Παγκοσμιοποίηση

Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα ξέμεναν από πυρομαχικά εντός ημερών πολέμου με τη Ρωσία

Το ΝΑΤΟ ολοκλήρωσε πρόσφατα μια μεγάλη έρευνα για τα αποθέματα πυρομαχικών του και διαπίστωσε ότι οι προμήθειες έχουν εξαντληθεί σημαντικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με μια νέα έκθεση. Πολλές χώρες του ΝΑΤΟ λέγεται ότι είχαν ήδη αποθέματα όπλων που δεν πληρούσαν τους στόχους του μπλοκ πριν από την εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία πριν από σχεδόν ένα χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση του Reuters.

Το πρακτορείο ειδήσεων επικαλέστηκε έναν αξιωματούχο του ΝΑΤΟ που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας και είπε ότι η συμμαχία διαπίστωσε σε μια έρευνα ότι αυτοί οι αριθμοί αποθεμάτων έχουν έκτοτε μειωθεί ακόμη περισσότερο καθώς το ΝΑΤΟ συνεχίζει να εξοπλίζει την Ουκρανία με ρυθμό που δεν ταιριάζει με την παραγωγή όπλων.

Το Reuters επικαλέστηκε επίσης έναν ευρωπαίο διπλωμάτη που δεν κατονομάζεται, ο οποίος είπε: «Εάν η Ευρώπη πολεμούσε τη Ρωσία, ορισμένες χώρες θα ξέμεναν από πυρομαχικά σε λίγες μέρες».

Ο καθένας από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ καλείται να διατηρήσει έναν βαθμό αμυντικής ικανότητας, εάν χρειαστεί για να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε σύγκρουση που περιλαμβάνει τη συμμαχία. Οι στόχοι που θέτει το ΝΑΤΟ για τα αποθέματα των μελών λέγεται ότι διαφέρουν από κάθε χώρα, αλλά οι ακριβείς αριθμοί σε αυτούς τους στόχους είναι διαβαθμισμένοι.

Σύμφωνα με το Reuters, πολλοί αξιωματούχοι από χώρες του ΝΑΤΟ είχαν «θεωρήσει ότι οι πόλεμοι φθοράς με μάχες πυροβολικού μεγάλης κλίμακας ανήκουν στο παρελθόν». Ως εκ τούτου, πολλές χώρες του ΝΑΤΟ είχαν αφήσει τα αποθέματά τους να μειωθούν ακόμη και πριν η Ρωσία ξεκινήσει την παρατεταμένη σύγκρουσή της. Τώρα, ωστόσο, το ΝΑΤΟ φέρεται να ζητήσει από τα μέλη να αναπληρώσουν τις μειωμένες προμήθειες αυξάνοντας την παραγωγή όπλων.

«Αυτοί οι στόχοι του ΝΑΤΟ [οι στόχοι πυρομαχικών] που θέσαμε, και κάθε σύμμαχος έχει έναν συγκεκριμένο στόχο, δεν επιτεύχθηκε ως επί το πλείστον [πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας]», είπε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στο Reuters. «Θα ήμουν απολύτως απογοητευμένος αν οι στόχοι δεν αυξάνονταν».

Η πηγή του ΝΑΤΟ φέρεται επίσης να είπε στο Reuters όπου τα μέλη αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ελλείψεις και επεσήμανε τα πυρομαχικά που έχουν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις δυνάμεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι οβίδες που χρησιμοποιούνται σε πυραύλους HIMARS και πυρομαχικά για αμυντικά συστήματα όπως τα αμερικανικής κατασκευής Patriots και τα γερμανικά Gerards ονομάστηκαν συγκεκριμένα.

Σε ορισμένες χώρες, η αύξηση της παραγωγής έχει γίνει στόχος ακόμη και χωρίς το ΝΑΤΟ να υποβάλει τέτοιο αίτημα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο μεγαλύτερος δωρητής όπλων της Ουκρανίας και το Υπουργείο Άμυνας έχει ήδη σχέδια για την αναπλήρωση των προμηθειών του.

Ο Νταγκ Μπους -ο βοηθός γραμματέας του Στρατού για την απόκτηση, την επιμελητεία και την τεχνολογία- είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Ιανουαρίου ότι το Πεντάγωνο ετοιμάζεται να κάνει μεγάλες παραγγελίες τους επόμενους μήνες για να αυξήσει τα αμερικανικά αποθέματα όπλων. «Θα υπάρξουν πολλά μεγάλες παραδόσεις που θα έρθουν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο που απλώς θα μας οδηγήσουν περαιτέρω σε αυτό το μονοπάτι», είπε τότε ο Μπους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη αρχίσει να λαμβάνει μέτρα για να αναπληρώσει τα όπλα που δωρήθηκαν στην Ουκρανία. Τον Δεκέμβριο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας ανακοίνωσε ότι το υπουργείο του συμφώνησε σε μια νέα συμφωνία με τη Saab για την κατασκευή περισσότερων αντιαρματικών όπλων τα επόμενα χρόνια.

Ο John Healey, επικεφαλής αμυντικής πολιτικής για το Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε στο Reuters ότι χρειάζονται ακόμη πρόσθετα μέτρα που πρέπει να γίνουν από τη χώρα του για να διασφαλιστεί ότι οι αμυντικές της ικανότητες είναι επαρκείς.

«Χρειαζόμαστε μια στρατηγική αποθέματος που να ασχολείται με την απαίτηση να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία, αλλά και την απαίτηση να επανεγκαταστήσουμε τις δυνάμεις μας για το μέλλον», είπε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ