"Η ξηρασία και η έλλειψη ρωσικού φυσικού αερίου έχουν φέρει την ενέργεια της Ευρώπης στο χείλος του γκρεμού. Τα ξεραμένα ποτάμια πλήττουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ", είναι ο τίτλος άρθρου ρωσικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:
"Η ξηρασία προκαλεί ένα «σοβαρό πλήγμα» στην παραγωγή ενέργειας στην ΕΕ εν μέσω της αντιπαράθεσης φυσικού αερίου της Δύσης με τη Ρωσία. Η ήπειρος αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία της εδώ και τουλάχιστον 500 χρόνια και η κατάσταση «επιδεινώνεται», προειδοποίησε το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας (EDO) στην τελευταία έκθεσή του.
Η συνεχιζόμενη ξηρασία βλάπτει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποίησε η υπηρεσία ξηρασίας, καθώς η ΕΕ προετοιμάζεται για χειμερινές διακοπές ρεύματος εάν η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου.
Το Sky News ανέφερε πρόσφατα ότι η ήπειρος αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων τουλάχιστον 500 ετών. Η κατάσταση "επιδεινώνεται", προειδοποίησε το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας (EDO) στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του.
Αυτό το καλοκαίρι, συνοδευόμενο από άγριες δασικές πυρκαγιές, μειωμένες καλλιέργειες και αποξήρανση μεγάλων ποταμών, με σημαντική απουσία βροχοπτώσεων, έχει προκαλέσει «σοβαρές ζημιές» στον ενεργειακό τομέα της ΕΕ, εμποδίζοντας τόσο την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας όσο και τα συστήματα ψύξης άλλων σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
«Ο καιρός θα παραμείνει θερμότερος και ξηρότερος από το συνηθισμένο στην περιοχή της δυτικής Μεσογείου μέχρι τον Νοέμβριο», προειδοποίησε ο Γιοχάνες Μπάρκε, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επιβλέπει την EDO, επικαλούμενος επιστήμονες της επιτροπής.
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν επίσης να παρουσιάζουν αύξηση της θερμοκρασίας και δραματική έλλειψη βροχής.
Στην Πορτογαλία και τη βόρεια Ιταλία, η αποθήκευση υδροηλεκτρικής ενέργειας σε ταμιευτήρες είναι λιγότερο από το ήμισυ του μέσου όρου των τελευταίων ετών.
Σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) της περιοχής της ΕΕ είναι υπό «προειδοποίηση» ξηρασίας, με χαμηλά επίπεδα νερού με τις καλλιέργειες και τα φυτά να αρχίζουν επίσης να υποφέρουν.
Στις αρχές Αυγούστου, η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας EDF διέκοψε το ρεύμα σε σταθμό στη νοτιοδυτική Γαλλία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στον ποταμό Garonne και εξέδωσε περιοδικές προειδοποιήσεις στους αντιδραστήρες κατά μήκος του ποταμού Ροδανού.
Η έλλειψη νερού επιδεινώνει τα υπάρχοντα προβλήματα συντήρησης που έχουν κλείσει τους μισούς αντιδραστήρες της Γαλλίας, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Η είδηση έρχεται λίγες μέρες αφότου η ρωσική κρατική εταιρεία ενέργειας Gazprom ανακοίνωσε ότι θα κλείσει έναν βασικό αγωγό φυσικού αερίου προς την ΕΕ αργότερα αυτόν τον μήνα, ανέφερε το Sky News.
Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση και τώρα είναι υπερδιπλάσιες από ότι πριν από ένα χρόνο.
Στην Γερμανία, η κυβέρνηση ψήφισε νομοθεσία για την επαναφορά 24 σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για να αρχίσουν να παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από άνθρακα, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ελλείψεις φυσικού αερίου.
Ο νόμος ψηφίστηκε τον Ιούλιο, αλλά μέχρι στιγμής μόνο ένας σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα έχει επαναλειτουργήσει λόγω προβλημάτων εφοδιασμού.
Αυτά τα προβλήματα εφοδιασμού προκλήθηκαν από το γεγονός ότι οι φορτηγίδες άνθρακα δεν μπορούσαν να περάσουν τον Ρήνο με πλήρη δυναμικότητα λόγω ξηρασίας.
Η Ysanne Choksey, σύμβουλος πολιτικής στη δεξαμενή σκέψης για την κλιματική αλλαγή E3G, λέει: «Οι φορτηγίδες άνθρακα, που δεν μπορούν να μεταφέρουν ένα φορτίο επιβλαβούς για το κλίμα άνθρακα στον ποταμό Ρήνο λόγω ρεκόρ ξηρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής, χρησιμεύουν ως μια έντονη υπενθύμιση των μακροοικονομικών κινδύνων μιας κλιματικής κρίσης».
Μια άνευ προηγουμένου ξηρασία αυτό το καλοκαίρι προκαλεί όλεθρο στη γεωργία, επιβάλλοντας περιορισμούς στη χρήση του νερού, πυροδοτώντας δασικές πυρκαγιές.
Όσον αφορά τις καλλιέργειες, «οι εξαιρετικά ζεστές και ξηρές καιρικές συνθήκες σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης συνεχίζουν να μειώνουν σημαντικά τις προβλέψεις για την απόδοση τους», πρόσθεσε ο Johannes Barke.
Οι αποδόσεις καλαμποκιού, σόγιας και ηλίανθου θα είναι 12-16% χαμηλότερες από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.
Η κλιματική διαταραχή κάνει την ξηρασία στη Μεσόγειο πιο έντονη και πιο πιθανή
Οι αιτίες της ξηρασίας είναι περίπλοκες, αλλά η κλιματική αλλαγή την επηρεάζει με δύο βασικούς τρόπους.
Η κλιματική αλλαγή προκαλεί έντονη βροχόπτωση σε πιο σύντομες χρονικές περιόδους, καθιστώντας πιο δύσκολη τη συγκράτηση του νερού και δημιουργεί υψηλότερες θερμοκρασίες που εξατμίζουν περισσότερο νερό."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η διακοπή προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, σε συγκερασμό με την έντονη ξηρασία που πλήττει την Ευρώπη, δημιουργούν σοβαρά ενεργειακά προβλήματα στην ΕΕ τα οποία θα ενταθούν τους επόμενους μήνες.
Και ενώ η έλλειψη ενέργειας μαστίζει την ΕΕ, ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα ήρθε από την Κύπρο μας.
Όπως αναφέραμε σε προγενέστερο άρθρο μας, κοίτασμα φυσικού αερίου - μαμούθ, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, μεγέθους 2,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, ανακοίνωσε ότι εντόπισε στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ η κοινοπραξία ΕΝΙ ΤΟΤΑΛ, με τους αναλυτές να λένε ότι το κοίτασμα θα μπορούσε να αποτελέσει αντίβαρο στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο σωστός σχεδιασμός και η επιμονή, παρά τις αντιξοότητες, που επέδειξε η Λευκωσία στο ενεργειακό της πρόγραμμα, αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς.
Το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου σε συνεργασία με τους ενεργειακούς κολοσσούς TOTAL και ΕΝΙ ανακοίνωσαν τον εντοπισμό εντυπωσιακού κοιτάσματος στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ στον στόχο «Κρόνος 1».
«Ο ταμιευτήρας που ανακαλύφθηκε έχει χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας και διαθέτει, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, συνολική ποσότητα φυσικού αερίου 2.5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών».
Η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου με ανάρτησή της επεσήμανε πως οι κινήσεις της Λευκωσίας στο ενεργειακό θα συνεχιστούν.
Στις ειδήσεις αναφέρθηκε επίσης ότι η γεώτρηση που πραγματοποίησε το γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» σε βάθος νερού 2287 μέτρων αποκάλυψε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου μήκους 260 μέτρων.
Η ENI και η κοινοπραξία Total ξεκίνησαν εκ νέου τις εργασίες γεώτρησης τον Μάιο, τις οποίες ανέβαλαν το 2020 λόγω της επιδημίας στο λεγόμενο 6ο οικόπεδο της ΑΟΖ της Κύπρου.
Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι το υπόψιν κοίτασμα αναμένεται αν όλα πάνε καλά να αποδώσει φυσικό αέριο στην ΕΕ σε χρονικό διάστημα μεταξύ 1-2 ετών, καθιστώντας την Κύπρο ενεργειακό πνεύμονα για την Ευρώπη.
Μέχρι τότε η ΕΕ θα στηριχθεί ενεργειακά με την παροχή φυσικού αερίου-πετρελαίου από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Αλγερία, το Ισραήλ, τις χώρες του κόλπου, με προεξέχον το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία και το Αζερμπαϊτζάν, διαπιστώνοντας πόσο αλληλένδετη είναι η γεωγραφία της ενέργειας με τις σχέσεις των κρατών.
Ωστόσο στην πλειοψηφία τους οι ενεργειακοί δρόμοι διέρχονται από τη ΝΑ Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Διαπιστώνει κανείς για ποιό λόγο θα πρέπει η ΝΑ Μεσόγειος-Αιγαίο να παραμείνουν ασφαλείς και γιατί ΗΠΑ-ΕΕ θα πρέπει να βάλλουν φραγμό στις τουρκικές φαντασιώσεις και μεγαλοϊδεατισμούς.