Παγκοσμιοποίηση

"Σύννεφα" στη σινο-ρωσική συμμαχία! Κλιμακώνεται η κινεζική εμπλοκή στην Αρκτική- Τα στρατηγικά λάθη του Πούτιν

Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι ήταν έτοιμος να δημιουργήσει μια κοινή κινεζο-ρωσική ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής (NSR). Ωστόσο, η προσφορά δεν οδήγησε σε ένα νέο κινεζικό συμβόλαιο για την αγορά περισσότερου ρωσικού φυσικού αερίου, όπως σαφώς περίμενε ο ηγέτης του Κρεμλίνου.  Αντίθετα, έχει πυροδοτήσει ανησυχίες στη Ρωσική Ομοσπονδία ότι η Κίνα είναι τώρα σε θέση να παραμερίσει τη Ρωσία όχι μόνο κατά μήκος της NSR αλλά γενικότερα σε ολόκληρη την Αρκτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πράγματι, ένας Ρώσος παρατηρητής στο κανάλι Telegram «Captain Arctic» προειδοποιεί ότι η άστοχη κίνηση του Πούτιν έδωσε στον Σι «τα κλειδιά» για την Αρκτική και ώθησε τη Ρωσία σε ένα ναρκοπέδιο, όπου τώρα μια περιοχή, που η Μόσχα πάντα θεωρούσε αποκλειστικά δική της, θα υπόκειται σε διαπραγματεύσεις με ξένη δύναμη. Σύμφωνα με αυτόν τον παρατηρητή, ενώ η σύγκρουση με τη Δύση για την Ουκρανία θα τελειώσει τελικά, οι διαφορές της Ρωσίας με την Κίνα θα συνεχιστούν και η Μόσχα θα μετανιώσει για τα πλεονεκτήματα που παρέδωσε στο Πεκίνο.

Όπως επισημαίνει το Jamestown Foundation, για μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, η Κίνα εργάζεται σκληρά για να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην Αρκτική, τόσο οικονομικά όσο και γεωστρατηγικά. Κατασκευάζει παγοθραυστικά και πλοία ικανά για πάγο και προωθεί την κινεζική ανάπτυξη υποδομών σε εκείνα τα βόρεια τμήματα της Ρωσίας όπου μια ολοένα και πιο σκληρά πιεσμένη Μόσχα δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά να το κάνει. Αλλά η ετοιμότητα του Πούτιν να εμπλέξει την Κίνα στην κοινή ανάπτυξη του NSR, ειδικά δεδομένου ότι δεν έχει λάβει τίποτα σε αντάλλαγμα, αντιπροσωπεύει μια σημαντική καμπή, που υπογραμμίζει την αυξανόμενη αδυναμία της Ρωσίας στην Αρκτική και την αυξανόμενη ισχύ της Κίνας.

Ο Πούτιν πιστεύει ξεκάθαρα ότι, δίνοντας στο Πεκίνο αυτό το άνοιγμα, η Ρωσία θα λάβει τη βραχυπρόθεσμη βοήθεια που χρειάζεται και μπορεί ακόμη και να πείσει την Κίνα να συμφωνήσει να αγοράσει περισσότερο ρωσικό φυσικό αέριο, κάτι κρίσιμο για την Gazprom δεδομένης της απώλειας των αγορών της στη Δύση. Ορισμένοι Ρώσοι ειδικοί συμφωνούν. Ωστόσο, άλλοι λένε ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει υπερβολική αυτοπεποίθηση. Υποστηρίζουν ότι οι Κινέζοι, όντας σκληροί διαπραγματευτές, πιστεύουν ότι η Μόσχα, αντιμέτωπη με τα προβλήματα των μειωμένων πωλήσεων φυσικού αερίου στη Δύση, θα αναγκαστεί τελικά να πουλήσει το αέριο της στην Κίνα με ακόμη μεγαλύτερη έκπτωση - και το Πεκίνο το γνωρίζει αυτό.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι δεδομένου του γεγονότος ότι ο Πούτιν έχει αναμίξει αυτό το ζήτημα, αντιπροσωπεύει μια πολύ πιο σοβαρή και, από τη σκοπιά της Ρωσίας, αρνητική εξέλιξη. Το Πεκίνο δεν ασχολείται μόνο με το NSR, λένε Κινέζοι αξιωματούχοι. Θέλει απλώς μια φωνή στην Αρκτική γενικότερα και ακόμη και στην ανάπτυξη των τμημάτων της Ρωσίας που γειτνιάζουν με την Κίνα, περιοχές που η Μόσχα έχει από καιρό υποθέσει ότι είναι δικές της δίκαια.

Ο Βασίλι Κολτάσοφ, ειδικός στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πλεχάνοφ της Μόσχας, είναι ένας από αυτούς τους σκεπτικιστές. Λέει ότι όλα θα πάνε καλά εάν η Ρωσία μπορέσει να ελέγξει τη συμμετοχή της Κίνας στις υποθέσεις της Αρκτικής. Σε μια τέτοια περίπτωση, το Πεκίνο θα έκανε επενδύσεις που χρειάζεται η Ρωσία χωρίς να αμφισβητήσει τη θέση της Μόσχας. Ωστόσο, υπάρχει πολύ πραγματικός κίνδυνος, εάν η θέση της ίδιας της Μόσχας επιδεινωθεί περαιτέρω ή εάν το Κρεμλίνο αποτύχει να διαχειριστεί σωστά την κατάσταση, η Κίνα θα εκμεταλλευτεί τις συνθήκες και η Ρωσία θα «μεταμορφωθεί στην περιφέρεια της Κίνας», ένα αποτέλεσμα που οδηγείται ο Πούτιν. Σε αυτή την περίπτωση, η Ρωσία θα χάσει κάτι περισσότερο από την κυριαρχία της επί της NSR: Θα χάσει επίσης τη θέση της στην Αρκτική. Και άλλοι Ρώσοι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Ιγκόρ Γιούσκοφ του Χρηματοοικονομικού Πανεπιστημίου της Μόσχας, λένε ότι αυτό που συνέβη στη σύνοδο κορυφής δείχνει ότι η Κίνα σκέφτεται με πολύ μεγαλύτερους όρους από τη Ρωσία, εστιάζοντας στην Αρκτική στο σύνολό της και όχι μόνο στο NSR.

Η στροφή της Ρωσίας προς την Ασία και ειδικά την Κίνα στην Αρκτική μπορεί να είναι πιο διακλαδισμένη από ό,τι υποδηλώνουν ακόμη και οι συζητήσεις για τις ανταλλαγές Πούτιν-Σι. Τις τελευταίες δεκαετίες, η Ρωσία είχε επικεντρώσει τις προσπάθειές της στο Αρκτικό Συμβούλιο, την προεδρία του οποίου είχε τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά επειδή τα άλλα μέλη έχουν μποϊκοτάρει την οργάνωση για να διαμαρτυρηθούν για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Αρκτικό Συμβούλιο δεν έπαιξε τον ρόλο που περίμεναν ούτε η Ρωσία ούτε τα δυτικά μέλη της. Οι δυνάμεις της Δυτικής Αρκτικής συνέχισαν τις διμερείς και πολυμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ τους για θέματα της Αρκτικής, αλλά η Ρωσία υιοθέτησε διαφορετική στρατηγική. Τους τελευταίους μήνες, προσπάθησε να δημιουργήσει μια εναλλακτική λύση στο Αρκτικό Συμβούλιο, μια που θα περιλαμβάνει την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες για να το καταστήσει λιγότερο στόχο για τα δυτικά μποϊκοτάζ.

Η Μόσχα πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Ρωσοασιατικής Κοινοπραξίας Ερευνητών της Αρκτικής, γνωστής με το ρωσικό της αρκτικόλεξο RAKAI, η οποία συγκεντρώνει επιστήμονες από τη Ρωσία και την Κίνα αρχικά, αλλά και από τη Βόρεια και Νότια Κορέα, την Ινδία, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ. Όχι τυχαία, αυτή η ομάδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε μια συνάντηση στο Γιακούτσκ ερευνητών της Αρκτικής που πραγματοποιήθηκε την ίδια εβδομάδα με τη συνάντηση Πούτιν-Σι. Αυτή είναι μια ακόμη ένδειξη της στροφής της Ρωσίας προς την Ανατολή όσον αφορά την Αρκτική και της εκμετάλλευσης από το Πεκίνο της κίνησης της Μόσχας, ειδικά όταν πρόκειται για προγράμματα και πολιτικές που επηρεάζουν την περιοχή.

Προς το παρόν, μπορεί να είναι υπερβολικό να υποδηλώνει κανείς ότι ο Πούτιν χάρισε στον Σι «τα κλειδιά για την Αρκτική», όπως προτείνει το κανάλι Telegram «Captain Arctic». Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι ορισμένοι Ρώσοι πιστεύουν ότι εφιστά την προσοχή στο πόσο μεγάλη αλλαγή μπορεί να συμβαίνει τώρα στην Αρκτική. Επιπλέον, αυτές οι κρίσεις για το τι έχει κάνει ο Πούτιν θα έχουν συνέπειες ακόμη και αν αυτοί οι φόβοι αποδειχθούν υπερβολικοί, πυροδοτώντας αντίθεση. Και αυτό θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει ορισμένους που φοβούνται την άνοδο της Κίνας σε σχέση με τη Ρωσία να βγουν στο χρηματιστήριο και να εκμεταλλευτούν τους μακροχρόνιους ρωσικούς φόβους ότι το Πεκίνο σχεδιάζει να απορροφήσει τμήματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εάν συμβεί κάποιο από αυτά τα πράγματα, μπορεί να τονίσουν την προσφορά του Πούτιν στον Σι σε μια κοινή ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη του NSR μεταξύ των πιο συνεπακόλουθων εξελίξεων που θα προκύψουν από τη συνάντησή τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Βίντεο του ΓΕΕΘΑ με τα “βατράχια μας” ως απάντηση στο παραμύθι των γειτόνων “θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά” και στους Τούρκους “ψαράδες” του Αιγαίου

Στις 18 Ιουλίου 2024 αναφέρθηκε η παρουσία Εξήντα Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο με 5 από αυτούς γύηρω από την Ζουράφα-Οι...