Οι Εβραίοι εγκαταλείπουν γρήγορα την Ευρώπη και, αν δεν αλλάξει η κατάσταση, ούτε ένας Εβραίος δεν θα παραμείνει στην ήπειρο μέσα σε 30 χρόνια, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου, Viatcheslav Moshe Kantor.
"Περισσότερο από το 80% των Ευρωπαίων Εβραίων αισθάνονται ανασφαλείς στην Ευρώπη σήμερα, ενώ περισσότερο από το 40% σκέφτονται να εγκαταλείψουν την Ευρώπη εντελώς", δήλωσε ο Καντόρ στο Παγκόσμιο Φόρουμ του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ.
«Τα τελευταία χρόνια, το 3% εγκαταλείπει την ήπειρο ετησίως», είπε.
"Αν σκεφτούμε για μια στιγμή αυτή την εικόνα, αυτό σημαίνει ότι, με αυτό το ρυθμό, μετά από πάνω από 2000 χρόνια που ζουν εκεί, σε μόλις 30 χρόνια δεν θα υπάρχουν Εβραίοι στην Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει ότι εάν η κατάσταση συνεχίσει όπως είναι σήμερα , μέχρι το 2050 δεν θα υπάρχουν εβραϊκές κοινότητες στην Ευρώπη ", δήλωσε ο Καντόρ.
Επίσης το 84% των Εβραίων στις Ηνωμένες Πολιτείες αισθάνεται ότι ο αντισημιτισμός έχει αυξηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια και το 42% αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς από ό,τι το 2018, είπε.
Αυτές οι τάσεις είναι απαράδεκτες, ενώ η ιστορία δείχνει πού μπορεί να οδηγήσει αυτό, δήλωσε ο Καντόρ.
Πατριάρχης Μόσχας
Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος εξέφρασε αλληλεγγύη με τον εβραϊκό λαό με αφορμή την 75η επέτειο του Ολοκαυτώματος, λέγοντας ότι λυπάται που η ανθρωπότητα δεν έχει μάθει πλήρως αυτό το ιστορικό μάθημα.
"Η μνήμη αυτού του τρομακτικού γεγονότος του 20ού αιώνα είναι επίσης σημαντική σήμερα. Είναι λυπηρό να βλέπουμε την αναβίωση των ριζοσπαστικών ιδεολογιών όχι μόνο σε επίπεδο ξεχωριστών τρομοκρατικών ομάδων αλλά και σε κλίμα ολόκληρων κρατών. Πολιτικές ή θρησκευτικές προσωπικότητες που αναλαμβάνουν αποκλειστικά δικαιώματα είναι πολύ οξείες τώρα.Σε αυτό το πλαίσιο, τα νέα προηγούμενα του αντισημιτισμού, της χριστιανοφοβίας, του μίσους κατά των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων γίνονται ολοένα και συχνότερα ", δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής εκκλησίας στην ομιλία του προς τους συμμετέχοντες 5ο Παγκόσμιο Φόρουμ του Ολοκαυτώματος.
Ο Πατριάρχης είπε με λύπη ότι η διεθνής κοινότητα είχε επιτρέψει τον 21ο αιώνα τη δίωξη των χριστιανών, τα δικαιώματα των οποίων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη ζωή, πλήττονται σε πολλές περιοχές του πλανήτη, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και στην Ασία. «Μιλώντας για τη γενοκτονία των Εβραίων, είναι αδύνατο να μην αναφέρουμε τη σημερινή γενοκτονία των Χριστιανών», είπε ο Πατριάρχης.
"Η ανθρωπότητα πρέπει να μαθαίνει μαθήματα από τις τρομακτικές σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας, ώστε κανείς να μην επιτρέπει πάλι τον θάνατο αθώων ανθρώπων και τις καταπατήσεις της αξιοπρέπειας των ανθρώπων", ανέφερε.