Η τουρκική αμυντική βιομηχανία ξεπέρασε τις 40 σε εξαγωγές SİHA, αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της η Τουρκική πολεμική βιομηχανία, επισημαίνοντας:
"Ο τομέας της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο με τις εξαγωγές SİHA. Για 2η συνεχή χρόνια, οι πλατφόρμες SİHA βρίσκονται στην κορυφή των εξαγωγών του κλάδου.
Από τα ένοπλα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα της Τουρκίας (SİHA) ξεχωρίζουν τα Bayraktar TB2 και AKINCI της εταιρείας BAYKAR και τα ANKA και AKSUNGUR της TUSAŞ.
Ανακοινώθηκε από την BAYKAR ότι μέχρι στιγμής έχουν υπογραφεί εξαγωγικές συμφωνίες με 5 χώρες για το AKINCI και 28 χώρες για το Bayraktar TB2.
Ήταν γνωστό ότι η TUSAŞ υπέγραψε 2 συμβάσεις εξαγωγής για την AKSUNGUR και το ANKA. Ωστόσο, στις ειδικές ειδήσεις μας που δημοσιεύσαμε χθες, ως SavunmaSanayiST.com , συμπεριλάβαμε την πληροφορία ότι άλλες 3 χώρες έχουν παραγγείλει το ANKA. Με τις παραγγελίες από την Ινδονησία, την Αλγερία και το Τσαντ, ο αριθμός των χωρών που παρήγγειλαν ANKA αυξήθηκε σε 5.
Ας κοιτάξουμε ένα μεγαλύτερο τραπέζι.
Οι κατασκευαστές πλατφορμών SİHA της Τουρκίας BAYKAR και TUSAŞ έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής 40 συμβάσεις εξαγωγής για αυτές τις πλατφόρμες. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει «40 διαφορετικές χώρες».
Επειδή χώρες όπως το Κιργιστάν, το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν προμήθευαν περισσότερους από έναν τύπους πλατφορμών SİHA από την Τουρκία.
Ωστόσο, οι διαθέσιμες πληροφορίες είναι ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία εξάγει πλατφόρμες SİHA σε τουλάχιστον 30 διαφορετικές χώρες.
Πόσο κοστίζουν τα UAV;
Η σημασία εξαγωγής, έγκειται και στην απόκτηση ξένου συναλλάγματος στη χώρα. Ως εκ τούτου, «οι τιμές των τουρκικών SİHA» είναι το πιο περίεργο ζήτημα. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ δύσκολο για κάποιον που κοιτάζει από έξω να έχει ξεκάθαρη εικόνα για αυτό το θέμα. Διότι εκτός από τις πλατφόρμες παρέχονται υπηρεσίες και με πολλά συστήματα όπως σταθμός ελέγχου εδάφους, πυρομαχικά, εκπαίδευση και επιμελητεία. Αυτοί είναι παράγοντες που διογκώνουν τον λογαριασμό αρκετά ψηλά.
Ωστόσο, μπορούμε να κάνουμε την εξής αντιστοίχηση στις τιμές: AKINCI > AKSUNGUR > ANKA > BAYRAKTAR TB2
Είναι γνωστό ότι η τιμή πώλησης του Bayraktar TB2 είναι 5 εκατομμύρια δολάρια. Μπορούμε να πούμε ότι το ANKA κοστίζει μεταξύ 15-20 εκατομμυρίων δολαρίων ανάλογα με τη διαμόρφωσή του. Η τιμή του AKSUNGUR μπορούμε να πούμε ότι είναι κοντά στην ΑΝΚΑ. Για το AKINCI, από την άλλη, είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή."
Στάδια και στόχοι της Τουρκικής διείσδυσης σε τρίτες χώρες
Η Τουρκία είναι γνωστό ότι επεκτείνει τις δραστηριότητες και την επιρροή της στην Αφρική, την Υπερκαυκασία, στα Βαλκάνια και λοιπές χώρες της Μ.Ανατολής και Ασίας, με όπλο την θρησκεία, την οικονομία και τις επενδύσεις , την εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων και τέλος την πώληση στρατιωτικού υλικού και οπλικών συστημάτων σε μια προσπάθεια δορυφοροιοποίησής τους.
Τα εννέα (9) στάδια που ακολουθεί η Τουρκία είναι:
1. H κατασκευή νέων τζαμιών ως δωρεά , ή η αποκατάσαση με δικά της χρήματα ιστορικών τεμενών που υπάρχουν στις χώρες στόχους.
2.Η δημιουργία εμπορικών σχέσεων και η συμφωνία κατασκευής έργων κοινής ωφελείας στις υπόψιν χώρες από τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες.
3. Η επέκταση της οικονομικής συνεργασίας με την μορφή επενδύσεων και η εξέταση κοινών σημείων προσέγγισης στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής.
4. Η εγκαινίαση στρατιωτικής συνεργασίας με την μορφή ασκήσεων και η παροχή εκπαίδευσης από την Τουρκία στους στρατους των χωρών στόχων.
5. Η δωρεάν ή με πολύ χαμηλό κόστος οπλικών συστημάτων και μέσω της Τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας. Εδώ εντάσσονται οι πωλήσεις των Τουρκικών UAV σε τρίτες χώρες, λειτουργώντας ως βραχίονας άσκησης των στόχων της τουρκικής εξωτερική πολιτικής.
6. Η επαύξηση των πωλήσεων τέτοιων προϊόντων, ανοίγοντας την γκάμα παροχής τους, με υποβοήθηση ακόμη και συμπαραγωγής τους.
7. Η δορυφοροιοποίησή τους και η ένταξή τους κάτω από την τουρκική σφαίρα επιρροής.
9. Η είσοδος της SADAT και η στρατολόγηση μισθοφόρων επωφελεία της Τουρκίας
Ο στόχος της Τουρκίας είναι η διεύρυνση της επιρροής της σε αυτά τα κράτη, προκειμένου να πετύχει την εξυπηρέτηση των στόχων της εξωτερικής της πολιτικής και άμυνας, πέραν της οικονομικής και πολιτικής διάστασης.
Κοινώς η πώληση τουρκικού στρατιωτικού υλικού και οπλισμού , σε συνδυασμό με την εκπαίδευση των Ένοπλων Δυνάμεων των χωρών της Αφρικής, αποτελεί τον απώτερο στόχο της Τουρκίας, αφού έτσι θα αποκτήσει αγορές για την αμυντική της βιομηχανία, διευρύνοντας τις συμμαχίες της.
Μέσω της σύσφιξης των σχέσεών της με αυτά τα κράτη επιχειρεί , να αποκτήσει για λογαριασμό της μισθοφορικής οργάνωσης της SADAT, πρόσβαση και ένταξη σε αυτήν φθηνών και πολλών μισθοφόρων, για την εξυπηρέτηση των επεκτατικών σχεδίων της σε Αιγαίο, Θράκη, Βόρειο Ιράκ, Συρία, Λιβύη.