Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Μόνο εννέα Εβραίοι παραμένουν στη Συρία - Συγκίνηση στα ερείπια αρχαίας συναγωγής στη Δαμασκό μετά την πτώση του Άσαντ (Εικόνες)

Μόνο εννέα Εβραίοι ζουν σήμερα στη Συρία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας, σχεδόν όλοι οι ηλικιωμένοι άνδρες και γυναίκες, ενώ η κοινότητα πιστεύει ότι κανένας Σύρος Εβραίος δεν θα παραμείνει στη χώρα σε λίγα χρόνια.
 
Ο 13χρονος εμφύλιος πόλεμος στη Συρία άφησε σε ένα προάστιο της Δαμασκού, τη συναγωγή εν μέρει κατεστραμμένη. Οι τοίχοι και οι στέγες έχουν καταρρεύσει. Κάποια τεχνουργήματα λείπουν. Μια μαρμάρινη πινακίδα στα αραβικά στην πύλη λέει ότι χτίστηκε για πρώτη φορά 720 χρόνια πριν από τον Χριστό.
 

Σε αυτό το προάστιο της Δαμασκού, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας ynetnews, η χούφτα των εναπομεινάντων Εβραίων στη Συρία μπορούν και πάλι να κάνουν προσκυνήματα σε μια από τις παλαιότερες συναγωγές του κόσμου, όπου κάποτε έρχονται άνθρωποι από όλη την περιοχή για να προσευχηθούν.

 
 
Από τότε που οι αντάρτες ανέτρεψαν τον Πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ στις αρχές Δεκεμβρίου, οι άνθρωποι μπόρεσαν να επισκεφθούν με ασφάλεια το ευρέως κατεστραμμένο προάστιο Τζομπάρ που σφυροκοπούνταν για χρόνια από τις κυβερνητικές δυνάμεις ενώ βρισκόταν στα χέρια μαχητών της αντιπολίτευσης.
 
Η Συρία ήταν κάποτε το σπίτι μιας από τις μεγαλύτερες εβραϊκές κοινότητες στον κόσμο. Αυτοί οι αριθμοί έχουν συρρικνωθεί δραματικά, ειδικά μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.
 
Ένας από τους ανθρώπους που επισκέφτηκαν τη Συναγωγή Jobar, γνωστή και ως συναγωγή Eliyahu Hanavi, ήταν ο  Bakhour Chamntoub, ο επικεφαλής της κοινότητας στη Συρία.
 
 
«Αυτή η συναγωγή σημαίνει πολλά για εμάς», είπε ο 74χρονος στο Associated Press κατά την πρώτη του επίσκεψη μετά από 15 χρόνια.
 
Ο Chamntoub είχε ακούσει ότι η συναγωγή ήταν κατεστραμμένη, αλλά δεν περίμενε να δει ότι μέρος της είχε μετατραπεί σε ένα σωρό από συντρίμμια.
 
«Είμαι ειλικρινά ενοχλημένος», είπε, προσθέτοντας ότι Εβραίοι από όλο τον κόσμο τον καλούν για να του πουν ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση.
 
Είχε αρνηθεί να φύγει από τη Συρία κατά τη διάρκεια του πολέμου, ενώ και τα 12 αδέρφια του έφυγαν. Είπε ότι ήταν χαρούμενος στη Συρία και περιτριγυρισμένος από ανθρώπους που τον σέβονται.
 

Η εβραϊκή κοινότητα στη Συρία

 
 
Η εβραϊκή κοινότητα στη Συρία χρονολογείται από την παραμονή του προφήτη Ηλία στη Δαμασκό πριν από σχεδόν 3.000 χρόνια. Μετά το 1099, όταν οι χριστιανικοί στρατοί κατέκτησαν την Ιερουσαλήμ στην Πρώτη Σταυροφορία και σφαγίασαν τους μουσουλμάνους και τους Εβραίους κατοίκους της πόλης, περίπου 50.000 Εβραίοι φέρεται να κατέφυγαν στη Δαμασκό, αποτελώντας σχεδόν το ένα τρίτο των κατοίκων. Ένα άλλο κύμα Εβραίων έφτασε αργότερα από την Ευρώπη, φεύγοντας από την Ισπανική Ιερά Εξέταση που ξεκίνησε το 1492.
 
Η κοινότητα στη Συρία αριθμούσε περίπου 100.000 στις αρχές του 20ού αιώνα. Στα χρόνια γύρω από τη δημιουργία του Ισραήλ, οι Εβραίοι της Συρίας αντιμετώπισαν αυξημένες εντάσεις και περιορισμούς. Πολλοί μετανάστευσαν στο Ισραήλ, στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες.
 
Κάτω από την 54χρονη δυναστεία της οικογένειας Άσαντ, οι Εβραίοι στη Συρία απολάμβαναν την ελευθερία να εκτελούν θρησκευτικά καθήκοντα, αλλά τα μέλη της κοινότητας δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν εκτός της χώρας και να πάνε στο Ισραήλ μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Μόλις άρθηκαν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μετά την έναρξη των αραβο-ισραηλινών ειρηνευτικών συνομιλιών, πολλοί άλλοι έφυγαν.
 
Οι νέοι ηγέτες της Συρίας, υπό την ηγεσία της ισλαμιστικής οργάνωσης Hayat Tahrir al-Sham, δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν στα μέλη όλων των θρησκειών να εκτελούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Υπήρξαν ορισμένες σεχταριστικές επιθέσεις, αλλά κυρίως εναντίον μελών της μειονότητας των Αλαουιτών του Άσαντ.
 
Ο Chamntoub ελπίζει ότι με την πτώση του Άσαντ, οι Σύροι θα απολαμβάνουν περισσότερη οικονομική ελευθερία. Στο παρελθόν, είπε, οι αρχές τον εμπόδισαν να δώσει συνεντεύξεις χωρίς άδεια από τις υπηρεσίες ασφαλείας.
 
«Είμαι Εβραίος και είμαι περήφανος για αυτό», είπε.
 
Αλλά με τόσο λίγους που παραμένουν στη Δαμασκό, οι συναγωγές της πόλης δεν βλέπουν καμία υπηρεσία. Το Chamntoub σηματοδοτεί την οκταήμερη εβραϊκή γιορτή του Hanukkah, η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη, μόνος στο σπίτι.
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ