλείων τους».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ