Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

"Αραβικό χαστούκι" στον Τραμπ- "Στο τραπέζι" Αιγυπτιακό σχέδιο με τη Στήριξη της Σαουδικής Αραβίας για το μέλλον των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας

Είναι αλήθεια ότι το σχέδιο του Τραμπ να «εκδιώξει»  τουςΠαλαιστίνιους από τη Γάζα και να επανεγκαταστήσει τους περισσότερους από αυτούς στην Ιορδανία και την Αίγυπτο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Διεθνή κοινότητα, με τις Αραβικές χώρες και ιδίως Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία, να δηλώνουν την οργισμένη αντίθεσή τους, ετοιμάζοντας ενναλακτικό σχέδιο.

 "Στο τραπέζι" σχέδια  Αραβικών χωρών για το μέλλον των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας

Συγκεκριμένα, η Σαουδική Αραβία ηγείται των επειγουσών αραβικών προσπαθειών για την ανάπτυξη ενός σχεδίου για το μέλλον της Γάζας, ως αντίθεση στη φιλοδοξία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για μια Ριβιέρα στη Μέση Ανατολή απαλλαγμένη από τους Παλαιστίνιους κατοίκους της, επισημαίνει Διεθνές Ιαπωνικό ΜΜΕ. , αναφέροντας:

Σχέδια  και ιδέες θα συζητηθούν σε μια συνάντηση στο Ριάντ αυτόν τον μήνα μεταξύ  χωρών όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι προτάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ταμείο ανοικοδόμησης υπό την ηγεσία του Κόλπου και μια συμφωνία για τον παραγκωνισμό της Χαμάς.

Η ιδέα  Τράμπ που απορρίφθηκε επίσης από το Κάιρο και το Αμμάν και θεωρήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της  ως βαθιά αποσταθεροποιητική.

Η απογοήτευση στη Σαουδική Αραβία επιδεινώθηκε, ανέφεραν πηγές, επειδή το σχέδιο Τράμπ δεν  προέβλεπε την δημιουργία παλαιστινιακού  κράτους, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας με το Ισραήλ.

Αραβική κυβερνητική πηγή είπε ότι τουλάχιστον τέσσερις προτάσεις είχαν ήδη συνταχθεί για το μέλλον της Γάζας, αλλά μια αιγυπτιακή πρόταση αναδεικνύεται τώρα στο επίκεντρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Αιγυπτιακή πρόταση

Η τελευταία αιγυπτιακή πρόταση περιλαμβάνει τη συγκρότηση εθνικής παλαιστινιακής επιτροπής για τη διακυβέρνηση της Γάζας χωρίς τη συμμετοχή της Χαμάς, τη διεθνή συμμετοχή στην ανοικοδόμηση χωρίς εκτοπισμό Παλαιστινίων στο εξωτερικό και την κίνηση προς μια λύση δύο κρατών, ανέφεραν τρεις αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας.

Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Παλαιστίνιοι εκπρόσωποι θα επανεξετάσουν και θα συζητήσουν το σχέδιο στο Ριάντ προτού παρουσιαστεί στην προγραμματισμένη αραβική σύνοδο κορυφής στις 27 Φεβρουαρίου, ανέφερε η αραβική κυβερνητική πηγή.

Ο ρόλος του MBS

Ο ρόλος του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ευρέως γνωστός ως MBS, διαμορφώνεται ως βασικός.

"Λέμε στους Αμερικανούς ότι έχουμε ένα σχέδιο που λειτουργεί. Η συνάντησή μας με τον MBS θα είναι κρίσιμη. Αυτός αναλαμβάνει την ηγεσία", δήλωσε Ιορδανός αξιωματούχος.

Ο διάδοχος είχε μια θερμή σχέση με την πρώτη κυβέρνηση Τραμπ και είναι όλο και πιο σημαντικός στους αραβικούς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη νέα εποχή Τραμπ.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας διοργανώνει μια διάσκεψη στο Μαϊάμι αυτόν τον μήνα, στην οποία μια έκθεση αποκάλυψε ότι αναμένεται να συμμετάσχει ο Τραμπ.

Το Ριάντ αναμένεται επίσης να φιλοξενήσει τις επόμενες συνομιλίες του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να προσπαθήσει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε πολλά αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με αυτήν την ιστορία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, μιλώντας την Πέμπτη, αναφέρθηκε στην επερχόμενη αραβική συνάντηση, λέγοντας: "Αυτή τη στιγμή το μόνο σχέδιο  είναι το σχέδιο Τραμπ. Επομένως, αν έχουν καλύτερο σχέδιο, τώρα είναι η ώρα να το παρουσιάσουν".

Οι εκπρόσωποι της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, των ΗΑΕ και του Ισραήλ δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

 Πρόβλεψη για δημιουργία "Buffer zone" μεταξύ Αιγύπτου- Λωρίδαq της Γάζας

Τα σαφή σχέδια για το μεταπολεμικό μέλλον της Γάζας έχουν ήδη αποδειχθεί δύσκολο να αναπτυχθούν καθώς απαιτούν θέσεις σε επίμαχες συζητήσεις σχετικά με την εσωτερική διακυβέρνηση, τη διαχείριση της ασφάλειας, τη χρηματοδότηση και την ανοικοδόμηση της περιοχής.

Το Ισραήλ έχει ήδη απορρίψει οποιοδήποτε ρόλο της Χαμάς ή της Παλαιστινιακής Αρχής στη διακυβέρνηση της Γάζας ή στη διασφάλιση της ασφάλειας εκεί.

Οι αραβικές χώρες και οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν επίσης ότι δεν θέλουν να βάλουν στρατεύματα στο έδαφος για να το κάνουν αυτό.

Τα κράτη του Κόλπου, που έχουν πληρώσει στο παρελθόν για την ανοικοδόμηση στη Γάζα, δήλωσαν ότι δεν θέλουν να το κάνουν αυτή τη φορά χωρίς εγγυήσεις ότι το Ισραήλ δεν θα καταστρέψει ξανά ότι χτίζουν.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα τόνισε στον Τραμπ τη Δευτέρα στη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο ότι εργαζόταν με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο για ένα σχέδιο για τη Γάζα που θα λειτουργούσε, δήλωσε Ιορδανός αξιωματούχος.

Μια "buffer zone" θα δημιουργηθεί για να σταματήσει η κατασκευή τούνελ στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο.

Μόλις απομακρυνθούν τα μπάζα, θα δημιουργηθούν 20 περιοχές ως προσωρινές ζώνες διαβίωσης.

Περίπου 50 αιγυπτιακές και άλλες ξένες εταιρείες θα εισαχθούν για να εκτελέσουν το έργο.

Η χρηματοδότηση θα περιλαμβάνει διεθνή χρήματα και χρήματα από τον Κόλπο, δήλωσε περιφερειακή πηγή με γνώση του θέματος.

Ένα πιθανό ταμείο θα μπορούσε να ονομαστεί Trump Fund for Reconstruction, δήλωσε ο αραβικός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ωστόσο, τα πιο δύσκολα ζητήματα σχετικά με τη διακυβέρνηση και την εσωτερική ασφάλεια της Γάζας απομένουν να αποφασιστούν, είπε ο αξιωματούχος.

Ο εξαναγκασμός της Χαμάς  απομάκρυνσης από οποιονδήποτε ρόλο στη Γάζα θα ήταν κρίσιμος, δήλωσε  Άραβας αξιωματούχος και τρεις αιγυπτιακές πηγές.

Η Χαμάς έχει δηλώσει προηγουμένως ότι είναι πρόθυμη να παραχωρήσει την κυβέρνηση στη Γάζα σε μια εθνική επιτροπή, αλλά θα ήθελε να παίξει ρόλο στην επιλογή των μελών της και δεν θα δεχόταν την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Αιγυπτιακές πηγές δήλωσαν ότι το σχέδιο είναι αρκετά καλό για να αλλάξει τη γνώμη του Τραμπ και ότι θα μπορούσε να επιβληθεί στη Χαμάς και στην Παλαιστινιακή Αρχή υπό τον Μαχμούντ Αμπάς.

Η εξομάλυνση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ αργεί

Ο απεσταλμένος του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, Βίτκοφ, είχε συναντήσεις στο Ριάντ στα τέλη Ιανουαρίου.

Δύο ανώτεροι διπλωμάτες δήλωσαν ότι ο Βίτκοφ έθεσε ένα χρονοδιάγραμμα τριών μηνών για τη διαδικασία εξομάλυνσης.

Αλλά η απογοήτευση της Σαουδικής Αραβίας γρήγορα μετατράπηκε σε έκπληξη και στη συνέχεια οργή όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε την ιδέα του για τη Γάζα. «Δεν είναι ευχαριστημένος», είπε πηγή προσκείμενη στη βασιλική αυλή της Σαουδικής Αραβίας για την αντίδραση του πρίγκιπα Μοχάμεντ.

Το επίπεδο του θυμού ήταν γρήγορα εμφανές στις εκπομπές των κρατικών μέσων ενημέρωσης, οι οποίες λένε οι αναλυτές είναι συχνά ένα μέτρο επίσημων απόψεων της Σαουδικής Αραβίας, με τις τηλεοπτικές ειδήσεις να αποδοκιμάζουν προσωπικά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Είναι εξοργισμένοι», είπε ο Aziz Alghashian, Σαουδάραβας αναλυτής , περιγράφοντας τη διάθεση ανάμεσα σε ανώτερους Σαουδάραβες αξιωματούχους. "Αυτό είναι εξωφρενικό. Είναι περισσότερο από απογοήτευση"

Ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Turki al-Faisal, ο οποίος δεν έχει κανένα ρόλο στην κυβέρνηση, ερωτηθείς αν μπορεί να δει κάποια προοπτική να προχωρήσουν οι συνομιλίες ομαλοποίησης με το Ισραήλ, είπε: «Καθόλου».

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Προτάσεις για πλήρη εκκένωση του Κούρσκ από τους Ουκρανούς μετά από μαζική ρωσική επίθεση -Μεγάλες απώλειες των Ουκρανών στην περιοχή

Ενώ ο Λαβρόφ συζητά με τον Ρούμπιο στο Ριάντ οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Ουλάκλ και προχωρούν ακάθεκτοι στην...