Τα ρωσικά σχέδια προβολής ισχύος στην Αφρική θίγουν οι The Times της Βρετανίας, αναφέροντας πως η χούντα του Σουδάν ενέκρινε τα ρωσικά σχέδια για την κατασκευή μιας ναυτικής βάσης στη στρατηγική ακτογραμμή της στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία θα επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής του Κρεμλίνου σε όλη τη Σαχάρα εν μέσω συζητήσεων για έναν «νέο Ψυχρό Πόλεμο» στην Αφρική.
Η συμφωνία που δίνει στη Μόσχα θέση σε μια από τις πιο πολυσύχναστες πλωτές οδούς στον κόσμο βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια. Δυτικοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι η ναυτική βάση, η πρώτη της Ρωσίας στην Αφρική, θα μπορούσε να βοηθήσει στην προβολή της ισχύος της στον Ινδικό Ωκεανό.
Η βάση συζητήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του Ομάρ αλ Μπασίρ Omar al-Bashir, αλλά οι συνομιλίες σταμάτησαν όταν ανατράπηκε σε μια εξέγερση το 2019. Δύο χρόνια αργότερα η δημοκρατική της μετάβαση εκτροχιάστηκε από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα και συνομιλίες για τη σύναψη συμφωνίας στρατιωτικού-πολιτικού καταμερισμού της εξουσίας.
Ωστόσο, η κορυφαία ομάδα του Σουδάν έχει πλέον εγκρίνει τη ναυτική συμφωνία, είπαν αξιωματούχοι στο Associated Press. Θα περιμένει επικύρωση από ένα νομοθετικό σώμα που δεν έχει ακόμη σχηματιστεί πριν τεθεί σε ισχύ.
Μετά από ένα ταξίδι στο Σουδάν, το Μάλι και τη Μαυριτανία την περασμένη εβδομάδα, ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι οι προσπάθειες της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία απέτυχαν. «Παρά το αντιρωσικό όργιο που ενορχηστρώθηκε από την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, ενισχύουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας με την ευρύτερη έννοια με τη διεθνή πλειοψηφία», είπε στους διπλωμάτες.
Η Ρωσία έχει κάνει σημαντικές εισβολές στην Αφρική τα τελευταία χρόνια, εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού για επιρροή μεταξύ της Κίνας, των ΗΠΑ, των πρώην αποικιακών δυνάμεων Βρετανίας και Γαλλίας και μικρότερων παικτών όπως η Τουρκία και τα κράτη του Κόλπου.
Η Μόσχα χρησιμοποίησε μισθοφόρους από την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner-μία παραστρατιωτική ομάδα που φέρεται να συνδέεται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κάτι που το Κρεμλίνο διαψεύδει-, πωλήσεις όπλων και εκστρατείες παραπληροφόρησης, για να εξασφαλίσει μεγάλο αντίκτυπο στην ήπειρο και προσοδοφόρα συμβόλαια εξόρυξης, λένε οι ειδικοί.
Η συμφωνία με το Χαρτούμ ακολουθεί την επίσκεψη στη Μόσχα πέρυσι από τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, αντιπρόεδρο της χούντας και διοικητή των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης. «Εάν κάποια χώρα θέλει να ανοίξει μια βάση και είναι προς το συμφέρον μας και δεν απειλεί την εθνική μας ασφάλεια, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να υποδεχθούμε οποιονδήποτε, Ρώσο ή άλλον», είπε κατά την επιστροφή του.
Η Ρωσία πρόκειται να δημιουργήσει μια βάση για 300 στρατιώτες και τέσσερα πλοία, συμπεριλαμβανομένων πυρηνοκίνητων σκαφών, στο Πορτ Σουδάν, διασφαλίζοντας τη ναυτική παρουσία στην Ερυθρά Θάλασσα και περιορίζοντας τα μεγάλα ταξίδια στην περιοχή. Σε αντάλλαγμα η Ρωσία θα παράσχει στο Σουδάν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό.
Έως και το 30% της παγκόσμιας κυκλοφορίας εμπορευματοκιβωτίων διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα κάθε χρόνο. Η βάση θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία να περιορίσει το ναυτιλιακό εμπόριο σε περίπτωση που έρθει ποτέ σε πόλεμο με τη Δύση.
Η περιοχή έχει ήδη συμφορηθεί. Το Τζιμπουτί, μια πύλη προς την Ερυθρά Θάλασσα, περιέχει κινεζικές, γαλλικές, ιταλικές, αμερικανικές και ιαπωνικές στρατιωτικές βάσεις.