Απειλεί ή μπλοφάρει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν με την δήλωσή του πως η χώρα του θα υποστηρίξει στρατιωτικά τη Συρία εάν οι δύο χώρες συνάψουν αμυντικό σύμφωνο, στην οποία προέβη, μετά τους επανειλημμένους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Συρία;
Αυτό είναι ένα πράγματι πολύ σημαντικό ερώτημα, αφού η απάντησή του θα επηρεάσει όχι μόνο τις μελλοντικές εξελίξεις στη Μ.Ανατολή, αλλά και τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, για το οποίο Διεθνές ΜΜΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων:
Φιντάν:"Θα βοηθήσουμε στρατιωτικά τη Συρία αν μας ζητηθεί"
Συγκεκριμένα ο Χακάν Φιντάν προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν θα «κάθεται και παρακολουθεί» εν μέσω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Συρία.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε στο CNN Turk ότι εάν οι δύο χώρες συνάψουν στρατιωτική συμφωνία και προκύψει μια κατάσταση που θα χρειαζόταν στρατιωτική βοήθεια η μια από την άλλη, η Τουρκία θα ήταν έτοιμη να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη εφόσον της ζητηθεί.
Ο Φιντάν έκανε επίσης καυστικές παρατηρήσεις για τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς και την χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Συρία, η οποία συνεχίζεται από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024.
«Είναι απαράδεκτο για το Ισραήλ να προσπαθεί να προκαλέσει τη Συρία χρησιμοποιώντας τις επεκτατικές του φιλοδοξίες στην περιοχή», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
Ο Φιντάν αποκάλυψε επίσης ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας για τις επιχειρήσεις των στρατευμάτων των δύο χωρών στη Συρία: «Ενώ διεξάγουμε ορισμένες επιχειρήσεις στη Συρία, χρειάζεται να υπάρξει ένας μηχανισμός αποσυμπίεσης με το Ισραήλ, το οποίο πετά αεροσκάφη στην περιοχή, παρόμοιο με τους μηχανισμούς που έχουμε με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία».
«Υπάρχουν τεχνικές επαφές για να αποτραπεί η παρεξήγηση μεταξύ μας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι εν λόγω επαφές γίνονται «όταν χρειάζεται».
Την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή της Δαμασκού καθώς και σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στην επαρχία Χάμα και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Τ4 κοντά στην Παλμύρα στην επαρχία Χομς. Τα σχέδια για την Τουρκία να δημιουργήσει μια βάση στο αεροδρόμιο Τ4 είχαν αναφερθεί μέρες πριν από τις αεροπορικές επιδρομές.
Το Ισραήλ έχει επίσης προωθήσει μια χερσαία εισβολή στη νότια Συρία, πέρα από τη γραμμή οριοθέτησης του ΟΗΕ και τα όρια που χωρίζουν τη Συρία από τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.
Μετά τα σχόλια του Φιντάν, τουρκικές πηγές είπαν στο Reuters ότι επί του παρόντος διεξάγονται συνομιλίες στο Αζερμπαϊτζάν για τη δημιουργία του καναλιού και ότι «οι προσπάθειες θα συνεχιστούν για τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού».
Ομοίως, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι η χώρα ενεργούσε ως μεσολαβητής μεταξύ των δύο.
Η "κόκκινη γραμμή" του Ισραήλ
Σε σχόλια που έγιναν στη Haaretz, μια ισραηλινή πηγή είπε ότι «οποιαδήποτε αλλαγή στην ανάπτυξη ξένων δυνάμεων στη Συρία - και ειδικότερα η εγκατάσταση τουρκικών βάσεων στην περιοχή της Παλμύρας - είναι κόκκινη γραμμή και θα θεωρηθεί παραβίαση εμπιστοσύνης».
Εν μέσω των επαφών Τουρκίας-Ισραήλ, μια δεύτερη ομάδα μαχητών από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων έχει εγκαταλείψει τις γειτονιές Ashrafieh και Sheikh Maqsoud στο Χαλέπι μετά από μια συμφωνία τον περασμένο μήνα μεταξύ των SDF και της συριακής κυβέρνησης.
Η συμφωνία περιελάμβανε ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ των δύο πλευρών, την απόσυρση 500 μαχητών των SDF στα βορειοανατολικά της χώρας, καθώς και τη μεταφορά του ελέγχου ασφαλείας στις κουρδικές γειτονιές του Χαλεπίου στο υπουργείο Εσωτερικών της συριακής κυβέρνησης.
Εύθραυστη ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία
Εν τω μεταξύ, η ανθρωπιστική κατάσταση της Συρίας παραμένει επισφαλής, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί ότι η αναστολή της χρηματοδότησης από τον Τραμπ στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ θα μπορούσε να είναι καταστροφική για τη χώρα.
Ο αναπληρωτής ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Najat Rochdi, έχει προειδοποιήσει για την αναστολή της επισιτιστικής βοήθειας από τις ΗΠΑ στη Συρία, η οποία «κινδυνεύει καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες».
Σημείωσε ότι υπήρχαν 1,5 εκατομμύριο ευάλωτοι Σύριοι που αντιμετωπίζουν απώλεια επισιτιστικής βοήθειας, καθώς και πάνω από 50.000 γυναίκες και παιδιά που δεν θα έχουν πρόσβαση σε «σωτήρια διατροφική υποστήριξη».
"Σε μια εποχή που οι Σύριοι χρειάζονται την παγκόσμια αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ, αυτές οι περικοπές θα βαθύνουν τα δεινά και θα τροφοδοτήσουν την αστάθεια. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει τώρα. Οι ζωές των Σύριων βρίσκονται στο όριο."
Ομοίως, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) έχει προειδοποιήσει ότι από τον Δεκέμβριο του 2024, οι νάρκες ξηράς και τα υπολείμματα εκρηκτικών έχουν σκοτώσει ή τραυματίσει περισσότερους από 600 ανθρώπους, με 249 ανθρώπους να σκοτώνονται, μεταξύ των οποίων 60 παιδιά και να τραυματίζονται 379 .
Ο Richard Weir, ανώτερος ερευνητής κρίσεων, συγκρούσεων και όπλων στο HRW δήλωσε ότι «για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία υπάρχει μια ευκαιρία να αντιμετωπιστεί συστηματικά η κατάσταση σε όλη τη χώρα με την εκκαθάριση ναρκών ξηράς και εκρηκτικών υπολειμμάτων πολέμου».
Πως επηρεάζει και επηρεάζεται η Ελλάδα
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε πως η χώρα μας επηρεάζει αλλά και επηρεάζεται από την διαμόρφωση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας, αφού Αθήνα και Τελ Αβίβ εδώ και καιρό έχουν συσφίξει τις σχέσεις τους σε σημαντικό βαθμό.
Κοινώς η Ελλάδα έχει κάθε όφελος η διαμάχη Τουρκίας-Ισραήλ να υφίσταται, αφού αυτό μας φέρνει ποιο κοντά με τους Ισραηλινούς συμμάχους, με πολλαπλά γεωπολιτικά και στρατιωτικά οφέλη για εμάς.
Από την άλλη η τυχόν δορυφοροιοποίηση της Συρίας από τον Ερντογάν θα έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για το Ισραήλ αλλά και για την Ελλάδα, αφού σε περίπτωση στρατιωτικής αναμέτρησης με την Τουρκία αυτή θα ενισχυθεί με Συριακές δυνάμεις.