Αυτό μπορεί να αποτελεί έκπληξη, αλλά μόλις το 2007 ο παγκόσμιος αστικός πληθυσμός ξεπέρασε τον αγροτικό πληθυσμό. Εκείνη την εποχή, οι δύο ομάδες χωρίστηκαν σχεδόν κατά 50/50, με περίπου 3,3 δισεκατομμύρια άτομα η καθεμία.
Σήμερα, το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν σε αστικές περιοχές έχει αυξηθεί σε πάνω από 55% και αναμένεται να φτάσει το 68% έως το 2050. Λόγω αυτής της τάσης, πολλές από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου έχουν γίνει το σπίτι για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.
Σε απάντηση σε μια τέτοια απίστευτη πυκνότητα, οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν εγκαταστήσει αμέτρητες κάμερες ασφαλείας για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας κατά του εγκλήματος. Για να κατανοήσει την κλίμακα αυτής της επιτήρησης, ο Μάρκου Λου (Marcu Lu) του Visual Capitalist χρησιμοποίησε δεδομένα από μια πρόσφατη έκθεση της Comparitech για να απεικονίσει τις πιο επιτηρούμενες πόλεις στον κόσμο.
Η λίστα (εκτός Κίνας)
Εξαιρουμένης της Κίνας προς το παρόν, αυτές είναι οι 10 πιο επιτηρούμενες πόλεις στον κόσμο.
Οι τέσσερις πρώτες πόλεις ανήκουν όλες στην Ινδία, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε πληθυσμό. Οι κάμερες παρακολούθησης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες της χώρας να μειώσει τα εγκλήματα κατά των γυναικών.
Πιο κάτω στη λίστα βρίσκονται πόλεις από διάφορες χώρες. Μία από αυτές είναι η Ρωσία, η οποία έχει επεκτείνει τη χρήση των καμερών παρακολούθησης τα τελευταία χρόνια. Δεδομένου του ιστορικού της χώρας όσον αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι ακτιβιστές ανησυχούν ότι η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου θα μπορούσε να γίνει εργαλείο καταπίεσης.
Η μόνη πόλη των ΗΠΑ στη λίστα είναι το Λος Άντζελες, το οποίο περιλαμβάνει μερικές από τις πλουσιότερες γειτονιές και δήμους της χώρας. Αυτό περιλαμβάνει το Μπέβερλι Χιλς, το οποίο σύμφωνα με τους Los Angeles Times, έχει πάνω από 2.000 κάμερες για τον πληθυσμό των 32.500 κατοίκων. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 62 κάμερες ανά 1.000 άτομα, που σημαίνει ότι το Μπέβερλι Χιλς θα τερμάτιζε στο #2 της παγκόσμιας κατάταξης, αν περιλαμβανόταν ως ξεχωριστή οντότητα.
Επιτήρηση στην Κίνα
Η IHS Markit εκτιμά ότι μέχρι το 2021, υπάρχουν πάνω από 1 δισεκατομμύριο κάμερες παρακολούθησης εγκατεστημένες παγκοσμίως. Η εταιρεία πιστεύει επίσης ότι το 54% αυτών των καμερών βρίσκονται στην Κίνα.
Λόγω περιορισμένης διαφάνειας, είναι αδύνατο να προσδιοριστεί πόσες κάμερες υπάρχουν στην πραγματικότητα σε κάθε κινεζική πόλη. Ωστόσο, αν υποθέσουμε ότι η Κίνα έχει 540 εκατομμύρια κάμερες και τις διαιρέσουμε μεταξύ των 1,46 δισεκατομμυρίων του πληθυσμού της, μπορούμε εύλογα να πούμε ότι υπάρχουν 373 κάμερες ανά 1.000 άτομα (οι αριθμοί είναι στρογγυλεμένοι).
Ένας περιορισμός αυτής της προσέγγισης είναι ότι υποθέτει ότι όλοι στην Κίνα ζουν σε μια πόλη, κάτι που απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας υποδηλώνουν ότι το 37% του πληθυσμού της Κίνας είναι αγροτικός, που αντιστοιχεί σε πάνω από 500 εκατομμύρια ανθρώπους.
Έχοντας αυτό υπόψη, ο αριθμός των καμερών ανά 1.000 άτομα σε μια πόλη Tier 1+ της Κίνας (π.χ. Σαγκάη) είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος από 373.
Περισσότερα για την Κίνα
Η εκτεταμένη χρήση καμερών και τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου από την Κίνα έχει τεκμηριωθεί ευρέως στα μέσα ενημέρωσης. Αυτά τα δίκτυα επιτρέπουν το πρόγραμμα κοινωνικής πίστωσης της χώρας, το οποίο παρέχει στις τοπικές κυβερνήσεις μια άνευ προηγουμένου εποπτεία επί των πολιτών της.
Για παράδειγμα, τα δίκτυα καμερών της Κίνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επαλήθευση των αναλήψεων από ATM, για την άδεια πρόσβασης σε σπίτια, ακόμη και για τη δημόσια ντροπή των ανθρώπων για μικρές παραβάσεις, όπως το jaywalking.
Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν ένας δυστοπικός εφιάλτης για το δυτικό κοινό, αλλά σύμφωνα με τους Κινέζους πολίτες, είναι κυρίως καλό. Σε έρευνα του 2018 σε 2.209 πολίτες, το 80% των ερωτηθέντων ενέκρινε τα συστήματα κοινωνικής πίστης.