Ένοπλες Συρράξεις

Ο Τραμπ "τελειώνει" τον Ζελένσκι- Οι εκλογές στην Ουκρανία προαπαιτούμενο για τερματισμό πολέμου με τη Ρωσία

Είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τράμπ στην προεκλογική  του εκστρατεία αναφέρθηκε  επανειλημμένα για το πόσο γρήγορα θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι εικασίες  αναλυτών για μυστικές συζητήσεις ΗΠΑ-Ρωσίας δίνουν και παίρνουν, με τον Τράμπ να αρνείται οποιοδήποτε σχολιασμό  εάν είχε ήδη μιλήσει με τον Ρώσο ηγέτη για το θέμα και πότε ήταν η τελευταία τους συνομιλία, καθώς επίσης και  για τον ρόλο της Κίνας στη διευκόλυνση του διαλόγου με τον Πούτιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκλογές στην Ουκρανία μέχρι το τέλος 2025

Ωστόσο  σίγουρο θα πρέπει να θεωρείται η διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία,, σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ, το οποίο κατά την εκτίμησή μας  με μεγάλη βεβαιότητα θα σημάνει το τέλος εποχής Ζελένσκι στην πολιτική ζωή της χώρας. 

Συγκεκριμένα  ο Κιθ Κέλογκ, ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία και τη Ρωσία, είπε ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν μέχρι το τέλος του έτους και ότι «πρέπει να γίνουν».

Οι ΗΠΑ θέλουν η Ουκρανία να διεξαγάγει προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, σηματοδοτώντας την αποδοκιμασία τους στο πρόσωπο του Ζελένσκι.

Ο Κέλογκ είπε ότι οι εκλογές «πρέπει να γίνουν», ειδικά εάν συμφωνηθεί εκεχειρία με τη Ρωσία, προσθέτοντας "Πιστεύω ότι είναι καλό για τη δημοκρατία. Αυτή είναι η ομορφιά μιας σταθερής δημοκρατίας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τράμπ είναι γνωστό ότι προέτρεπε στο παρελθόν τον Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο, γράφοντας  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «Ο Ζελένσκι και η Ουκρανία θα ήθελαν να κάνουν μια συμφωνία και να σταματήσουν την τρέλα».

Ο Ζελένσκι έχει προειδοποιήσει ότι ο αποκλεισμός της χώρας του από τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας θα μπορούσε να είναι «πολύ επικίνδυνος».

«Μπορεί η Ρωσία και οι ΗΠΑ να έχουν τις δικές τους σχέσεις, αλλά το να μιλάμε για την Ουκρανία χωρίς εμάς ,είναι επικίνδυνο για όλους», είπε ο Ζελένσκι.

Τόσο ο Τραμπ όσο και η Κέλογκ δήλωσαν ότι εργάζονται σε ένα σχέδιο για να διαπραγματευτούν μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για να σταματήσουν οι μάχες.

Δεν έχουν διευκρινίσει πώς θα γίνει αυτό ή πότε θα τεθεί σε ισχύ.

Ο Κέλογκ και άλλοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου φέρεται να συζήτησαν επίσης να παροτρύνουν την Ουκρανία να αποδεχθεί τις εκλογές ως μέρος μιας αρχικής εκεχειρίας με τη Ρωσία.

Η πενταετής θητεία του Ζελένσκι υποτίθεται ότι θα έληγε το 2024, αλλά προς το παρόν δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές αφού η Ουκρανία επέβαλε στρατιωτικό νόμο το 2022.

Η στάση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου

Από την πλευρά τους το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και πολλά σκανδιναβικά έθνη υποστηρίζουν την αποστολή χιλιάδων στρατευμάτων στην Ουκρανία μετά από μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ,ενώ η Γερμανία είναι αντίθετη στο σχέδιο.

Η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, εν τω μεταξύ, πιστεύουν ότι η κίνηση θα μπορούσε να εκτρέψει ζωτικούς πόρους μακριά από τα έθνη που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Υπάρχει μια αυξανόμενη πεποίθηση μεταξύ των αξιωματούχων ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα απαιτούσε την έγκριση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η αποστολή μιας ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία θα απαιτούσε επίσης την έγκριση της Ρωσίας, η οποία, σε αυτό το στάδιο, είναι απίθανη.

Η ίδια η Βρετανία θα μπορούσε θεωρητικά να στείλει περίπου 10.000 στρατιώτες, αλλά μένει να δούμε αν η Ευρώπη θα μπορούσε να δημιουργήσει την απαιτούμενη δύναμη χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι θα χρειαστούν αμερικανικά στρατεύματα σε οποιαδήποτε ειρηνευτική δύναμη, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό αν συμφωνεί ο Τραμπ

 

.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ