Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν τώρα μια νέα πορεία στην οποία θα απέχουν από στρατιωτικές επεμβάσεις προχωρώντας στην «οικοδόμηση του έθνους».
Αυτό είπε εν ολίγοις ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
"Αυτή η απόφαση για το Αφγανιστάν δεν αφορά μόνο το Αφγανιστάν, αλλά και το τέλος μιας εποχής μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων για την αναμόρφωση άλλων χωρών", είπε ο πρόεδρος.
Τι λένε λοιπόν τα ΜΜΕ και οι σχολιαστές στην Τεχεράνη, τη Μόσχα και αλλού;
Πως βλέπουν Ιρανοί και Ρώσοι την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν;
Δεδομένου ότι τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης τείνουν να αντικατοπτρίζουν τις απόψεις του καθεστώτος, είναι εύκολο να γνωρίζουμε τι σκέφτεται το Ιράν διαβάζοντας τα κρατικά μέσα ενημέρωσης όπως το Tasnim ή το Fars News.
Μια πρόσφατη αναφορά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim παρουσιάζει μια ανάλυση παραθέτοντας την άποψη -έκθεση Ρώσου στρατιωτικού εμπειρογνώμονα σε ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με αυτήν την έκθεση, με τίτλο "Η 20ετής αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση στο Αφγανιστάν ήταν εντελώς χωρίς νόημα και άκαρπη" , ανώτερο μέλος της επιτροπής πολιτικής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας στη Ρωσία ανέλυσε την απόφαση των ΗΠΑ, συγκρίνοντας τις τερματικές στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν με την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών από το Βιετνάμ.
Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε ότι η απόσυρση από το Βιετνάμ και η κατάρρευση του Νοτίου Βιετνάμ οδήγησαν στο λεγόμενο σύνδρομο του Βιετνάμ, το οποίο υποστήριξε ότι «επηρέασε βαθιά την κοινωνία των ΗΠΑ και προκάλεσε ρήξη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τώρα το «σύνδρομο του Αφγανιστάν».
Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η απώλεια της αμερικανικής πίστης στη στρατιωτική δύναμη και ο αντίκτυπος των ενεργειών τους. Φυσικά, αυτή τη φορά, η απώλεια εμπιστοσύνης στην αμερικανική στρατιωτική δράση δεν περιορίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και φαίνεται σε όλο τον κόσμο.
Ο Αλεξέι Πούσκοφ στη Ρωσία υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα αναπροσαρμόσουν την γεωπολιτική τους πολιτική παγκοσμίως
Τι σημαίνει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια στον πόλεμο στο Αφγανιστάν. και αθροιστικά με το Ιράκ υπολογίζεται μεταξύ 5 και 8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων; ρωτάει ο Ρώσος εμπειρογνώμονας.
Και απαντάει στη συνέχεια λέγοντας ότι αυτό σημαίνει ότι το Ιράν και η Ρωσία θα είναι σε θέση να κάνουν ότι θέλουν για τα επόμενα χρόνια, καθώς οι ΗΠΑ δεν θα θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον στρατό τους.
Άλλα άρθρα απεικονίζουν πώς οι ΗΠΑ έχουν χάσει πολλά στην απόσυρσή τους από το Αφγανιστάν. Η πολιτιστική του επιρροή και άλλες μορφές επιρροής έχουν μειωθεί.
Το Ιράν καυχιέται για νέα πυραυλικά συστήματα και στρατιωτικές προετοιμασίες
Το Ιράν πιστεύει επίσης ότι το Ισραήλ υπέστη οπισθοδρόμηση με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας. Το ιρανικό Tasnim είπε ακόμη ότι οι Συμφωνίες Αβραάμ δεν παρείχαν τα οφέλη που πίστευε το Ισραήλ.
Το Ιράν και η Ρωσία έχουν μεγάλα σχέδια. Και οι δύο θέλουν να συνεργαστούν στενότερα με την Κίνα. Το Ιράν θέλει μεγαλύτερο ρόλο στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης και θέλει περισσότερες κοινές ναυτικές ασκήσεις με την Κίνα και τη Ρωσία.
Υπάρχει ωστόσο ένα πισωγύρισμα, καθώς Πακιστανοί αντάρτες ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση εναντίον Κινέζων εργαζομένων στο Πακιστάν και υπήρξαν διαδηλώσεις εναντίον της Κινεζικής Πρωτοβουλίας " δρόμος του μεταξιού".
Συνεργασία ΗΠΑ-Ισραήλ
Στον αντίποδα Ισραήλ και ΗΠΑ ανακοίνωσαν πρόσφατα τη διεξαγωγή μια νέας κοινής ναυτικής άσκησης.
«Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι συμμετέχουσες ναυτικές δυνάμεις ασκήθηκαν σε μια ποικιλία σεναρίων, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων άμυνας και διάσωσης. Η άσκηση είδε τις δύο ναυτικές δυνάμεις να δουλεύουν δίπλα -δίπλα, να μαθαίνουν μαζί και να ενισχύουν τη σύνδεση και την εξοικείωση των στόλων των δύο εθνών.
Η άσκηση σηματοδοτεί την έναρξη των κοινών προσπαθειών μεταξύ του Ισραηλινού Ναυτικού και του Πέμπτου Στόλου των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της μετάβασης των θεμάτων του IDF στην Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.
Αυτή είναι η πρώτη άσκηση μεταξύ πολλών που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο μέλλον », αναφέρεται σε ανακοίνωση της IDF.
Τα σχέδια του Ιράν
Αλλά αυτό δεν θα αποτρέψει το Ιράν από τον εναγκαλισμό του με την Κίνα και την εκτίμηση ότι αυτό και άλλοι αντίπαλοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Αμερική εγκαταλείπει σταδιακά τη Μέση Ανατολή.
Το Ιράν σκοπεύει να κάνει μεγάλα βήματα προς την Κίνα υπό τη νέα ηγεσία στην Τεχεράνη τα επόμενα πέντε χρόνια, αναφέρουν ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Προβλέπει μια νέα εποχή στο Αφγανιστάν και αυξημένο εμπόριο με την Κίνα.
Παρά τις κυρώσεις, θέλει επίσης να ωθήσει τις εξαγωγές ενέργειας στο Αφγανιστάν και τον Λίβανο.
Βλέπει νέους ορίζοντες στο Ιράκ, μετά από μια μεγάλη συνάντηση στη Βαγδάτη τον Αύγουστο που συγκέντρωσε την Τουρκία, το Ιράν και αρκετές σημαντικές χώρες.