Η λιβανέζικη σιιτική ομάδα Χεζμπολάχ έστειλε περίπου δύο χιλιάδες μαχητές στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου. Αυτό μετέδωσε το (AFP), με αυτή την μετακίνηση δυνάμεων μπορεί να σχετίζεται με την εντεινόμενη σύγκρουση στη Συρία και την ανάγκη ενίσχυσης των θέσεων στη συνοριακή περιοχή, αναφέρει ΜΜΕ.
Τα σύνορα Συρίας-Λιβάνου ήταν πάντα μια στρατηγικής σημασίας περιοχή για τη Χεζμπολάχ, η οποία υποστήριξε ενεργά τον Μπασάρ αλ Άσαντ από την αρχή της σύγκρουσης.
Αυτά τα εδάφη χρησιμοποιούνται από την οργάνωση για την μεταφορά όπλων, την παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης και τον συντονισμό των ενεργειών με τον συριακό στρατό.
Η αύξηση της παρουσίας της Χεζμπολάχ οφείλεται στην αυξανόμενη δραστηριότητα των αντικυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή.
Προφανώς, αυτές οι δυνάμεις θα πρέπει να παράσχουν υποστήριξη στον συριακό στρατό.
Ο Νετανιάχου συγκαλεί το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προγραμμάτισε συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας στις 7 και 8 Δεκεμβρίου για να συζητήσουν αυτό που οι αξιωματούχοι είπαν ότι θα αφορούσαν κυρίως την κρίση στη Συρία, σύμφωνα με αμερικανικό ΜΜΕ.
«Το Ισραήλ προετοιμάζεται για διάφορα σενάρια που μπορεί να αναπτυχθούν στη Συρία, στέλνοντας επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις στο Γκολάν καθώς η κατάσταση αλλάζει γρήγορα. Αυτό είναι σημαντικό για να διασφαλιστεί ότι οποιεσδήποτε ομάδες στη Συρία δεν θα χρησιμοποιήσουν το κενό στην εξουσία που αφήνουν οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ που υποχωρούν για να προσπαθήσουν να επιτεθούν στο Ισραήλ ή να σύρουν το Ισραήλ σε σύγκρουση. Στο παρελθόν, το Ιράν χρησιμοποίησε τη Συρία για να απειλήσει το Ισραήλ και οι φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές συνεχίζουν να απειλούν το Ισραήλ από το συριακό έδαφος», αναφέρει Ισραηλινός ειδικός.
Το μνημείο του Χαφέζ αλ Άσαντ κατεδαφίστηκε στη Δαμασκό
Στη Δαμασκό κατεδαφίστηκε μνημείο του πρώην προέδρου της Συρίας και πατέρα του νυν αρχηγού του κράτους Μπασάρ αλ Άσαντ, Χαφέζ αλ Άσαντ, τονίζει ΜΜΕ.
Το περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή Τζαραμάνα, που κατοικείται από Παλαιστίνιους και Δρούζους.Πλάνα που διανεμήθηκαν σε αραβικά μέσα δείχνουν άνδρες με σημαία των Δρούζων να διαλύουν το μνημείο.
Αυτό το γεγονός προκαλεί ιδιαίτερη απήχηση, αφού προηγουμένως οι Δρούζοι υποστήριζαν την κυβέρνηση Άσαντ, αντιτιθέμενοι ενεργά στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που μετεξελίχθηκε στην Hayat Tahrir al-Sham (HTS, μια τρομοκρατική οργάνωση.
Η κατεδάφιση του μνημείου γίνεται αντιληπτή ως μια συμβολική χειρονομία απογοήτευσης και απώλειας εμπιστοσύνης στο σημερινό καθεστώς μεταξύ εκείνων που ήταν προηγουμένως σύμμαχοί του.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν αναφορές για αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων από την πόλη Μουανταμίγιατ Αλ Σαμ που βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα από τη Δαμασκό.
Αυτό επιβεβαιώνει ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν να χάνουν τον έλεγχο στρατηγικά σημαντικών περιοχών.
Η κατάσταση στη Δαμασκό γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμη.
Η πόλη είναι στην πραγματικότητα περικυκλωμένη από τρεις πλευρές: από ριζοσπάστες ισλαμιστές, τη φιλοτουρκική αντιπολίτευση και τις κουρδικές δυνάμεις.
Αυτή η κατάσταση καθιστά την συριακή πρωτεύουσα εξαιρετικά ευάλωτη και περιπλέκει την άμυνά της, γεγονός που απειλεί τη συνέχιση της ύπαρξης του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την κυβέρνηση του Άσαντ, και μένει απλά να δούμε το πως θα λάβει χώρα αυτό.