Όλα τα είχαμε... αυτό μας έλειπε! Δυστυχώς, η περιοχή της Σαντορίνης παρουσιάζει τις τελευταίες ώρες αυξημένη σεισμική δραστηριότητα, με καταγραφή αρμονικών δονήσεων που υποδεικνύουν πιθανή ηφαιστειακή διέγερση, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμικό Κέντρο.
Για σημαντική αλλαγή στα μοτίβα των σεισμών στη Σαντορίνη, κάνει λόγο σεισμολόγος και καθηγητής Γεωφυσικής, σε ανάρτησή του στο X, την οποία μάλιστα έχει κάνει retweet το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.
Αυτές οι δονήσεις ενδέχεται να οφείλονται στην κίνηση μαγματικών ρευστών στον σεισμογόνο χώρο της Ανύδρου.
![](/sites/default/files/styles/default/public/2025-02/%CF%82%CE%B5%CE%B5%CE%B5%CE%B5.png?itok=xyZWklOx)
Ειδικότερα, ο Luis Donoso, γράφει: «Τα τελευταία 40 λεπτά παρατηρείται σημαντική αλλαγή στο σεισμικό μοτίβο σε σταθμούς της περιοχής. Οι σταθμοί ΘΗΡΑ (Σαντορίνη) και ΑΠΕ (Απείραθος) παρουσιάζουν σταθερή αύξηση του σεισμικού πλάτους, η οποία είναι πλέον συνεχής».
«Επιβεβαιώνεται. Υπάρχει σχεδόν συνεχής δόνηση στην περιοχή της Σαντορίνης. Δεν φαίνεται τίποτα αυτή την ώρα (επειδή είναι νύχτα) αλλά ακούγεται κάποιος θόρυβος. Δεν ξέρουμε με βεβαιότητα τι συμβαίνει» γράφει στη δική του ανάρτηση το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ενώ απαντώντας σε σχόλια που ρωτούν τι μπορεί να συμβαίνει και που οφείλεται ο ήχος που ακούγεται, σημειώνει: «η συνεχής δόνηση συχνά προκαλείται από μετακινήσεις υγρών».
Οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία, καθώς η κίνηση των ρευστών μπορεί να σταματήσει τις επόμενες ημέρες.
Η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας, Εύη Νομικού, επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «η φύση καθορίζει την αναπνοή του πλανήτη μας, που είναι τα ηφαίστεια· εμείς απλά τα παρακολουθούμε».
ΕΚΠΑ: Πάνω από 100 δονήσεις και την Πέμπτη
Η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ κατέγραψε πάνω από 100 σεισμούς και την Πέμπτη στις Κυκλάδες.
Ωστόσο, το στοιχείο που ξεχωρίζει από την χθεσινή δραστηριότητα, είναι ότι δεν υπήρξε σεισμό άνω των 4,4 Ρίχτερ, ενώ την ίδια στιγμή δεν παρατηρήθηκαν εξάρσεις συνεχούς μικροσεισμιοκότητας, όπως τις προηγούμενες ημέρες.
Οι επιστήμονες, σημειώνουν πως χθες οι δονήσεις περιορίστηκαν σε μία περιοχή 10-12 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Ανύδρου.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και η Ίος, μετά τη Σαντορίνη, την Αμοργό και την Ανάφη, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Σημειώνεται ότι την Κυριακή 16/2 στις 9:00 το πρωί αναμένεται να συνεδριάσουν οι δύο επιτροπές (η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), για τη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου.
Οι επιτροπές θα εξετάσουν τα μέχρι τώρα δεδομένα ενώ αναμένεται να αποφασίσουν για την παράταση ή μη των μέτρων που έχουν ληφθεί.