Παγκοσμιοποίηση
Ενημερώθηκε στις:

Βρέχει βόμβες και... χρήμα! Οι μελλοντικοί στρατοί θα είναι ακριβοί & οι κατασκευαστές όπλων ζάμπλουτοι

Οι δυτικές κυβερνήσεις εργάζονται πυρετωδώς στον τομέα της άμυνας μετά την ολοκληρωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, οδηγώντας τους κατασκευαστές όπλων σε τρομακτικά κέρδη, τόσο εν καιρώ πολέμου, όσο και σε πιο μακροπρόθεσμο πλαίσιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δυτικές εταιρείες παραγωγής όπλων αποτελούν διαχρονικά τον πυρήνα του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού μηχανισμού του ΝΑΤΟ και των φιλοπολεμικών κυβερνήσεων που παπαγαλίζουν το αφήγημα της αμιγώς αμυντικής συμμαχίας. Σε προηγούμενο άρθρο αναλύσαμε τα φαραωνικά κέρδη για τους δυτικούς κατασκευαστές όπλων και την σχετική "προφητεία" Αϊζενχάουερ, ενώ ακόμα και πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, γράφαμε πώς η "ρωσική απειλή" εκτόξευσε τις μετοχές των αμερικανικών λόμπι πώλησης όπλων.

Η Γερμανία έχει δεσμευτεί να δαπανήσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση του στρατού της, ενισχύοντας αμυντικές μετοχές όπως η Rheinmetall. Περισσότεροι στρατιώτες και ανεπτυγμένα πυρηνικά οπλοστάσια αποτελούν πρόσθετες απαιτήσεις. Ο ανώτατος στρατηγός της Γερμανίας εκτιμά ότι οι ένοπλες δυνάμεις της είναι «λιγότερο ή περισσότερο γυμνές» μετά από χρόνια υποβιβασμού ως προτεραιότητα δαπανών. Αυτό αλλάζει γρήγορα. Ο νέος καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει διαθέσει 44 δισεκατομμύρια ευρώ για μαχητικά αεροσκάφη και πυρομαχικά.

Οι ομόλογοι του ΝΑΤΟ ακολουθούν το παράδειγμά τους. Η Πολωνία αγοράζει μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper και η Βρετανία ξοδεύει 700 εκατομμύρια δολάρια για ένα αμυντικό σύστημα των ΗΠΑ. Οι αναλυτές του Jefferies υπολογίζουν ότι η δυτική συμμαχία πρέπει να καταναλώνει συνολικά 62 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για να καλύψει την απαίτησή της για αμυντικές δαπάνες ίσες με το 2% του ΑΕΠ.

Με τις απειλές που κυμαίνονται από τον κυβερνοχώρο έως την πυρηνική επίθεση έως την παλιομοδίτικη χερσαία εισβολή, οι στρατοί χρειάζονται μια σειρά από τεχνολογία, υλικό και εκπαιδευμένο προσωπικό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η κατεξοχήν στρατιωτική δύναμη του κόσμου, καταναλώνουν το 10% του προϋπολογισμού τους στην άμυνα και έχουν 2,3 εκατομμύρια προσωπικό, το 0,7% του πληθυσμού τους. Η γερμανική αναλογία είναι μόλις 0,25%. Η ευθυγράμμιση με την Αμερική θα απαιτούσε επιπλέον 14 δισεκατομμύρια ευρώ, υποθέτοντας μέσο μισθό 37.000 ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Breakingviews του Reuters.

Τα αεροσκάφη, οι πύραυλοι και τα drones είναι επίσης κρίσιμα. Η Γερμανία έχει ήδη παραγγείλει 35 αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35, κατασκευασμένα από τη Lockheed Martin, για να αντικαταστήσουν τα γηρασμένα μαχητικά αεροσκάφη Tornado. Οι μετοχές των αμυντικών εργολάβων όπως η Lockheed και η Rheinmetall, καθώς και η βρετανική BAE Systems, η γαλλική Thales και η ιταλική Leonardo, έχουν αυξηθεί μεταξύ 22% και 73% από τη ρωσική εισβολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με βάση τα πολλαπλάσια της αποτίμησής τους και τα περιθώρια EBITDA, τα κέρδη υποδηλώνουν ότι οι πέντε εταιρείες θα έχουν σχεδόν 20 δισεκατομμύρια δολάρια πρόσθετων ετήσιων εσόδων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Breakingviews.

Οι επενδύσεις σε περισσότερα πυρηνικά φαίνονται επίσης πιθανές. Πριν από τον πυρηνικό κροτάλισμα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, η συζήτηση αφορούσε τον παροπλισμό τέτοιων όπλων. Η Βρετανία ξοδεύει 2 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως για τη συντήρηση του στόλου των πυρηνικών υποβρυχίων Trident. Η αντικατάστασή του θα κόστιζε πάνω από 200 δισεκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με την Εκστρατεία για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό. Αυτό λειτουργεί υπέρ εταιρειών όπως η Lockheed Martin, η οποία κατασκευάζει ένα F-35 ικανό να φέρει πυρηνικά όπλα.

Μετά την πανδημία, οι ειρηνιστές είχαν υποθέσει ότι οι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί θα έδιναν χώρο για αυξημένες δαπάνες για την υγεία και την εκπαίδευση, ωστόσο φαίνεται πως αυτό παραμένει μια ρομαντική σκέψη...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...