Μέση Ανατολή

Βρετανική εφημερίδα: Οι επιθέσεις του Ιράν αποκάλυψαν ότι το Iron Dome δεν είναι στην πραγματικότητα αδιαπέραστο

Η βρετανική εφημερίδα Observer ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι η ισραηλινή κλιμάκωση κατά του Ιράν είναι επικίνδυνη, καθώς οι αναλύσεις πληροφοριών αποκάλυψαν ότι το ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας δεν είναι στην πραγματικότητα ανίκητο. Στον απόηχο της επίθεσης του Ιράν, το βράδυ της Τρίτης, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι η άμυνά τους είχε αντέξει. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι το Ιράν εκτόξευσε περισσότερους από 180 πυραύλους, αλλά λίγες λεπτομέρειες αποκαλύφθηκαν για τη ζημιά και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είπε ότι η επίθεση «φαίνεται ότι απέτυχε και δεν ήταν αποτελεσματική».

Δήλωσε ότι με το Ισραήλ να προετοιμάζεται για αντίποινα, οι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτές οι αρχικές αναφορές μπορεί να είναι παραπλανητικές και μπορεί να έχουν αλλάξει τους υπολογισμούς της απάντησης του Ισραήλ, εάν φοβόταν να εισέλθει σε έναν παρατεταμένο γύρο αυτού που ο συγγραφέας αποκάλεσε «πίνγκ πυραύλων – παιχνίδι πονγκ» με το Ιράν, ειδικά αν η Τεχεράνη επέλεξε πιο ήπιους στόχους στο μέλλον. Δορυφορικές εικόνες και πλάνα σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν πύραυλο μετά από βλήμα να χτυπά την αεροπορική βάση Nevatim στην έρημο Negev, προκαλώντας τουλάχιστον κάποιες δευτερεύουσες εκρήξεις. Αυτό δείχνει ότι παρά την αποτελεσματικότητα της ισραηλινής αντιαεροπορικής άμυνας Iron Dome και Arrow, τα ιρανικά χτυπήματα ήταν πιο αποτελεσματικά από ό,τι είχε προηγουμένως αναγνωριστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ειδικοί που ανέλυσαν το βίντεο παρατήρησαν τουλάχιστον 32 απευθείας χτυπήματα στην αεροπορική βάση. Αν και κανένα από αυτά δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές, μερικά από αυτά προσγειώθηκαν κοντά σε υπόστεγα που φιλοξενούν αεροσκάφη F-35, τα οποία είναι από τα σημαντικότερα στρατιωτικά μέσα στο Ισραήλ. Αν και αυτοί οι πύραυλοι δεν φαινόταν να πλήττουν αεροσκάφη που βρίσκονται στο έδαφος, μπορεί να είχαν μοιραία αποτελέσματα εάν εκτοξευόντουσαν σε μια πόλη όπως το Τελ Αβίβ ή εάν κατευθύνονταν σε άλλους ζωτικούς στόχους όπως τα διυλιστήρια πετρελαίου του Ομίλου Bazan κοντά στη Χάιφα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια περιβαλλοντική καταστροφή κοντά Μια μεγάλη ισραηλινή πόλη.

Ο Derek Eliveth, αναλυτής και ερευνητής στην ομάδα CNE που ανέλυσε το βίντεο, εξήγησε σε μια ανάρτηση στον ιστότοπο της ομάδας, «Το θεμελιώδες γεγονός εξακολουθεί να ισχύει, το οποίο είναι ότι το Ιράν έχει αποδείξει την ικανότητά του να χτυπά δυνατά το Ισραήλ αν θέλει». Είπε, «οι αεροπορικές βάσεις θεωρούνται δύσκολοι στόχοι». Είναι ο τύπος που είναι απίθανο να οδηγήσει σε πολλά θύματα. Το Ιράν μπορεί να επιλέξει διαφορετικό στόχο, όπως να βάλει στο στόχαστρο μια πολυσύχναστη βάση για τις χερσαίες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού ή έναν στόχο μέσα σε μια αστική περιοχή, όπου θα προκαλούσε μεγάλο αριθμό απωλειών ως αποτέλεσμα ενός πυραύλου που θα εκτοξευθεί εναντίον του.

Η εφημερίδα επιβεβαίωσε ότι υπάρχει κίνδυνος που προκύπτει από την ανταλλαγή εκτοξεύσεων πυραύλων με το Ιράν, το οποίο είναι ένα πρόβλημα οικονομικής φύσης, καθώς το απόθεμα πυραύλων του Ισραήλ είναι ακριβό και περιορισμένο και αυτό σημαίνει ότι η χώρα μπορεί να γίνει πιο ευάλωτη στα ιρανικά χτυπήματα καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται. Μακροπρόθεσμα, το Ισραήλ μπορεί να στοχεύσει τις γραμμές παραγωγής και τις υποδομές ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων προκειμένου να αποτρέψει επιθέσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ