Οι επιστήμονες θα ανακοινώσουν εάν πιστεύουν ότι η ανθρωπότητα είναι πιο κοντά στην αυτοεξόντωση κατά την αποκάλυψη του Ρολογιού της Ημέρας της Κρίσης του 2023 την επόμενη εβδομάδα.
Πέρυσι, το ρολόι παρέμεινε στα 100 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα, όπου ήταν από το 2020, αλλά οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας φέτος θα μπορούσαν να περιορίσουν τον δείκτη των λεπτών ακόμα πιο κοντά στις 12:00.
Το Ρολόι της Ημέρας της Κρίσης είναι μια οπτική αναπαράσταση του πόσο κοντά είναι η ανθρωπότητα στην καταστροφή της ζωής όπως την ξέρουμε, με τα μεσάνυχτα να αντιπροσωπεύουν την έκρηξη μιας παγκόσμιας καταστροφής.
Όταν το ρολόι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην αρχή του Ψυχρού Πολέμου το 1947, είχε ρυθμιστεί στα επτά λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Μετά τη Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων, που υπογράφηκε από τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση το 1991 για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, το ρολόι μετατέθηκε στα 17 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ο λεπτοδείκτης πλησιάζει όλο και περισσότερο τα μεσάνυχτα...
Η καταστροφική διαταραχή της κλιματικής αλλαγής θεωρήθηκε για πρώτη φορά ως καθοριστικός παράγοντας ρύθμισης του δείκτη το 2007, όταν το ρολόι μετακινήθηκε από επτά λεπτά προς τα μεσάνυχτα σε πέντε λεπτά προς τα μεσάνυχτα.
Το 2018, το ρολόι ρυθμίστηκε στα δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, λόγω τόσο του πυρηνικού κινδύνου όσο και της κλιματικής αλλαγής, και το 2020 ρυθμίστηκε 100 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα, το πιο κοντινό που ήταν ποτέ.
Το ρολόι έκτοτε έχει μείνει αυτή την ώρα...
Η ώρα του ρολογιού αποφασίζεται από το Συμβούλιο Επιστήμης και Ασφάλειας του Bulletin of the Atomic Scientists, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων με έδρα το Σικάγο στους τομείς του πυρηνικού κινδύνου, της κλιματικής αλλαγής, των τεχνολογιών που προκαλούν αναστάτωση και της βιοτρομοκρατίας.
Το ρολόι ρυθμίστηκε για τελευταία φορά στις 20 Ιανουαρίου 2022, λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στις 7 Μαρτίου 2022, το Συμβούλιο Επιστήμης και Ασφάλειας του Bulletin καταδίκασε την εισβολή σε μια δήλωση.
«Εδώ και πολλά χρόνια, εμείς και άλλοι έχουμε προειδοποιήσει ότι ο πιο πιθανός τρόπος χρήσης πυρηνικών όπλων είναι μέσω μιας ανεπιθύμητης ή ακούσιας κλιμάκωσης από μια συμβατική σύγκρουση», ανέφεραν. «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε στη ζωή αυτό το εφιαλτικό σενάριο».
Τότε, το ρολόι δεν κουνούσε από τα 100 λεπτά μέχρι τα μεσάνυχτα, αλλά έντεκα μήνες αργότερα, ο Πούτιν δεν πτοείται από τις πυρηνικές απειλές του. «Δεν πρόκειται για μπλόφα», είπε στις 21 Σεπτεμβρίου πέρυσι, όταν ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση Ρώσων στρατιωτών. «Και όσοι προσπαθούν να μας εκβιάσουν με πυρηνικά όπλα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ανεμοδείκτης μπορεί να στραφεί και να δείξει προς το μέρος τους».
Ο μελετητής της σύγχρονης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, Jonathan Gumz, δήλωσε στο Newsweek ότι, παρόλο που ο κόσμος ήταν πιο κοντά σε μια πυρηνική σύγκρουση στο παρελθόν, η Ρωσία δημιούργησε μια πυρηνική νάρκη με τη μορφή δηλώσεων σχετικά με τα εδάφη που έχουν πάρει στην Ουκρανία. «Σε κάνει να αναρωτιέσαι τι θα έκαναν αν περνούσε αυτό το όριο», είπε.
«Μου φαίνεται ότι ο πήχης έχει χαμηλώσει για τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, όχι μόνο όταν μιλάει για χρήση τέτοιων όπλων, αλλά στην ιδέα ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, τα οποία θα μπορούσε να ξεφύγει και να αποφύγει μια στρατηγική ανταλλαγή πυρηνικών με τις ΗΠΑ».
Το αν αυτό επηρέασε το ρολόι του Αρμαγεδδών μένει να φανεί. Η ανακοίνωση θα γίνει στις 10 π.μ. EST στις 24 Ιανουαρίου.