"Ο Χαβιέ Σολάνα, πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δηλώνει ότι Θα έχουμε την ικανότητα να δημιουργήσουμε μια ευρωπαϊκή άμυνα", είναι ο τίτλος άρθρου-ανάλυσης έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:
"Ο Ισπανός διπλωμάτης συμμετέχει στο σεμινάριο ασφάλειας και άμυνας που διοργανώνει στο Τολέδο η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων
Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ και Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα, μίλησε αυτήν την Τρίτη στο σεμινάριο ασφάλειας και άμυνας που διοργάνωσε στο Τολέδο η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (APE) για να αναλύσει, την ευρωπαϊκή προοπτική, πολιτικές και στρατιωτικές προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι εικοσιεπτά στην αναδυόμενη παγκόσμια τάξη πραγμάτων που προέκυψε ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
«Ναι, θα έχουμε την ικανότητα να δημιουργήσουμε μια ευρωπαϊκή άμυνα προχώρησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Ισπανίας, αλλά δεν θα είναι αύριο. Το έργο βρίσκεται στα σπλάχνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Εντός της ηπείρου, η ιδέα ότι η ΕΕ πρέπει να αφήσει πίσω της τη θεώρηση ενός «στρατιωτικού σκουληκιού» που ενέκρινε πριν από τρεις δεκαετίες ο Βέλγος Mark Eyskens είναι μπολιασμένη και εν μέρει προωθείται.
Ο πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας μεταξύ 1999 και 2009 εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να εκδώσει μια σύσταση προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε πώς να προσεγγίσετε αυτήν την αμυντική στρατηγική». Διότι, κατά τη γνώμη του Σολάνα, το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει η ήπειρος σε αυτό το σενάριο είναι να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό αμυντικό σύστημα, το οποίο θα βελτίωνε την «ενότητα σε τεχνολογικά θέματα», μεταξύ άλλων πτυχών.
«Η είσοδος της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντική για την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Σολάνα. Για τον πρώην γενικό γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας, το γεγονός ότι υπάρχουν οι περισσότερες χώρες εντός διευκολύνει την κοινή στρατιωτική εργασία, η οποία με τη σειρά της θα επέτρεπε την ενίσχυση της συνεργασίας για την ανάπτυξη της άμυνας σε ηπειρωτικό επίπεδο.
Επιπλέον, το Ελσίνκι είναι μια εξαιρετική προσθήκη για τον Σολάνα, καθώς θα ήταν έτοιμο να ενεργήσει γρήγορα σε περίπτωση απειλής.
Από την Ουάσιγκτον αναγνωρίζουν ότι μπορεί να έρθει η ώρα για επανένταξη της άμυνας στα ευρωπαϊκά ζητήματα, λέει ο Ισπανός διπλωμάτης, το κλειδί είναι να γνωρίζουμε εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντισταθούν σε αυτό το κίνημα τη στιγμή που η Ευρώπη έχει πρακτικά αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες την άμυνα και είναι κρίσιμος σύμμαχος σε αυτό το γεωπολιτικό σενάριο.
Ερωτηθείς για την κατάσταση στην Ουκρανία, ο Σολάνα τόνισε ότι είναι σταθερός υποστηρικτής της κατάπαυσης του πυρός και ότι αυτό δεν φαίνεται «a priori» πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, αλλά διευκρίνισε ότι «δεν πρέπει να είμαστε εμείς που συντάσσουμε τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, αλλά τον τελευταίο λόγο πρέπει να έχουν οι Ουκρανοί.»
Υπό αυτή την έννοια, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ πιστεύει ότι, αν και οι κυρώσεις πρέπει να είναι αυστηρές, τα κανάλια πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά: «Είναι το πιο έξυπνη λύση».
«Πιστεύουμε ότι έχουμε την πλειοψηφία του κόσμου στο πλευρό μας, αλλά αυτό δεν ισχύει», είπε ο Σολάνα, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τη σιωπή της Λατινικής Αμερικής ή της Αφρικής σε σχέση με την καταδίκη της Ρωσίας για την εισβολή. και κυρώσεις.
Τόνισε όμως ταυτόχρονα ότι δεν θα ήταν θετικό «να σχεδιάσουμε και να χωρίσουμε τον κόσμο σε δύο μεγάλα μπλοκ, το ένα δημοκρατικό και το άλλο αυταρχικό, γιατί υπάρχουν γκρίζοι. «Υπάρχουν άλλοι τρόποι σκέψης στον κόσμο και μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί τους», είπε στο κοινό.
Αναφορικά με τη θέση του ΝΑΤΟ σχετικά με την Κίνα και εάν ο οργανισμός μπορούσε να παρέμβει για να περιορίσει τον ασιατικό γίγαντα, ο Σολάνα τόνισε τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν στην Ατλαντική Συμμαχία, ειδικά μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ευρωπαίων εταίρων τους, και είπε ωμά: «Δεν χρειαζόμαστε πολλές παραγράφους για αυτό το θέμα, το ΝΑΤΟ δεν έχει χάσει τίποτα στα νερά του Ειρηνικού».
Ο πρώην Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ ολοκλήρωσε την ομιλία του υπογραμμίζοντας την πρώτη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη, όταν ήταν στο τιμόνι του διατλαντικού οργανισμού:
«Το 1997 πετύχαμε τρεις μεγάλες προόδους. Πρώτον, η επέκταση της συμμαχίας σε τρεις χώρες στα ανατολικά με την υπογραφή της Ρωσίας, μετά από μια μακρά διαπραγμάτευση που τελικά απέδωσε καρπούς, δεύτερον, η δημιουργία του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας και, τέλος, του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, δύο θεσμοί που λειτούργησαν».
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ο σκεπτικισμός του Σολάνα στο γεγονός ότι ως Ευρώπη "έχουμε την ικανότητα να δημιουργήσουμε μια κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα, διερωτώμενος αν οι ΗΠΑ θα συνηγορήσουν σε αυτό
Επίσης έδωσε την τρίτη διάσταση αυτή του γκρίζου που υιοθετούν αρκετά κράτη Παγκοσμίως που δεν είναι ενταγμένα ούτε στο άσπρο (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ), ούτε στο μαύρο (Ρωσία-Κίνα)
Κλείνοντας επισημαίνουμε το γεγονός ότι η είσοδος της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντική για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το γεγονός ότι θα υπάρχουν περισσότερες χώρες εντός της ΕΕ διευκολύνει την στρατιωτική συνεργασία, η οποία θα επέτρεπε την ενίσχυση της άμυνας
Εδώ βρίσκεται και μια επιμέρους απάντηση στο γιατί η Τουρκία δεν επιθυμεί την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ