Παγκοσμιοποίηση

Γαλλικές κινήσεις ματ μετά το AUKUS και πριν από το ταξίδι Μητσοτάκη στο Παρίσι

Ταύρος σε υαλοπωλείο ο Γάλλος Πρόεδρος μετά την πισώπλατη μαχαιριά όπως την χαρακτήρισε αναφορικά με τον αποκλεισμό της χώρας του από την συμφωνία για τη δημιουργία του AUKUS.

Τι προηγήθηκε  πρίν και στη σύνοδο των  G7

Είναι ενδιαφέρον να ανατρέξουμε τώρα σε μια συγκεκριμένη φωτογραφία της G7 από την Κορνουάλη, όπου εμφανίζονται  ο Εμμανουήλ Μακρόν, η Άνγκελα Μέρκελ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθισμένοι μαζί σε ένα τραπέζι, το κλαμπ των μεγάλων αγοριών, όπως ονομάστηκε στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Η φωτογραφία εμφανίστηκε στους Financial Times με τίτλο «Οι ηγέτες της ΕΕ πιέζουν τον Μπόρις Τζόνσον για τη Βόρεια Ιρλανδία στο G7.

Η Βρετανία, η χώρα που ανήγαγε  την πραγματική πολιτική  του  διαίρει και βασίλευε σε μια μορφή τέχνης, βρέθηκε στα σκοινιά, απομονωμένη και ανεπιθύμητη στη διεθνή κοινότητα, παρά το γεγονός ότι ήταν ο οικοδεσπότης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκεφτείτε τα δύο προηγούμενα χρόνια. Το κύριο βρετανικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό, Oxford-AstraZeneca απορρίφθηκε στη διεθνή αγορά από τη Γαλλία και την ΕΕ καθαρά για πολιτικούς λόγους.

Η Βρετανία εκδιώχθηκε άδοξα από το δορυφορικό πρόγραμμα Galileo.

Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία στάλθηκε για να υποστηρίξει τις γαλλικές αντιτρομοκρατικές προσπάθειες για  να έχει τη Γαλλία και την ΕΕ στο πλευρό του Λονδίνου στο ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Προβλήματα στην αλιεία μεταξύ Γαλλίας και Μ. Βρετανίας στο στενό της Μάγχης.

Επιπλέον, η Γαλλία χαράζει τη δική της ηγεμονική εξωτερική πολιτική εντός της ΕΕ. Αρνήθηκε και καθυστέρησε την εμπορική συμφωνία Βρετανίας-Ευρώ, υπονόμευσε το ΝΑΤΟ, πίεσε για στρατό της ΕΕ και υποστήριξε για ευρωπαϊκή στρατηγική ανεξαρτησία, ενώ υποστήριξε την Ελλάδα εναντίον της Τουρκίας και χάραξε ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική στη Λιβύη.

https://www.youtube.com/watch?v=k8mitLNnqWE&t=13s

Εκείνη την εποχή, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας φέρεται να σχεδίαζε τη συμφωνία για τα υποβρύχια με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Σκοτ ​​Μόρισον και εξασκούσε ένα αρχαίο βρετανικό χόμπι για να τραβάει το χαλί από τα γαλλικά πόδια.

Η Γαλλική αντίδραση

Η Γαλλική αντίδραση σε αυτό το νέο σύμφωνο ασφαλείας , που ονομάστηκε AUKUS , ήταν σφοδρότατη.

Την περασμένη εβδομάδα, η Γαλλία απέσυρε τους πρέσβεις τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από την Αυστραλία, ακύρωσε τη σύνοδο κορυφής ασφαλείας με το Ηνωμένο Βασίλειο αφού αποκάλεσε τη Βρετανία υποτελές κράτος της Αμερικής, απείλησε να ξεκινήσει μονομερείς διαπραγματεύσεις με την Κίνα και τη Ρωσία, αμφισβήτησε την ενότητα του ΝΑΤΟ και άφησε να εννοηθεί αποχώρηση από τη Συμμαχία.

Οι Γάλλοι αξιωματούχοι ώθησαν ακόμη και τα άλλα κράτη της ΕΕ να ακυρώσουν την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Αυστραλίας. Μέρος της ρητορικής ήταν η ασυνέπεια.

Εάν η Γαλλία είναι δύναμη του Ειρηνικού και είναι, δεδομένης  της Γαλλικής Πολυνησίας, τότε δεν θα πρέπει να διαφοροποιήσει τη συνολική στρατηγική της στον Ειρηνικό.

Άλλωστε, η Γαλλία θα πρέπει να διατηρήσει μια ισχυρή ναυτική παρουσία για τα δικά της συμφέροντα.

Τι δείχνει η δημιουργία του AUKUS

Ολόκληρο το ιστορικό σύμπραξης του AUKUS   δείχνει τρεις σοβαρές εξελίξεις που εν μέρει συνδέονται με τον αυξανόμενο ρεαλισμό των Αγγλοσαξόνων.

 Η Αυστραλία έκανε έναν απλό υπολογισμό ότι σε περιόδους δύσκολους, η παλιά  Αγγλοσαξωνική σφαίρα επιρροής κάτω από τη ναυτική και πυρηνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών είναι προτιμότερη από τη Γαλλία και την υπόλοιπη ΕΕ - ακόμη και με το κόστος μιας πιθανής ακύρωσης της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

Αυτή είναι η πιο αγνή μορφή εξήγηση του περιβόητου όπλα αντί  βουτύρου. Με αυτήν τη συμφωνία για τα πυρηνικά υποβρύχια και τις υποσχέσεις για μεταφορά τεχνολογίας στην Αυστραλία, παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό των ιαπωνικών αεροπλανοφόρων για να φιλοξενήσουν αεροσκάφη F-35, η πραγματική εξισορρόπηση των αμερικανικών οπλικών συστημάτων με την Κίνα ξεκίνησε την τελευταία μιάμιση εβδομάδα. 

https://www.youtube.com/watch?v=6EhrvWAGS8g&t=4s

Η Βρετανία ήταν το δεύτερο μέλος  αυτής της τριάδας. Εάν οι αναφορές είναι αληθινές, τότε συνολικά  στιγμή, όχι περισσότερο από δέκα βρετανοί , συμπεριλαμβανομένου του Τζόνσον, γνώριζαν αυτήν τη διαπραγμάτευση.

 Δεδομένου ότι οι Βρετανοί είναι το μόνο άλλο μέρος σε αυτή την μυστική πυρηνική υποβρύχια τεχνολογία προώθησης, είναι κατανοητό ότι δεν θα ήθελαν να εμπλακεί το Παρίσι.

Το τρέχον βρετανικό συμφέρον είναι να απέχει από τις Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον πυρήνα της Αγγλοσαξωνικής σφαίρας ασφαλείας και να διατηρήσει το θαλάσσιο εμπόριο ανοιχτό ως ιστορική θαλάσσια δύναμη.

Το Brexit ήταν πάντα μια επιλογή είτε να είσαι μία στις είκοσι επτά χώρες υπό μια τεράστια φιλελεύθερη αυτοκρατορία με συνεχώς μειούμενη εξουσία να θεσπίζει τους δικούς της νόμους είτε να είσαι μια πιο αξιοσέβαστη και ανεξάρτητη δύναμη σε μια μικρότερη ομάδα πέντε συγγενικών εθνών. Σε αυτούς τους στενά καθορισμένους στόχους, η Αγγλοσαξωνική σφαίρα επιρροής  φαίνεται να είναι η νικήτρια.

Τέλος, αυτό είναι ένα άλλο στοιχείο που δείχνει ότι ο Μπάιντεν είναι  ένας ρεαλιστής της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανότατα ο τελευταίος ηγέτης των Δημοκρατικών, που αντιλαμβάνεται κάπως τις πραγματικότητες της αμοραλιστικής εξουσίας. 

Στην κεντρική ομιλία του Τζο Μπάιντεν μετά το αιματηρό χτύπημα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε ένα νηφάλιο όραμα για τις νέες πραγματικότητες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας που τόσο οι φιλελεύθεροι όσο και οι συντηρητικοί φαίνονται να αποδέχονται.

Οι αιματηροί και αποτυχημένοι πόλεμοι στα βάθη της Ασίας ήταν μια πολυτέλεια που η Αμερική δεν μπορούσε πλέον να αντέξει και ότι καθ 'όλη τη διάρκεια, η υφέρπουσα, συνεχώς διευρυνόμενη και δαπανηρή αποστολή ήταν μια γιγαντιαία παγίδα.

Όπως παρατήρησε ο Μπάιντεν, εντελώς σωστά, «δεν υπάρχει τίποτα που η Κίνα ή η Ρωσία δεν  θα προτιμούσαν να έχουν  τίποτε περισσότερο σε αυτόν τον ανταγωνισμό  τους με τις ΗΠΑ, από το να παγιδευτούν για άλλη μια δεκαετία  αυτές στο Αφγανιστάν».

Αντ 'αυτού, υποστήριξε, "αυτή η απόφαση για το Αφγανιστάν δεν αφορά μόνο το Αφγανιστάν. Πρόκειται για το τέλος μιας εποχής μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων για την αναμόρφωση  άλλων χωρών.

Τελικά, αναρωτιέται κανείς αν ήρθε όντως η ώρα της αυτονόμησης της Ευρώπης σε θέματα ασφαλείας με τη δημιουργία του Ευρωστρατού. Το πρώτο βήμα πάντως έγινε μέσω της PESCO για τη δημιουργία κοινής Ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Αναμένεται η συνέχεια....

https://www.youtube.com/watch?v=hJxssFxI6wM&t=52s

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...