Σύμφωνα με άρθρο της βραβευμένης δημοσιογράφου Vivienne Machi που συμβάλλει στην ευρωπαϊκή κάλυψη του έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ Defense News, "Η Γαλλία θέλει να προβεί στην ενίσχυση του αμυντικού προϋπολογισμού πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023"
Στο εν λόγω άρθρο αναφέρονται τα εξής:
"Η γαλλική κυβέρνηση προτείνει προϋπολογισμό 44 δισεκατομμυρίων ευρώ (45 δισεκατομμύρια δολάρια) για τον στρατό της το 2023, συμπεριλαμβανομένης αύξησης 3 δισεκατομμυρίων ευρώ (3 δισεκατομμύρια δολάρια) σε σχέση με τον προϋπολογισμό του περασμένου έτους.
Ο νεοδιορισθείς Yπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκόρνου αποκάλυψε τους προτεινόμενους αριθμούς χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια ακρόασης στις 7 Ιουλίου ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας της Εθνοσυνέλευσης της Γαλλίας.
Εάν θεσπιστεί, η αύξηση θα ήταν σχεδόν διπλάσια από ότι η Γαλλία είχε δεσμευτεί προηγουμένως να ενισχύσει τον προϋπολογισμό της από έτος σε έτος τα τελευταία δύο χρόνια.
Κατά την προώθηση της αύξησης της χρηματοδότησης, ο Lecornu αναφέρθηκε στην ομιλία του Προέδρου Emmanuel Macron στην πρόσφατη εμπορική διάσκεψη Eurosatory, στην οποία ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δήλωσε ότι η Γαλλία είχε εισέλθει σε «οικονομία πολέμου».
Ο Λεκόρνου σημείωσε ότι η Γαλλία βρίσκεται σε «μια λεπτή κατάσταση» όσον αφορά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και ότι η υποστήριξη που παρέχει το Παρίσι στο Κίεβο για την αυτοάμυνα του έχει προκαλέσει αρκετές τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό.
Ο στρατός θα χρειαστεί να αναπληρώσει τα πυρομαχικά και τον εξοπλισμό που έχουν σταλεί στην Ουκρανία, μαζί με μαχητικά αεροσκάφη που έχουν εξαχθεί σε χώρες όπως η Ελλάδα.
Η κυβέρνηση επιδιώκει επίσης να χρηματοδοτήσει σημαντικές προσπάθειες εκσυγχρονισμού, όπως το πρόγραμμα Scorpion του στρατού, να στηρίξει τις συνεχείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να ενισχύσει την αμυντική βιομηχανική βάση της, πρόσθεσε.
Με φόντο τον υβριδικό πόλεμο στην Ουκρανία, η Γαλλία πρέπει επίσης να εργαστεί για να βελτιώσει τις δυνατότητές της στην επίθεση στον κυβερνοχώρο, στο διάστημα και στα μη επανδρωμένα συστήματα, είπε ο Lecornu.
Το γαλλικό κοινοβούλιο θα έχει λόγο για το τελικό ποσό του προϋπολογισμού και η επιτροπή Άμυνας της Συνέλευσης σχεδιάζει να πάρει συνέντευξη από άλλους κυβερνητικούς ηγέτες καθώς και τους επικεφαλής της βιομηχανίας τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Thomas Gassilloud.
Ο Joël Barre, επικεφαλής του γραφείου στρατιωτικών προμηθειών Direction Générale de L'Armement (DGA), θα εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής στις 13 Ιουλίου σε κλειστή συνεδρίαση.
Οι βουλευτές ρώτησαν τον Λεκόρνου για ένα θέμα στην πρώτη του ακρόαση ως υπουργός Άμυνας.
Στο μυαλό πολλών βουλευτών ήταν το μέλλον του Future Combat Air System, ή FCAS, γνωστό στη Γαλλία ως σύστημα μάχης aérien du futur ή SCAF.
Το γαλλογερμανο-ισπανικό πρόγραμμα έχει σταματήσει εδώ και μήνες καθώς δύο από τους κύριους εργολάβους, η γαλλική Dassault και η γερμανική Airbus, έχουν φτάσει σε αδιέξοδο στις συμφωνίες κοινής χρήσης που σχετίζονται με τον βασικό πυλώνα του προγράμματος, το μαχητικό επόμενης γενιάς. Η Indra ηγείται της συνεργασίας της ισπανικής βιομηχανίας στο FCAS.
Πιεζόμενος για το χρόνο, ο Lecornu σχολίασε μόνο εν συντομία το καθεστώς της FCAS, διαβεβαιώνοντας τους βουλευτές ότι το πρόγραμμα ήταν ενεργό, οι διαπραγματεύσεις για τη βιομηχανία συνεχίζονται και ότι συνεχίζει να συζητά το πρόγραμμα με τη γερμανίδα ομόλογό του, υπουργό Άμυνας Christine Lambrecht.
Το Main Ground Combat System (MGCS), ένα άλλο σημαντικό κοινό πρόγραμμα εξοπλισμού μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, είναι επίσης σε εξέλιξη, πρόσθεσε.
Ο Lecornu είπε στους βουλευτές ότι το επόμενο πενταετές σχέδιο προϋπολογισμού του υπουργείου γνωστό ως loi de programmation militaire (LPM) ,θα περιλαμβάνει έντονη εστίαση στον ναυτικό στόλο της Γαλλίας, ειδικά στα αεροπλανοφόρα της.
Η Γαλλία διαθέτει επί του παρόντος ένα αεροπλανοφόρο, το Charles de Gaulle, και έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ναυπήγησης ενός νέου πλοίου που ξεκινά το 2025, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε υπηρεσία με την απόσυρση του Charles de Gaulle.
Το υπουργείο θα συζητήσει το ενδεχόμενο μοντέλου δύο αεροπλανοφόρων και θα συμπεριλάβει το κοινοβούλιο σε αυτές τις συζητήσεις, είπε ο Λεκόρνου.
Ορισμένοι βουλευτές εξέφρασαν ανησυχία για την προτεινόμενη αύξηση του προϋπολογισμού 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, χαρακτηρίζοντάς την ξεπερασμένη και ανεπαρκή στον απόηχο του αυξανόμενου πληθωρισμού και των προμηθειών στην Ουκρανία.
Ο Lecornu αναγνώρισε τις ανησυχίες τους, αλλά είπε ότι το πραγματικό ερώτημα θα πρέπει να είναι το ποσοστό του πληθωρισμού το 2023.
«Και για αυτό, δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά υπάρχουν κάποια αισιόδοξα σενάρια και μερικά πιο απαισιόδοξα σενάρια», είπε.
Απώθησε την περιγραφή ενός βουλευτή ότι η αμυντική βιομηχανία του έθνους έχει πρόβλημα. «Υπάρχει απίστευτη τεχνογνωσία στη Γαλλία. Πιστεύω ότι πολλά, πολλά, πολλά έθνη ονειρεύονται να έχουν την αμυντική μας βάση, την αμυντική μας βιομηχανική και τεχνολογική βάση», είπε.
«Ότι πρέπει να πάμε καλύτερα, ότι μπορούμε σίγουρα να αλλάξουμε κάποια πράγματα, δεν λέω το αντίθετο», συνέχισε. «Αλλά το να λέμε ότι ο αμυντικός μας μηχανισμός ή ότι ο αμυντικός βιομηχανικός μας μηχανισμός είναι σε πρόβλημα, δεν είναι αλήθεια».
Το 2022, το γαλλικό υπουργείο Άμυνας διέθεσε 40,9 δισεκατομμύρια ευρώ (47,9 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) στον στρατιωτικό προϋπολογισμό του, αύξηση 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2021 που είχε θεσπιστεί."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι επίκειται ψήφιση αύξησης του Γαλλικού αμυντικού προϋπολογισμού κατά 3 δισ $ σε σχέση με πέρυσι
Αυτό σηματοδοτεί για την Ευρώπη και την Ελλάδα, πολλές θετικές εξελίξεις και συγκεκριμένα:
1.Η Γαλλία θα εστιάσει σύμφωνα με το άρθρο στο να αναπληρώσει τα πυρομαχικά και τον εξοπλισμό που έχουν σταλεί στην Ουκρανία, μαζί με μαχητικά αεροσκάφη που έχουν εξαχθεί σε χώρες όπως η Ελλάδα.
Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας θα παραλάβει και τα υπόλοιπα RAFALE , αλλά και τις φρεγάτες BELHARA εντός των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων
2. Η συμμετοχή της Γαλλίας ως βασικού πυλώνα μαζί με άλλες χώρες της ΕΕ σε προγράμματα ,όπως του Future Combat Air System, ή FCAS, και του Main Ground Combat System (MGCS), έχει πολλαπλά οφέλη για την άμυνα της ΕΕ, ενώ παράλληλα αποδεικνύει ότι η φίλη και σύμμαχος χώρα προτίθεται μαζί με την Γερμανία-Ισπανία να παίξουν ρόλο σημαντικό έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία να αναβαθμιστεί σε παρόμοιο βαθμό με εκείνων των ΗΠΑ
3 Η συνέχιση ενασχόλησης-εμβάθυνσης του Γαλλικού ΥΠΑΜ στο πρόγραμμα Scorpion του στρατού, στον κυβερνοχώρο, στο διάστημα και στα μη επανδρωμένα συστήματα, έχει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για την άμυνα της ΕΕ, αλλά και της Ελλάδας, η οποία είναι πιστή σύμμαχος της και η οποία μπορεί να ενσωματώσει κάποια από τα παραπάνω στις δικές της Ένοπλες Δυνάμεις
4. Τέλος το γεγονός ότι το Γαλλικό ΥΠΑΜ προσανατολίζεται στην ύπαρξη ακόμη και 2 αεροπλανοφόρων, είναι κάτι που έχει θετικό αντίκτυπο για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και στη ΝΑ Μεσόγειο, αφού το Παρίσι συνδέεται με την Αθήνα με ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής